Hopp til hovedinnhold

– Det viktigste er å tørre å prøve!

Publisert: 19. november 2024

Mange som underviser flyktninger i norsk, strever med å komme i gang med nettbasert opplæring.

Kvinnelig lærer fjernunderviser fra studio med tre skjermer, ringlys og grønnskjerm.
– Studiooppsettet med flere skjermer, ringlys og grønnskjerm ser kanskje litt voldsomt ut, men er satt opp på denne måten for å gi lærer god oversikt og deltakere best mulig kursopplevelse, sier Seline Amundsen.

De siste årene har det vært mer fokus på hvordan ansatte i voksenopplæringen kan legge til rette for nettbasert opplæring. Mange spør seg hvordan de best skal rigge seg for å klare å tilby et fleksibelt undervisningsopplegg som passer kommunens behov.

Larvik læringssenter er ett av VO-sentrene som var tidlig ute med å utforske digitale muligheter.
– Hvis andre kommuner kan dra nytte av noe av det vi har gjort og tilpasse til egne forhold, så er ingenting bedre enn det, sier lærer Seline Eskedal Amundsen.

– Nettbasert undervisning betyr ikke dårligere kvalitet

De siste ukene har Amundsen deltatt på høstens erfaringssamlinger om fleksibel og nettbasert norskopplæring i Oslo, Bergen og Trondheim, hvor hun har delt noen av erfaringene som Larvik kommune har gjort seg. Der snakket hun blant annet om hvordan nettbasert opplæring kan gi fleksibilitet, brukes i arbeidsretting og utvide tilbudet som særlig små kommuner kan gi.

Gjennom IMDi-prosjektet En ny, digital skolehverdag som startet opp i 2023, har Amundsen drevet heldigital fjernundervisning av flykninger i Fyresdal kommune, som ligger 170 kilometer unna Larvik. Deltakerklassen har sittet samlet og kun hatt undervisning på skolen, med hjelp fra en assistent på stedet.

Kvinne smiler i kamera.

– Det finnes utrolig mange muligheter knyttet til digital undervisning, sier Seline Amundsen.

Når Amundsen har vært på ett av sine jevnlige besøk hos klassen i Fyresdal, har de brukt tiden på sosiale sammenkomster utenfor klasserommet. Verktøyene og metodene som de har testet ut i prosjektet, kan være nyttig for andre kommuner å høre om, tror hun.

– Det finnes utrolig mange muligheter knyttet til digital undervisning. Lærere må tørre å utforske litt. De som gjør det, finner fort ut at det hverken er spesielt komplisert eller omveltende å legge om, sier hun.

Før hun legger til:

– Det er jo lett for meg å si, som er relativt nyutdannet og ikke husker en hverdag som ikke var delvis digital. Jeg har stor forståelse for at lærere som har vært yrkesaktive lenge synes det kan være krevende å endre arbeidsmåte.

Viktig å se an målgruppen

Hvor skoen trykker? Mange tror at kvaliteten på undervisningen blir dårligere når den er nettbasert, noe den absolutt ikke trenger å bli, ifølge Amundsen.

– Noen lærere føler seg kanskje tryggest og mest kompetent i den tradisjonelle klasseromsundervisningen. De trenger kanskje litt hjelp til å komme i gang, sier hun.

Før man lander undervisningsmetode, er det viktig å vurdere hvilken språklig og digital kompetanse kursdeltakerne har, ifølge Amundsen.

– Jeg ville for eksempel aldri anbefalt heldigital undervisning for en alfagruppe, sier hun.

Flere veier til målet

I vår anskaffet HK-dir et nasjonalt digitalt norskopplæringstilbud, for å avhjelpe presset på voksenopplæringen som mange norske kommuner opplever.
Her kan du lese om Vestvågøy kommune sine erfaringer med tilbudet.

Det store antallet flyktninger fra Ukraina har ført til både kapasitets- og kompetanseutfordringer. Flere kommuner har problemer med å tilby norskopplæring til alle som har rett på det. Andre kommuner må etablere tilbud om norskopplæring for første gang, men mangler nødvendig kompetanse.

Prosjektet Larvik kommune har jobbet med, er ikke knyttet til det nasjonale tilbudet. Men målet er det samme; nemlig å tilby en mer fleksibel norskopplæring til flere.

– Spesielt i de små kommunene, vil nettbaserte tilbud være nyttig. For mange kommuner vil det være en forutsetning for å kunne bosette flyktninger i det hele tatt, sier Amundsen.

Tips for god nettbasert opplæring

  • Legg opp til nivådeling av lærere i intern opplæring. Da kan de som har høy digital kompetanse hjelpe de som kan mindre.
  • Gjør undervisningen aktiv ved hjelp av oppgaver som billedsøk og diktat.
  • Lag et oversiktlig system for alt undervisningsmateriell i en digital plattform alle deltakerne har tilgang til.
  • Få med IT-ansvarlig i oppsett av utstyr og utformingen av undervisningen.
  • Søk tilskudd av midler der det er mulig. Det som koster penger er å sette opp et studio, men det trenger ikke å koste mer enn noen titusen.

VO i Larvik kommune

  • Larvik Læringssenter er et VO-senter av middels størrelse med rundt 600 deltakere.
  • IMDi-prosjektet En ny, digital skolehverdag startet opp i 2023 og fortsetter ut 2025.
  • Her fjernunderviser lærer i Larvik kommune deltakere i Fyresdal kommune, som ikke har eget VO-senter.
  • Prosjektet far fått tildelt midler gjennom IMDis tilskudd til utvikling av kvalifiserings- og integreringstiltak.