Hopp til hovedinnhold

Om godkjenning som lærer i grunnskole og videregående skole

Personer med utenlandsk utdanning må få godkjent yrkeskvalifikasjonen sin før de kan få fast stilling som lærer i norsk skole.

Sist oppdatert : 2. oktober 2024

Hvem må ha godkjenning?

I Norge er det krav om lærerutdanning for å få fast jobb i en undervisningsstilling i norsk grunnskole og videregående skole.

Alle med utenlandsk lærerutdanning som skal jobbe som lærer i fast stilling i grunnskole eller videregående skole må ha godkjenning som lærer fra oss. For morsmålsundervisning er det nok med godkjenning som morsmålslærer.

Godkjenning som lærer fra Utdanningsdirektoratet (2008-2019) eller fra NOKUT (2020-2022) er fremdeles gyldige godkjenninger.

Kravet om godkjenning gjelder kun for grunnskole og videregående skole. Det er ikke krav om godkjenning som lærer for å undervise ved fagskoler, høyskoler eller universitet, og det er ikke krav om godkjenning som lærer for å undervise i kulturskole. Arbeidsgivere kan likevel velge å stille krav om godkjenning som lærer i stillingsutlysninger, selv om det ikke er et krav i lov eller forskrift.

Har du norsk lærerutdanning, trenger du ikke godkjenning. Hvis du har en bachelor eller master fra utlandet, men har fullført praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) i Norge, har du en norsk lærerkvalifikasjon, og trenger ikke godkjenning.

Kan du jobbe i skole uten godkjenning?

Uten godkjenning kan du jobbe som vikar eller i andre midlertidige stillinger som lærer. Du kan også få jobb som lærer på vilkår om at du fullfører en relevant og kvalifiserende utdanning som du allerede er i gang med.

Det er kun undervisningsstillinger som krever godkjenning som lærer. Hvis du ønsker å søke på andre stillinger i norsk skole, trenger du ikke ha godkjenning som lærer. Det er arbeidsgiver som skal vurdere om du er kvalifisert for yrker som ikke er regulert i norsk lov.

Dette trenger du for å bli godkjent

For å få godkjenning som lærer, må du ha en yrkeskvalifikasjon som tilsvarer lærer fra et annet land, og/eller en utenlandsk utdanning som kan sammenlignes med en norsk lærerutdanning.

Vi vurderer om yrkeskvalifikasjonen din oppfyller kravene til nivå, omfang, faglig fordypning og pedagogisk kompetanse. I denne vurderingen kan arbeidserfaringsom lærer og annen høyere utdanning bidra til å oppfylle kravene.

Vi krever at utdanningen er rettet mot undervisning i grunnskole eller videregående skole, og at utdanningen inneholder:

  • Pedagogikk - tilsvarende 60 studiepoeng høyere utdanning innen pedagogikk, didaktikk og praksisopplæring i grunnskole eller videregående skole under utdanningen
  • Faglig fordypning – tilsvarende 30 studiepoeng høyere utdanning i et fagområde
  • Nivå og omfang - totalt tilsvarende fire års høyere utdanning/240 studiepoeng

Kravene til nivå og omfang varierer mellom ulike typer lærerkvalifikasjoner. Du kan lese mer om kravene i kapittel 14 i forskrift til opplæringsloven.

Har du lærerkvalifikasjon fra et EØS-land, Sveits eller Storbritannia har du normalt rett til å utøve yrket ditt i Norge etter yrkeskvalifikasjonsdirektivet. Hvis du ikke oppfyller alle kravene ovenfor kan du likevel få godkjenning ved å gjennomføre et utligningstiltak.

Krav om ferdigheter i norsk for å jobbe i skole

Det er krav om ferdigheter i norsk språk og i norske samfunnsforhold og skoleforhold for å jobbe som lærer eller morsmålslærer i norsk skole.

Kravene kan være forskjellige for ulike undervisningsstillinger.

Det er ikke krav om ferdigheter i norsk for å få godkjenning som lærer eller morsmålslærer, og det er arbeidsgiver som skal vurdere om dine kunnskaper, ferdigheter og innsikt i norsk språk, norske samfunnsforhold og skoleforhold er tilstrekkelige for den aktuelle stillingen.

Regelverk

Krav for å bli ansatt som lærer er regulert i opplæringsloven § 17-3 (lovdata.no) og opplæringsforskriften kapittel 12.

Krav om godkjenning og vilkår for godkjenning er regulert i opplæringsforskriften § 12-11 og § 12-12 (lovdata.no).

Generelle regler for godkjenning av yrkeskvalifikasjoner er regulert i yrkeskvalifikasjonsloven (lovdata.no) og forskrift om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner (lovdata.no).

Regler for yrkesgodkjenning i EU - Yrkeskvalifikasjonsdirektivet: Directive 2005/36/EC of the European Parliament and of the Council (eur-lex.europa.eu).

Regler for klage er regulert i forvaltningsloven kapittel VI (lovdata.no).