Viser 74 treff for Alle
– Det viktigste er å tørre å prøve!
Mange som underviser flyktninger i norsk, strever med å komme i gang med nettbasert opplæring.
Fleire vil bli sjukepleiarar og lærarar
Nesten 5500 studentar møtte opp på sjukepleiestudiet hausten 2024. Det er det høgaste talet sidan vi starta med nasjonale tal for studentoppmøte i 2008. Også på lærarutdanningane er trenden med fallande oppmøtetal broten.
Samler innspill for fremtidens prøvesystem
Om rundt et år lanseres systemet som skal gjøre hverdagen litt enklere for prøvesteder og prøvekandidater. Takket være involvering og innspill fra brukerne, går utviklingen av det nye systemet stadig fremover.
Millionpris til Høyskolen Kristiania
– Vi er så stolte av at det omfattende arbeidet vi har gjort med utvikling av vurdering blir sett og satt pris på. Høyskolen Kristiania er tildelt Utdanningskvalitetsprisen for høyere utdanning 2024.
Hedret for fremragende Erasmus+-prosjekter
Kristiansund kommune og Nord-Gudbrandsdal videregående skole er tildelt European Innovative Teaching Award 2024.
Tildelt 50.000 for fremragende språkopplæring
Nav Frogner er tildelt Den europeiske språkprisen 2024 for arbeidet med å hjelpe mennesker med språkutfordringer ut i jobb.
Mye nytt for ansatte i voksenopplæringen
– Voksne mennesker skal ikke lære ting de kan fra før, det har de ikke tid til, sier Hege Hov Eggen i Kunnskapsdepartementet (KD).
43 millioner euro til tiltak innen Erasmus+
I år har vi tildelt drøye 43 millioner euro, tilsvarende rundt 500 millioner kroner, til tiltak innen Erasmus+.
– Digital undervisning gir betre norskopplæring
– Det er interaktive øvingar og varierte oppgåver som gjer læringa meir morosamt – det treng deltakarane sjølv om dei er vaksne, seier Ole Gunnar Søstrand.
Opptakstala for 2024 er klare
Ved årets opptak har nesten 110 000 søkjarar fått tilbod om studieplass. Og av desse har nesten 67 000 komme inn på førstevalet sitt, noko som er rekordhøgt.
1,1 millioner nordmenn jobber i næringer som er særlig utsatt for omstilling
Mange næringer må endre måten de jobber på for at vi skal lykkes med den grønne omstillingen. Dette gjelder blant annet transport, olje og gass, bygg og anlegg og varehandelen.
Tilsette i høgare utdanning treng meir digital kompetanse
Det varierer kor langt den digitale transformasjonen har kommen blant tilsette i universitets- og høgskulesektoren. Og dei treng større medvit om pedagogisk bruk av digital teknologi.
Felles klagenemnd reduserer behandlingstiden
– Det har vært et arbeidskrevende vårsemester for medlemmene i Felles klagenemnd. Men nå har vi fått unna den store bunken med klagesaker fra studenter som mener seg urettmessig behandlet av lærestedet sitt, sier Ernst Nordtveit.
Samarbeid mellom fagskoler og arbeidslivet er vanlig og vellykket, men ikke viktig for kandidatenes overgang til arbeidslivet
Samarbeid mellom fagskoler og arbeidslivet er utbredt og ofte vellykket. Forskere har undersøkt ulike former for samarbeid, og om dette har noe å si for om kandidatene får relevant jobb.
Kommunikasjonsbransjen dobla tidsbruken på kurs under pandemien
Næringane som klarte seg bra under pandemien, gjennomførte i stor grad opplæring i verksemdene sine. Mens kommunikasjonsbransjen nær dobla tid på kurs i 2020, så var det mange andre næringar som stramma inn på kursing.
To nye land i godkjenningsordningen for utenlandsk fag- og yrkesopplæring
Fra 1. juni 2024 kan søkere med fag- og yrkesopplæring fra Danmark og Island nå søke om godkjenning fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Erasmus+-utmerkelse til NTNU
NTNU er på 8. plass i Europa og best i Norden når det gjelder deltakelse i prestisjetiltaket Erasmus Mundus.
37 millioner euro til mobilitet i Erasmus+
Årets tildelinger innen mobilitet i Erasmus+ er klare. Til sammen er det tildelt over 37 millioner euro.
Hvordan få til strategisk bruk av internasjonalt utdanningssamarbeid i kommunesektoren?
- Kast dere ut i det og utforsk mulighetene. Det kommer både ansatte og elever til gode, råder skolesjef i Elverum kommune, Askild Bø.
