Studentutveksling
Hvilket ansvar har høyere utdanningsinstitusjonens for studenter på utenlandsopphold?
Sist oppdatert : 28. oktober 2023Universiteter og høyskoler sitt ansvar for studenter generelt, herunder studenter på opphold i utlandet, er regulert gjennom Lov om universiteter og høgskoler med studietilsynsforskrift. Ifølge Sikkerhetsloven har statlige universitet og høgskoler ansvar for å ivareta informasjonssikkerhet, også under utvekslingsopphold. Institusjonene er pålagt å til enhver tid ha oppdatert beredskapsplanverk, slik dette er beskrevet i Styringsdokument for arbeidet med sikkerhet og beredskap i Kunnskapsdepartementets sektor.
Hva vet vi om studenters opplevelser av etiske og sikkerhetsmessige utfordringer under utvekslingsopphold?
Ifølge NUPI-rapporten Utfordrende kunnskapssamarbeid er det lite kunnskap ved institusjonene om studentenes erfaringer på utenlandsopphold. Samtidig uttrykker respondenter i studien bekymring for studentene.
Hvordan kan høyere utdanningsinstitusjoner styrke sikkerhetsrammeverket rundt studentutveksling?
- Inkluder studenter på opphold i utlandet i beredskapsplaner. Er sikkerhetsutfordringer ved utenlandsopphold mht. kjønn, hudfarge, legning eller utsatte minoriteter vurdert?
- Sikre personvern ved overføring av personopplysninger til tredjestater (GDPR).
- Etabler rutiner for varsling ved hendelser som utfordrer personlig sikkerhet, informasjonssikkerhet, eller som utfordrer akademiske verdier.
- Kan rutiner for varsling («incident reports») koples på eksisterende strukturer med hensyn til oppfølgingsansvar og risikohåndtering (avtaleansvarlige, fagansvarlig m.m.)?
- Hvordan skal varsling systematiseres og følges opp på institusjonsnivå (ansvar, oppfølging, personvern m.m.)?
- Avklar kontaktpunkt på vertsinstitusjon i utlandet.
- Oppfordre studentene til registrering på UDs app «Reiseklar».
- Oppfordre studentene til å tegne forsikring og til å vurdere kontakt med og/eller medlemskap i ANSA.
Hvordan kan akademisk frihet sikres for studenter?
Akademisk frihet må sikres for alle studenter og ansatte ved norske institusjoner, både i internasjonalt samarbeid og ellers. Alle studenter og ansatte må vite hva akademisk frihet innebærer. Kierulf-utvalget har i rapporten Akademisk ytringsfrihet utviklet et forslag til erklæring om akademisk ytringsfrihet og et sett med ytringsvettregler for kunnskapssektoren, som kan brukes. Institusjonene bør vurdere om de har gode systemer for å hjelpe studenter som opplever at deres akademiske frihet er truet eller under press.
Forslag til vurderinger og fremgangsmåter for institusjonens ledelse og administrasjon
- Informer studenter om akademisk frihet, forutsetninger for godt ytringsklima og forskningsetiske prinsipper. Inkludere studenter i relevante opplæringstilbud.
- Etabler tydelig kontaktpunkt på institusjonen der studentene kan henvende seg for å få hjelp og støtte i tilfeller av press eller overvåkning.
Andre verktøy og ressurser studentutveksling
Kunnskap om land:
Ansvarlighet i internasjonale samarbeidsavtaler innenfor utdanning: