Hopp til hovedinnhold

Forskerseminar om PIAAC

PIAAC2 er den største undersøkelsen om voksnes ferdigheter som er gjennomført. De første resultatene ble presentert 10. desember, og det åpne datamaterialet ble tilgjengelig fra OECD for forskere, analytikere og andre relevante aktører.

Tidspunkt: 11. februar 2025 kl. 11.00- 11. februar 2025 kl. 14.30
Sted: Oslo Kongressenter • Fysisk | • Digitalt

Om arrangementet

Seminaret er for forskere og andre aktører som ønsker å bruke datamaterialet fra PIAAC2-undersøkelsen.

De ansvarlige for undersøkelsen i Statistisk sentralbyrå (SSB) og en representant fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) vil innlede om bruk av datamaterialet.

Materialet gir mange muligheter, men det er også begrensninger å være klar over. I tillegg vil det være en innledning om tilgang på mikrodata fra SSB, som blir klare i løpet av januar. Det blir mulighet for å stille spørsmål til innlederne.

Det blir lett servering fra klokka 11.

Programmet starter 11.30 og blir avsluttet senest 14.30.

Analysing data from the 2023 Survey of Adult Skills (PIAAC)
Online presentasjon fra Marco Paccagnella på engelsk
.
Paccagnella is an analyst at the OECD Directorate for Education and Skills, where he works on the implementation and analysis of international large-scale surveys. He has worked as an economist at the Bank of Italy. Paccagnella is an applied microeconomist with research interests in labour economics and in the economics of education. He holds a MSc in Economics from the London School of Economics, and a Phd in Economics from Bocconi University.

Bruk av data i den nasjonale rapporten
Maja Kalcic og Anna-Lena Keute, ansvarlige for den norske PIAAC2-undersøkelsen, SSBs seksjon for utdannings- og kulturstatistikk

Hvordan har SSB brukt data fra PIAAC i arbeidet med nasjonale resultater. Her vil det blant annet trekkes fram muligheter som ligger i koblingen av PIAAC-data og registerdata og begrensninger i PIAAC-datasettet

Tilgang til norske PIAAC2-data
Kenneth Schnelle, SSBs seksjon for mikrodata

Gjennomgang av regelverk for tilgang til og muligheter for kobling av PIAAC-data med registerinformasjon fra SSB.

Fysisk deltakelse

Frist for avmelding for fysisk deltakelse er 31. januar.

Digital deltakelse

Om datamaterialet

OECD gir ut data fra både PIAAC1 og PIAAC2 som public user files (PUF-filer). Filen for PIAAC2 er noe begrenset grunnet hensyn til identifisering. Data fra begge undersøkelser er fritt tilgjengelige på OECDsnettsider. OECD har et eget verktøy, PIAAC International Data Explorer (IDE), til analyse av data, og det finnes verktøy for brukere av R og Stata.

Statistisk sentralbyrås beskrivelse av innholdet i spørreskjemaet for PIAAC2, hentet fra Rapporter 2024/44:

A: Demografisk informasjon: Spørsmål om respondentens alder, kjønn, fødeland, foreldres fødeland og hvilke(t) språk respondenten lærte, og snakker hjemme.

B: Utdanning og organisert opplæring: Spørsmål knyttet til respondentens formelle utdanning – høyeste fullførte, fagområde osv., og ikke-formell opplæring, som kurs og annen organisert opplæring respondenten har gjennomgått.

C: Status på arbeidsmarkedet: respondentens sysselsettingsstatus på intervjutidspunktet, tidligere yrkeskarriere, osv.

D: Nåværende jobb eller bedrift: Spørsmål om respondentens nåværende yrke og inntekt, antall ansatte der respondenten jobber, type arbeidsavtale, arbeidsoppgaver, osv.

E: Siste jobb eller bedrift (arbeider ikke, men har arbeidet i de siste fem årene): Spørsmål om respondentens siste jobb, grunner til at respondenten ikke arbeider nå, osv.

F: Ferdigheter brukt i nåværende/siste jobb: Spørsmål knyttet til respondentens bruk av lese- og tallferdigheter i jobben, samt bruk av IKT på arbeidsplassen.

G: Bruk av ferdigheter i hverdagslivet: Spørsmål om respondentens bruk av PC og andre digitale enheter (f.eks. smarttelefon) utenom jobb.

H: Respondentens aktiviteter på jobben: Spørsmål om respondentens arbeidsoppgaver og autonomi på arbeidsplassen, om arbeidsmiljøet, inkludert teamarbeid, inkludering, problemløsing, osv.

I: Individuelle egenskaper: Spørsmål om respondentens holdninger og aktiviteter, inkludert deltakelse i frivillig arbeid, tilfredshet med tilværelsen, generell helsetilstand, osv.

J: Bakgrunnsinformasjon: Spørsmål om respondentens foreldre/foresatte, partner, barn, barndom, foreldres/foresattes utdanning, osv.

K: Sosiale og emosjonelle dimensjoner: Spørsmål om respondentens sosiale og emosjonelle ferdigheter, målt gjennom personlighetstrekk som åpenhet for opplevelser, emosjonell stabilitet, osv.

Data fra PIAAC2 kan koples til registeropplysninger fra utvalgte registre i henhold til samtykket og i tråd med SSBs standard rutiner for å gi tilgang til mikrodata. Dette gjelder opplysninger som er tilgjengelige frem til 2072, og registre det kan være aktuelt å kople til PIAAC2 omfatter:
- Folkeregisteret
- NUDB – Nasjonal utdanningsdatabase
- A-ordningen
- VoF – Virksomhets- og foretaksregisteret
- Inntektsregisteret
- FD-trygd
- FoB – Folke- og boligtellinger

SSB har en anonymisert fil for PIAAC1 tilkoplet registerdata. Den er tilgjengelig for forskningsformål, men de har ikke lenger mikrodata og kan ikke lage nye koplinger med PIAAC1.

Data fra PIAAC2 kan være aktuelt for søknader til to av forskningsrådets utlysninger. Det gjelder prosjekter om velferdssamfunnets bærekraft til å bidra med nye perspektiver, stille nye spørsmål og gi ny kunnskap. PIAAC-data og kobling til registerdata kan gi unike perspektiver til temapunktet Inkludering og ekskludering i arbeidsliv og i samfunnsliv, sosiale skiller eller former for sosial og økonomisk ulikhet. I tillegg kommer utlysningen for og om utdanningssektoren under punktet Utdanningens betydning for den enkelte og for samfunn og arbeidsliv.
Det kommer også en utlysning i Doffin i januar fra HK-dir om midler til forskning med PIAAC-data.

Påmeldingsfrist

31. januar 2025 kl. 16.00
(CET)

Hanne Størset

Seniorrådgiver

E-post:hanne.storset@hkdir.no

Telefonnummer:97 03 33 08