Hopp til hovedinnhold

Digital Inclusive Entrepreneurship Scandinavia: Tenner gründer-gnisten hos migranter

Sist oppdatert: 31. mai 2024

Gjennom et prosjekt på tvers av Skandinavia får migranter hjelp til å utvikle ideer- og forretningsvirksomheter. Nylig fikk prosjektet klarsignal til å utvides til fem andre land.

En mann i forgrunnen av bildet, og fire kvinner står med rundt i bakgrunnen.

Kort om prosjektet

Ansvarlig for prosjektet: Folkeuniversitetet, Sverige

Tidsperiode: 2021

Fagområde: Nordplus Voksen: For institusjoner involvert i livslang læring, samt folkehøyskoler

Samarbeidspartnere: Videnscenter for Integration i Danmark og Oslo International Hub i Norge

Tildelte midler: 41 830 euro

– Å bli selvstendig næringsdrivende er en god måte for migranter å komme inn i arbeidsmarkedet på, sier konsulent Rita Anson som leder programmer for startups og investorer i Oslo International Hub.

Tok saken i egne hender

Anson vet godt hvordan det er å komme til et nytt land og søke arbeid. Selv kom hun fra Spania med mange års prosjektleder-erfaring i sekken. Da hun ikke fant nøyaktig den samme yrkesrollen i Norge, skapte hun heller sin egen arbeidsplass som konsulent.

Partnere fra Folkeuniversitetet Sverige, Videnscenter for Integration i Danmark og Oslo International Hub i Norge gikk i 2019 sammen om prosjektet Digital Inclusive Entrepreneurship Scandinavia. Til tross for at Norge, Sverige og Danmark har mye til felles, har de ifølge Anson lært mye av hverandres ulikheter og fått tilgang til andre miljøer.

Med støtte fra Nordplus Voksen har samarbeidet utviklet en plattform, verktøy, og ulike kurs samt workshops for å bedre kunne integrere migranter på jobbmarkedet. Lokale coacher hjelper med nettverks- og investeringsopplæring.

– Migranter bringer ofte med seg andre type ferdigheter og nye måter å tenke på, som det skandinaviske samfunnet mangler. Det fører til et bredere tilbud og vekst i samfunnet. Institusjoner som arbeider med livslang læring bør være interesserte i hva migranter kan tilby og utvide horisonten, mener Anson.

Kvinne med dressjakke og skjorte smiler mens hun ser mot kamera.

Rita Anson leder programmer for startups og investorer i Oslo International Hub.

Utvider prosjektet

I starten kartlegger brukerne av programmet sine egne styrker og muligheter, og lærer hvordan de kan gå frem for å starte en bedrift. I tillegg til å lage en forretningsplan, får de utvikle kulturell kompetanse, og lære ord og uttrykk i sin bransje.

Sommeren 2021 ble det avholdt en nettbasert konferanse om samarbeidet. Anson mener den nordiske modellen bør bli bedre kjent utenfor Skandinavia.

– Vi har fått god respons fra deltakerne om at prosjektet er nyttig. Og vi er glade for at EU og andre partnere også ser behovet: Nå har vi fått godkjent et prosjekt som styrker migranter innen entreprenørskap i fem andre land i Europa, sier Anson fornøyd.

Nordplus

E-post:nordplus@hkdir.no