Hopp til hovedinnhold

Blå økonomer - portugisiske og norske studenter bygger kompetanse for fremtiden

Sist oppdatert: 14. november 2024

Bærekraftig vekst i marin og maritim sektor er et prioritert område både for Portugal og Norge. Nå samarbeider to ledende handelshøyskoler om å gi studenter muligheten til å spesialisere seg innen blå økonomi.

fire studenter sitter på første rad, jenten til høyre ser rett inn i kameraet.
I januar 2024 deltok en gruppe portugisiske studenter på en studiesamling, en vinterskole, ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.

Foto: Ingunn Gjaerde/NHH

Om prosjektet

Ocean School, støttet av EØS-midlene, er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Handelshøyskole (NHH) og Nova School of Business and Economics i Portugal. Målet er å styrke studentenes kunnskap om hvordan økonomisk vekst innen hav- og kystressurser kan skje på en bærekraftig måte. Med en kombinasjon av tverrfaglig kompetanse og praktiske analyser skal studentene utvikle nødvendige ferdigheter for fremtidige jobber innenfor bærekraftig ressursforvaltning. Prosjektet legger grunnlaget for økt forståelse av hvordan land som Portugal og Norge kan utnytte sine maritime ressurser på ansvarlig vis.

En professor står og foreleser for noen studenter som sitter på første rad.

Professor Trond Bjørndal, var ansvarlig for det faglige innholdet for studiesamlingen.

Foto: Ingunn Gjærde/NHH

Portugal har de senere årene investert betydelig i sitt Blue Growth-program finansiert av EØS-midlene 2014-21(24), der satsing på utdanning er en del av et bredere initiativ for innovasjon og forretningsutvikling i marin og maritim sektor.

Aktiviteter

Prosjektet består av to deler: Et feltlaboratorium og et intensivprogram. Feltlaboratoriet gir studentene muligheten til å jobbe med forskningsprosjekter under veiledning av erfarne forskere og praktikere. Intensivprogrammet omfatter studiesamlinger i Norge og Portugal der økonomistudentene får kunnskaper og verktøy til å løse konkrete utfordringer innen området som kalles blå vekst.​

Vi møtte de portugisiske studentene på første studiesamling på NHH, etter en gjesteforelesning fra en ledende norsk aktør innen fiskeoppdrett. De trekker fram den tverrfaglige tilnærmingen som et av de mest verdifulle aspektene ved kurset.

To kvinnelige studenter ser inn i kameraet i et klasserom.

Foto: Ingunn Gjærde/NHH

– Kurset setter søkelys på sektoren fra ulike perspektiv, inkludert fiskeri og oppdrett, og ser dessuten på bærekraft i et videre perspektiv, forklarer de.

I Portugal er det mangel på studieprogrammer som er relevante for blå vekst.

- Denne muligheten har utvidet horisonten vår og lært oss mer om problemstillinger knyttet til den blå økonomien, legger de til. Dette håper de også vil øke egne sjanser for å få relevante jobber i Portugal.

Suksesser og utfordringer

NHH og Nova er ikke nye for hverandre. De har tidligere samarbeidet tett i forbindelse med et internasjonalt dobbelgradsprogram og som medlemmer i CEMS (The Global Alliance in Management Education), et anerkjent internasjonalt nettverk for ledende handelshøyskoler.

– Prosjektet gav oss muligheten til å utvikle et unikt tillegg til vårt eksisterende studietilbud, på et felt som NHH var litt tynne på, sier Mette Bjørndal, vitenskapelig koordinator for kurset.

– Samtidig har samarbeidet bidratt til å styrke båndene og har også skapt et fundament for videre utvikling.​

Til tross for forskjeller i kultur, beslutningsprosesser og organisering i de to landene, samt forsinkelser forårsaket av pandemien, lykkes de to institusjonene med å rekruttere studenter og gjennomføre de planlagte aktivitetene.

Et klassebilde med de portugisiske studentene i en trapp på NHH

Professor Trond Bjørndal (til venstre i bildet) og Astrid Foldal, administrativ kontakt for prosjektet (til høyre på andre rad) sammen med studentgruppen fra Nova.

Foto: Ingunn Gjærde/NHH

Fleksibilitet fra begge parter er helt nødvendig i følge administrativ kontakt Astrid Foldal ved NHH.

– Vi måtte for eksempel legge om fra sommerskoler til vinterskoler på grunn av forsinkelser og for imøtekomme interne frister. Hvis jeg skal anbefale noe er det å gi tilstrekkelig tid i prosjektet til å kjøre kurset flere ganger for å få tid til å justere opplegget, vurdere interessen blant studentene og innlemme kurset i det permanente studietilbudet på en skikkelig måte, legger Astrid til.

Mer informasjon om prosjektet

https://www.oceanschool-project.com/