Stor økning i søkere til universiteter, høyskoler og fagskoler
Nærmere 160 000 har søkt universiteter, høyskoler og fagskoler gjennom Samordna opptak i år. 4,7 prosent flere har søkt seg til universiteter og høyskoler enn i fjor. Til høyere yrkesfaglig utdanning ved fagskoler er økningen på 17 prosent.
Mange skal ta et viktig valg – Hva skal jeg studere?
Mange unge og voksne er i disse dager i tenkeboksen på hvilke utdanninger de ønsker å studere. På mandag går fristen ut for å søke høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning gjennom Samordna opptak.
Overtar oppgåver frå NOKUT
Frå 1. januar 2025 overtar HK-dir ansvaret for dei nasjonale spørjeundersøkingane om studiekvalitet frå NOKUT. Det gjeld studiebarometera og undervisarundersøkingane.
Opptak til høgare utdanning blir enklare, og fleire utdanningar meir tilgjengeleg
Regjeringa har lagt fram to stortingsmeldingar om høgare utdanning som får stor betydning for søkarar, studentar, og for samfunns- og arbeidsliv.
Karriereveiledning er en viktig nøkkel til arbeidslivet for flyktninger
Karriereveiledning er viktig for at flyktninger skal kunne ta informerte og gode valg om utdanning og arbeid og få varig tilknytning til arbeidslivet. En undersøkelse fra Fafo viser at tettere samarbeid mellom fylkeskommunale karrieresentre og kommunene bidrar til å øke kvaliteten på karriereveiledningen.
Ny leverandør av prøvesystem
Vi har inngått en avtale med Open Assessment Technologies (OAT) om å levere ny prøvetjeneste. Etter planen skal den nye tjenesten tas i bruk i mars 2025.
Mange unge jenter er verken i jobb eller skole
9,2 prosent av gutter og 9,7 prosent av jenter i alderen 15 til 29 år står utenfor arbeid, utdanning og opplæring, viser de nyeste tallene fra Statistisk sentralbyrå. I 2022 er det over 23 500 unge kvinner som ikke har bestått videregående skole - og som har falt utenfor.
Skal løfte elevers leseferdigheter gjennom internasjonalt samarbeid
Kan en spillplattform drevet av kunstig intelligens bidra til økt motivasjon for lesing?
Rekordmange norske studenter dro på utveksling
I fjor dro 8085 norske studenter på utvekslingsopphold i utlandet, opp fra 7175 året før. Særlig Australia er blitt et populært reisemål for studentene.
Ny stipendordning for studenter fra utvalgte partnerland - NORSTIP
Norsk stipendordning for studenter fra utvalgte partnerland - NORSTIP, retter seg mot studenter fra samarbeidsland i Afrika, Asia og Latin-Amerika.
No kan du søkje studieplass
1. februar opna søkinga til over 1 800 studium hjå Samordna opptak. I år er det rekordmange studieplassar å søkje på.
Stipend øker opptak til videreutdanning
Stipend og god informasjon kan få flere voksne fagarbeidere til å ta mer utdanning.
Får pris for sitt internasjonale arbeid
- Det er kjekt med anerkjennelse, men for oss er det viktigste at prosjektene våre i eTwinning og Erasmus+ engasjerer og utvikler skolen og nærmiljøet vårt, sier lærer Renate Furenes ved Sviland skule. Barneskolen i Sandnes kan smykke seg med eTwinning School Label for 2023-24 og prisen for beste norske eTwinning-prosjekt.
Felles klagenemnd med ambisiøs plan for å behandle klagesaker
Ernst Nordtveit er ny leder for Felles klagenemnd. Han tar offensive grep for å behandle den store bunken med klagesaker fra studenter som mener seg urettmessig behandlet av lærestedet sitt.
Skal tilby digital norskopplæring til flyktninger
Et nasjonalt digitalt tilbud om norskopplæring skal bidra til at flyktninger kommer raskt ut i arbeid eller annen aktivitet. Tilbudet skal kunne tas i bruk av kommunene i løpet av vinteren 2024.
Erasmus+ 2024: Ekstra reisestipend til studenter
Utlysningene i Erasmus+-programmet for 2024 er klare. Blant nyhetene er ekstra reisestipend til studenter innen høyere utdanning.
UiB er årets Erasmusinstitusjon 2023
Universitetet i Bergen får heder for sitt strategiske arbeid med Erasmus+-programmet og kåres til årets Erasmusinstitusjon 2023.
Millionpris til Fagskolen Kristiania
– Vi er veldig glade og stolte over denne prisen, som for første gang utdeles til en privat fagskole sier Annelise Kiønig, rektor ved Fagskolen Kristiania.
Auke i faste stillingar ved høgskulane og universiteta
Kvart år rapporterer universiteta og høgskulane inn tal på årsverk ved institusjonane. Mellom anna rapporterer dei på faste og mellombelse stillingar, samt alderssamansetning og kjønn for dei tilsette på institusjonane.
