Hopp til hovedinnhold

Vilkår for generell godkjenning av utenlandsk høyere utdanning

Generell godkjenning av utenlandsk utdanning som likestilt med akkreditert norsk høyere utdanning er regulert i lov om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleloven) § 9-7 og forskrift om generell godkjenning av utenlandsk høyere utdanning.

Sist oppdatert : 31. juli 2024

Grunnlaget for vår saksbehandling er bestemt i loven og forskriften. Den utenlandske utdanningen må oppfylle kravene i forskriften for å kunne gis generell godkjenning.

Det bærende prinsippet er at en utdanning skal godkjennes, med mindre det foreligger vesentlige forskjeller mellom den utenlandske utdanningen og norsk høyere utdanning. Disse prinsippene er nedfelt i Lisboakonvensjonen og Globalkonvensjonen, og tatt inn i universitets- og høyskoleloven § 9-7.

1. Søknad og dokumentasjon

Utdanningen må være tilstrekkelig dokumentert fra lærestedet eller utdanningsmyndighetene i utdanningslandet, i henhold til forskrift om generell godkjenning av utenlandsk høyere utdanning § 3-1.

2. Akkreditering eller offentlig godkjenning

Utdanningen må være akkreditert eller offentlig godkjent som høyere utdanning, jf. forskriftens § 2-2. Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse tar utgangspunkt i utdanningslandets system for akkreditering eller offentlig godkjenning. Krav til akkreditering eller offentlig godkjenning kan dermed variere fra land til land.

3. Nivå

Utdanningen må være på nivå med norsk høyere utdanning. For å vurdere om en utenlandsk utdanning er på nivå med norsk høyere utdanning sammenlignes utdanningssystemene i Norge og utdanningslandet jf. forskriftens § 2-2.

Hvis det er vesentlige forskjeller mellom utdanningssystemene i Norge og utdanningslandet, godkjennes ikke den utenlandske utdanningen fullt ut. Kun høyere utdanning som overskrider krav til generell studiekompetanse for søkere med utenlandsk utdanning kan godkjennes som høyere utdanning.

4. Omfang

Utdanningen godkjennes normalt ut fra prinsippet om at ett års normert studietid i utdanningslandet er likestilt med ett års normert studietid (60 ECTS) i Norge. Minstekrav til omfang er ett semester jf. forskriftens § 2-2.

5. Avbrutt utdanning

Kun fullførte semester kan godkjennes. Utdanningen godkjennes i hele og halve studieår i de tilfellene hvor den utenlandske utdanningen ikke kan likestilles med en norsk grad, jf. forskriftens § 2-2.

Tilleggskrav for gradslikestilthet

Tilleggskravene for gradslikestilthet kommer i tillegg til vilkårene for generell godkjenning i punkt 2. Alle tilleggskrav for gradslikestilthet må være oppfylt for at den utenlandske utdanningen skal kunne likestilles med en akkreditert norsk grad jf. forskriftens § 2-2.

Høgskolekandidatgrad

Omfang: Minimum 2 år som kan godkjennes som høyere utdanning

Må være en avsluttet grad eller studieprogram

Bachelorgrad

Omfang: Minimum 3 år som kan godkjennes som høyere utdanning

Må være en avsluttet grad

Skal normalt gi adgang til andre syklus i utdanningslandet

Kortere mastergrader

Omfang: minst 1 år

Må være en avsluttet grad

Skal normalt ha fullført bachelorgrad eller tilsvarende med minimum 3 års utdanning som opptakskrav

Kan gi adgang til tredje syklus i utdanningslandet

1,5-årig mastergrad

Omfang: 1,5 år

Må være en avsluttet grad

Skal normalt ha fullført bachelorgrad eller tilsvarende med minimum 3 års utdanning som opptakskrav

Kan gi adgang til tredje syklus i utdanningslandet.

Skal inneholde selvstendig arbeid

2-årig mastergrad

Omfang: 2 år

Må være en avsluttet grad

Skal normalt ha fullført bachelorgrad eller tilsvarende med minimum 3 års utdanning som opptakskrav

Skal gi adgang til tredje syklus i utdanningslandet.

Skal inneholde selvstendig arbeid

Lengre integrert mastergrad

Omfang: minimum 4,5 år

Må være en avsluttet grad

Skal gi adgang til tredje syklus i utdanningslandet.

Skal inneholde selvstendig arbeid

Krav for generell godkjenning av doktorgrad (ph.d.)

For at en utenlandsk doktorgrad (ph.d.) skal gis generell godkjenning som likestilt med en akkreditert norsk ph.d., må den oppfylle følgende krav:

1. Akkreditering/offentlig godkjenning og nivå

Utdanningen må være en fullført og offentlig godkjent doktorgrad oppnådd ved en institusjon som er offentlig godkjent/akkreditert i utdanningslandet for å gi doktorgrad innenfor det aktuelle fagområdet. Med doktorgrad menes forskerutdanningen i det aktuelle landets utdanningssystem (tredje syklus i gradsstrukturen).

