Ressurser for kompetanseutvikling innen realkompetansevurdering
Ressursene er utviklet av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse i samarbeid med OsloMet.
Innholdet er tilpasset fagkonsulenter som arbeider med realkompetansevurdering innen videregående opplæring for voksne, og behandler derfor sentrale emner i fagkonsulentens arbeid med å vurdere og verdsette kandidatens kompetanse. Ressursene er åpent tilgjengelig for alle som vil lære mer om realkompetansevurdering.
Begge undervisningsvideoer følges av refleksjonsoppgaver som både kan brukes alene eller sammen med andre. Podkastene kan også følges av diskusjon.
Video om verktøy og metoder i kartlegging og vurdering av realkompetanse
Refleksjonsspørsmål:
- Ifølge Andersson & Fejes (2009) er prosessen med realkompetansevurdering en læreprosess, og det er derved vanskelig å dele opp kunnskap en person hadde før starten av prosessen og den som utvikles underveis. Hvilke tanker gjør du deg om at realkompetansevurdering også kan legge til rette for læring?
- Dersom du selv skulle får vurdert din realkompetanse, hvordan og ved hjelp av hvilke verktøy/metoder tror du at du best kunne få vist din kompetanse?
- Hvilke fagpersoner er en naturlig del av et tolkningsfelleskap i din hverdag med realkompetansevurderingen?
Faglogg, arbeidslogg, observasjonsskjema er hentet fra:
Follestad A., Haaland G., og Lier A.R (2021) Realkompetanse – vurdering og anerkjennelse. Fagbokforlaget
Refleksjons og læringslogg er hentet fra:
Kversøy K. og Hartviksen M., (2018) «Samarbeid og konflikt – to sider av samme sak». Pedlex
Video om top-down-prinsippet i realkompetansevurdering
Refleksjonsspørsmål:
- Ifølge retningslinjer for realkompetansevurdering i videregående opplæring skal realkompetansevurdering ta utgangspunkt i top-down-prinsippet der det er mulig. Hvilke muligheter ser du for dette i egen praksis som fagperson?
- For å kunne legge til rette for at den voksne skal få vist mest mulig av sin kompetanse, hvilke arenaer for praktisk anvendelse finnes det i din hverdag som fagperson?
- Tolkningsfellesskap er en naturlig del av realkompetansevurderingen ut fra top-down-prinsippet, hvilke fagpersoner tenker du ville vært naturlig i et ditt tolkningsfelleskap?
- Dersom du skulle legge til rette for et opplæringsløp i Vg3 for voksne, hvordan ville det kunne organiseres? Hvilke muligheter finnes i din fylkeskommune?
Podkast om Top-down realkompetansevurdering
Anette Lund Follestad i samtale med Thomas Øverby og Sveinar Sætherberget.
Podkast om likeverdig kompetanse
Anette Lund Follestad i samtale med Tormod Skjerve.
Bruk av tolk
Filmer fra VISKA-prosjektet som viser mulighetene for bruk av tolk i realkompetansevurdering:
Nordisk Kvalitetskompass for realkompetansevurdering
«Det nordiske kvalitetskompasset er et sett av ulike verktøy for bedømmelse av praksis, retningslinjer og rutiner for realkompetansevurderinger, samt fagkompetansen hos utøverne».
Nordisk kvalitetskompass for realkompetansevurdering er utviklet av Valideringsnettverket i Nordisk nettverk for voksnes læring. Tjenesten er tilgjengelig på flere språk.
Realkompetansevurdering er et begrep i alle deler av utdanningssystemet og i arbeidslivet. Det er likevel store forskjeller på innretningen og bruken i ulike deler av utdanningssektoren og i arbeidslivet. Tjenestene er basert på ulike roller
Den norske oversettelsen er språklig sett rettet inn mot realkompetansevurdering i videregående opplæring for voksne fordi det er det området som er mest utviklet i Norge.
Delt ansvar for realkompetansevurdering
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse og Utdanningsdirektoratet har et delt ansvar for feltet realkompetansevurdering. Les mer om realkompetansevurdering på egen side.