Løfter blikket sammen
Karriereveiledning, internasjonalisering og studentenes læringsmiljø sto på agendaen da Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) arrangerte det aller første møtet med de norske studentorganisasjonene.
Ti anbefalinger for bedre dimensjonering av høyere utdanning
I en tid med økt fokus på samfunnets behov for kompetanse for å være bedre rustet til å møte nåværende og framtidige utfordringer, blir dimensjoneringen av studietilbudet i høyere utdanning stadig mer viktig. HK-dir har undersøkt hva ulike institusjoner trenger for å kunne dimensjonere bedre.
Statsbudsjettet 2024: Flere satsinger innen høyere utdanning og kompetanse
I forslaget til statsbudsjett for 2024 styrker regjeringen høyere yrkesfaglig utdanning, ordningen Fagbrev på jobb, norsk fagspråk og digital norskopplæring.
Statsbudsjettet 2024: Endring i flere tilskuddsordninger
Regjeringen flytter 338,8 millioner fra søknadsbaserte ordninger i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse over til universitetene og høyskolene.
Gi dine innspill til kompetansestandarder for karriereveiledning i skolen
Vi inviterer til en åpen innspillsrunde på forslagene til kompetansestandarder for karriereveiledning i skolen.
Over 400 millioner kroner tildelt i Erasmus+
I år har vi tildelt over 400 millioner kroner til norske institusjoner for å gjennomføre ulike tiltak i regi av Erasmus+. Tildelingen er i euro, og fordeler seg slik: drøyt 31 millioner euro til mobilitetstiltak og 6,4 millioner euro til samarbeidsprosjekter.
Koronapandemiens konsekvenser for høyere utdanning
I et nytt notat samler vi alt av relevante data som kan si noe om koronapandemiens konsekvenser for studenter og ansatte i høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning.
Retningslinjer for internasjonalt kunnskapssamarbeid lansert
– Kunnskapssektoren er avhengig av internasjonalt samarbeid. Samtidig må de nasjonale sikkerhetsinteressene ivaretas. Dette er krevende balanser som krever bevissthet og kunnskap. Derfor trenger vi nye retningslinjer og verktøy.
Helseutdanningene fortsatt populære
Hver femte søker har i 2023 fått tilbud om å starte på en helseutdanning. Selv om dette er litt lavere enn i 2022, er helsefag fortsatt et av de utdanningsområdene hvor flest har fått tilbud. Økonomiske og administrative fag er der flest har fått tilbud om studieplass i år, og er det området som opplever størst vekst sammenlignet med i fjor.
Studentenes levekår avhenger av studieby
To av tre unge heltidsstudenter jobber ved siden av studiene, mens én av fire deltar i frivillig arbeid. Men det er stor variasjon mellom studiebyene.
Rekordhøg aktivitet ved fagskulane
Talet på studentar i høgare yrkesfagleg utdanning har auka med om lag 70 prosent sidan 2018. Det er rekordhøg aktivitet i sektoren, og aldri før har så mange fagskulestudentar vorte uteksaminerte som no.
Hard konkurranse om grønn kompetanse
Norge klarer neppe å fremskaffe nok kompetanse til å bygge fornybarsamfunnet samtidig som olje- og gassaktiviteten holdes høy.
Flere fagskolestudenter til helse- og teknologifag
Tall fra hovedopptaket til fagskolene er klart. 80 prosent har fått tilbud om et studium innen helse- eller teknologifag gjennom Samordna opptak.
Pandemien har gjort høyere utdanning mer fleksibel
Fleksible studietilbud og digitale eksamener skjøt fart i pandemiårene. Nå er pandemien over, men det fleksible og digitale består.
Rekordmange internasjonale studenter velger Norge
I 2022 var det rekordmange internasjonale studenter på utveksling til Norge: 10 211. Stadig flere av de tilreisende utvekslingsstudentene kommer fra EU, med Tyskland på topp, foran Frankrike.
Millionpris til geobiologi ved Universitetet i Bergen
– Jeg er veldig overrasket og glad, sier førsteamanuensis i geobiologi Bjarte Hannisdal. Et emne i geobiologi og Universitetet i Bergen er tildelt Utdanningskvalitetsprisen for høyere utdanning 2023.
Endelig er læreplanpodden tilbake
I disse podkastepisodene deler noen av de lærerne som har deltatt i forsøket med modulstrukturert opplæring sine erfaringer. De gir deg også noen tips og råd på veien mot innføringen av forberedende opplæring for voksne (FOV).
