Hopp til hovedinnhold

Undersøkelse blant elever på utenlandsopphold i videregående opplæring

Status for skoleåret 2023–2024

NotatTilhører rapportserie: Nei

HK-dir gjennomfører en årlig spørreundersøkelse til elever på utenlandsopphold i videregående opplæring. Målet er å bidra til høy kvalitet på de norske utvekslingsordningene, med gode faglige og sosiale studieopphold, og å få vite mer om hvem som reiser på utveksling.

Utgiver:Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse
Redaktør:Magnus Fodstad Larsen
ISSN:2703-9111
Forfattere:Tone Skollingsberg Katralen, Pia Ianke, Dag Otto Brænde
Publisert:25.10.2024

Sammendrag

Dette notatet er basert på bakgrunnsinformasjon om de 906 elevene i målgruppen som var på utenlandsopphold skoleåret 2023–24 og svarene fra de 473 elevene som svarte på hele eller deler av spørreundersøkelsen.

Hovedinntrykket er at elevene som reiser på utveksling i videregående opplæring stort sett er fornøyd med det tilbudet de har fått, og at nesten alle vil anbefale andre å reise på utveksling. Andelen elever som reiser på utenlandsopphold i løpet av opplæringen, er imidlertid lav og synkende. For å nå målet om at internasjonalt samarbeid skal brukes aktivt i videregående opplæring, er det viktig å fortsatt jobbe for at flere blir kjent med og får mulighet til å reise på utenlandsopphold.

Hvem reiser på utveksling?

Elever på utenlandsopphold gjennom en organisasjon eller utvekslingsavtale med støtte fra Lånekassen utgjør 1,4 prosent av elevene i Vg2. Dette er en nedgang fra året før og del av en pågående trend med færre elever som velger utenlandsopphold i videregående opplæring.

Flertallet av elevene reiste med en utvekslingsorganisasjon, men en økende andel reiser gjennom avtaler organisert av skolen eller fylkeskommunen. Elever i studieforberedende programmer dominerer, men elever på yrkesfaglige studieprogrammer reiser også, hovedsakelig via utvekslingsavtaler. Kvinner er i flertall, men andelen menn øker gradvis.

6 av 11 fylker hadde tilbud om utenlandsopphold gjennom utvekslingsavtale via skolen eller fylkeskommunen skoleåret 2023–24. Utveksling medfører ofte en egenandel ut over støtte fra Lånekassen, men noen av utvekslingsavtalene i regi av fylker eller skoler er fullfinansierte med lånekassestønad. Fullfinansierte avtaler kan være et utjevnende tiltak mellom elever fra familier med ulike økonomiske forutsetninger.

Elevene reiser til alle verdensdeler, men Europa og Nord-Amerika er mest populært, med USA og Storbritannia som de mest populære landene. Selv om Nord-Amerika og USA fortsatt er populært, har det vært en nedgang i antall elever som reiser dit. Flest velger nå å reise til Europa.

Tiden før avreise

Mens avtaleelevene får vite om muligheten til å dra på utveksling gjennom formelle kanaler knyttet til skole og undervisningssted, finner organisasjonselevene informasjon gjennom mer uformelle kanaler, som venner, familie og sosiale medier.

Begge gruppers motivasjon for utveksling er relativt lik, med vekt på kulturutveksling og personlig utvikling. Elevene baserer sitt valg av utvekslingsorganisasjon hovedsakelig på inntrykket av organisasjonen og organisasjonens verdisyn, sikkerhet og fokus på trygghet. Det er et sprik i hvor viktig elevene mener det er at organisasjonen ikke betaler vertsfamilien.

Skriftlig informasjon og felles informasjonsmøte, enten fysisk eller digitalt, er de vanligste informasjonskildene. Organisasjonselevene tilbys i større grad digitale orienteringsmøter enn fysiske, mens avtaleelevene oftere får tilbud om fysiske orienteringsmøter. Organisasjonselevene er mindre tilfredse med digitale møter enn avtaleelevene.

Jevnt over er elevene tilfredse med de forberedende aktivitetene de har deltatt på. De fleste elevene får informasjon om skole og bosted i god tid før avreise. Noen elever får imidlertid informasjon om dette sent. Dette gjelder særlig informasjon til avtaleelevene om hvor de skal bo. Funn tyder på at åtte av 416 elever ikke har fått den forberedende informasjonen de har krav på.

Under utenlandsoppholdet

Utvekslingselevene bor vanligvis i vertsfamilie, og de fleste føler seg trygge og kommer godt overens med vertsfamilien. Organisasjonselevene er mer fornøyd med boforholdene i vertsfamilien enn avtaleelevene og vil oftere holde kontakt med vertsfamilien etter hjemreise. En del bor også på internat, og også der føler elevene seg trygge.

En del elever byttet vertsfamilie i løpet av oppholdet, noen flere ganger. De vanligste årsakene er at de ikke kommer overens med vertsfamilien, dårlige boforhold eller manglende oppfølging fra voksne til skole og fritid. For noen var imidlertid byttet planlagt og kjent før de reiste hjemmefra.

De aller fleste utvekslingselevene føler seg trygge på vertsskolen. De er også fornøyd med det sosiale miljøet og fagtilbudet.

Rundt halvparten av utvekslingselevene trenger hjelp og støtte under oppholdet. Ikke alle har fått en kontaktperson i vertslandet, slik de har krav på. Elevene kan også kontakte organisasjonen eller skolen eller fylkeskommunen i Norge. Henvendelsene handler oftest om boforhold og skole, men også trivsel, reising eller helse. Ikke alle opplever at henvendelsene blir fulgt opp som forventet.

Anbefaling fra elever

Utvekslingselevene har stort sett en positiv helhetsopplevelse av utvekslingsoppholdet sitt og vil anbefale andre å dra på utveksling. Hele 95 prosent anbefaler andre å dra på utveksling generelt. 87 prosent anbefaler utveksling til sitt vertsland. Noe færre, 63 prosent, anbefaler utveksling til sin vertsskole, og andelen er høyere blant avtaleelever enn blant organisasjonselever. 67 prosent av organisasjonselevene anbefaler andre å reise med den organisasjonen de selv reiste med, men andelene varierer en del mellom organisasjonene.