2. Omfang

Normert studietid bør være minimum tre (3) år.

3. Selvstendig forskningsarbeid

Doktorgradens hovedkomponent er et selvstendig forskningsarbeid som gjennomføres under veiledning og munner ut i en godkjent vitenskapelig avhandling. Arbeidet med avhandlingen skal være minimum rundt to (2) år.

4. Sakkyndig komité

Doktorgradsavhandlingen må være bedømt og godkjent av en sakkyndig komité.

Tilleggskrav for gradslikestilthet av doktorgrad (ph.d.)

Tilleggskravene for gradslikestilthet av doktorgrad (ph.d) kommer i tillegg til kravene for generell godkjenning i punkt 4.

1. For land med kvalifikasjonsrammeverk

  • Doktorgradsutdanning fra land med QF-EHEA/EQF: utdanningen må være på nivå 8 i EQF.
  • Doktorgradsutdanning fra andre land med et kvalifikasjonsrammeverk sammenlignbart med EQF: utdanningen må være på nivå tilsvarende nivå 8 i EQF.
  • Doktorgradsutdanninger fra landene nevnt over før kvalifikasjonsrammverket ble tatt i bruk: doktorgradsutdanningen sammen med forutgående høyere utdanning må ha et samlet studieløp på fortrinnsvis åtte (8) år, i enkelte tilfeller sju (7) år.

2. For land uten kvalifikasjonsrammeverk og uten GSU-krav om ett (1) eller to (2) års høyere utdanning i tillegg til videregående skole

  • Doktorgradsutdanningen sammen med forutgående høyere utdanning må ha et samlet studieløp på åtte (8) år.

3. For land med sentralt regulert doktorgrad og alternative opptakskrav til doktorgraden

  • Lengden på doktorgradsutdanningen sammen med forutgående høyere utdanning må ha et samlet studieløp på åtte (8) år.

4. For land der GSU-kravet er ett (1) eller to (2) års høyere utdanning i tillegg til videregående skole

  • Doktorgraden vurderes individuelt.

5. For land med unormerte doktorgrader

  • Doktorgraden vurderes individuelt.

6. For land som ikke faller under kategoriene 1–5

  • Doktorgraden vurderes individuelt.

7. Godkjenningspraksis for fullførte godkjennbare doktorgrader som ikke tilfredsstiller krav til gradslikestilthet

  • Doktorgraden godkjennes i (form av) hele eller halve studieår.

8. Godkjenningspraksis for avbrutte doktorgrader

  • Avbrutte doktorgrader som ikke inneholder en obligatorisk kursdel med tildelte studiepoeng/credits, kan ikke vurderes av oss.
  • Avbrutte doktorgrader med beståtte, studiepoengsgivende kurs; kursene kan godkjennes i hele eller halve studieår.

Begrepsforklaringer

QF-EHEA: Qualifications Frameworks in the European Higher Education Area, Bologna-rammeverket, beskriver de tre syklusene, bachelor, master og ph.d.

EQF: European Qualification Framework for Lifelong Learning

GSU: Generell studiekompetanse for søkere med utenlandsk utdanning

Godkjenning av spesielle utdanningstilbud

1. Videreutdanning

Vi kan gi godkjenning av utenlandsk videreutdanning når denne er del av systemet for høyere utdanning i utdanningslandet.

2. Fjernundervisning/nettbasert undervisning

Vi kan godkjenne en utenlandsk kvalifikasjon oppnådd gjennom fjernundervisning / nettbasert undervisning dersom den er gitt av en akkreditert eller offentlig godkjent høyere utdanningsinstitusjon, er del av utdanningssystemet i landet, har samme opptakskrav og gir samme rettigheter som campus-baserte kvalifikasjoner og er underlagt tilfredsstillende kvalitetssikring.

3. Transnasjonal utdanning

Transnasjonal utdanning er utdanning der studentene store deler av tiden befinner seg i et annet land enn institusjonen som utsteder graden. Vi kan godkjenne slik utdanning når institusjonen som gir graden er en akkreditert eller offentlig godkjent høyere utdanningsinstitusjon og den transnasjonale utdanningen er underlagt tilfredsstillende kvalitetssikring, jf. Code of good practice in the provision of transnational education, UNESCO/Europarådet 2001 (unesco.org).

4. Spesielle samarbeidsavtaler mellom godkjente og ikke godkjente institusjoner

Vi kan bestemme spesielle retningslinjer for behandling av utdanning som er gitt etter spesielle samarbeidsavtaler mellom akkrediterte eller offentlig godkjente læresteder og ikke godkjente læresteder.

Lovgrunnlag