Stor interesse for å tilby fleksibel og desentralisert utdanning
Til sammen skal HK-dir fordele rundt 197 millioner kroner hvor inntil 47 millioner er øremerket drift av studiesentre, og om lag 150 millioner kroner skal finansiere fleksible og desentraliserte studietilbud i hele landet, som oppfyller kompetansebehovene på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.
– Gjør lærerstudentene bedre rustet
Fire prosjekter med norsk deltakelse får 15,5 millioner hver over 3 år for å heve kvaliteten i lærerutdanningene.
Publiseringspoeng ved norske universiteter og høgskoler
I 2022 publiserte norske universiteter og høgskoler tilsvarende 29 505 publiseringspoeng. Det er høyere enn i 2020, men en nedgang fra toppåret 2021. Og kvinner publiserer stadig mer.
Underveis mot fagbrev med Kompetanspluss fagopplæring
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse deler ut 20,4 millioner kroner til å forberede 900 voksne på å ta fagbrev.
Kampen om hodene
Regjeringen la 24. mars frem stortingsmeldingen Utsyn for kompetansebehov i Norge. Utsynsmeldingen understreker behovet for å utdanne flere med kompetanse som samfunnet trenger for grønn omstilling, et høyproduktivt arbeidsliv og gode velferdstjenester også i fremtiden.
Kvinner kan tjene på å velge mannsdominerte yrker
Valg av utdanning og yrke er sterkt kjønnsdelte også i 2023. Kun 15 prosent jobber i et yrke med kjønnsbalanse.
Ny rapport om ambisjoner for karriereveiledning i skolen
Hva skal ambisjonene for karriereveiledning i skolen være? Hvordan ser karriereveiledning av høy kvalitet ut? Det er noen av spørsmålene rapporten «Nye ambisjoner for karriereveiledning i skolen» prøver å gi svar på.
100 millionar kroner til kompetanseheving
Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse deler ut 100 millionar kroner til 1393 kurs gjennom ordninga Kompetansepluss. Den Ukrainske Foreningen i Bodø er ein av dei som får midlar i år.
Nå drar studentene på utveksling igjen
– Det er gledelig å se at antall studenter som drar på utveksling er tilbake på nivå med før pandemien, sier assisterende direktør i HK-dir, Gro Tjore.
Gi innspill til nasjonale retningslinjer for ansvarlig internasjonalt samarbeid
Hvordan skal vi styrke internasjonalt samarbeid i en tid preget av sikkerhetspolitiske endringer og økt stormaktsrivalisering? Nå kan du gi dine innspill til nasjonale retningslinjer for ansvarlig internasjonalt samarbeid.
9 av 10 bestod Statsborgarprøva
Resultata for heile landet viser at 91 prosent av kandidatane bestod Statsborgarprøva i 2022.
Ny utlysing for norskspråklege tidsskrift
No kan du melde interesse for å delta i ordninga for norskspråklege opne tidsskrift innanfor humaniora og samfunnsvitskap.
Modulstrukturert opplæring gjev fleksibilitet
Fem fylker prøver for tida ut modulstrukturert fag- og yrkesopplæring tilpassa vaksne. No er ein ny evalueringsrapport frå ideas2evidence publisert om forsøket.
Søkerportalen for godkjenning av utenlandsk utdanning åpnet igjen 1. februar
1. februar åpnet søkerportalen for godkjenning av utenlandsk utdanning igjen. Denne har vært stengt på grunn av flytting av avdelingen fra NOKUT til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (Hk-dir).
EUs sanksjoner mot Ungarn: Konsekvenser for Erasmus+-prosjekter
EU har innført sanksjoner mot Ungarn. Det betyr blant annet at en rekke ungarske institusjoner er blokkert fra å motta midler gjennom Erasmus+.
Gi innspill til nye læreplaner for grunnskole for voksne
Nå ligger de første utkastene til nye moduliserte læreplaner for forberedende opplæring for voksne (FOV) ute til innspillsrunde. Læreplanene skal erstatte læreplanene i grunnskole for voksne og forsøkslæreplanene i modulforsøket fra 1. august 2024.
To fagskolar skal utvikle utdanning for flyktningar
Fagskolen Diakonova og AOF Østfold har fått tre millionar kroner for å utvikle høgare yrkesfaglig utdanning for nye flyktningar i Noreg.
Her skal alle barnehager og skoler ha et internasjonalt prosjekt
Hvordan få til strategisk bruk av internasjonalt utdanningssamarbeid? Kommunalsjef Hildegunn Pedersen i Sula kommune har to råd for å lykkes.
Overtar godkjenningsordninger for utenlandsk utdanning
1. januar overtok vi ansvaret for godkjenningsordningene av utenlandsk utdanning som tidligere ble forvaltet av NOKUT. Informasjonen om de ulike godkjenningsordningene blir inntil videre liggende på nokut.no.