Jeg skal studere i utlandet
Skal du velge studier i utlandet og har spørsmål om godkjenning? Her får du nyttig informasjon om temaet og noen tips på veien.
Sist oppdatert : 30. januar 2025Husk at det er du som har ansvaret for å finne ut om utdanningen du ønsker å ta i utlandet krever en godkjenning når du kommer tilbake. Her er de vanligste spørsmålene vi får om det å studere i utlandet.
Hvis yrket du ønsker å jobbe i er lovregulert i Norge, er det krav om godkjenning eller autorisasjon for å kunne jobbe. Du bør derfor undersøke hva som skal til for å oppnå godkjenning før du starter på en utdanning der yrket du vil jobbe i er lovregulert.
Det er ulike godkjenningsmyndigheter som er ansvarlig for å gi godkjenning eller autorisasjon. For eksempel er Helsedirektoratet ansvarlig godkjenningsmyndighet for regulerte helsefag som sykepleier, lege, fysioterapeut og farmasøyt. Her i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) er vi ansvarlig godkjenningsmyndighet for yrkene lærer og styrer og pedagogiske leder.
Skal du å ta en hel grad i utlandet og lurer på om det vil bli godkjent etter endt utdanning? Da kan det være greit å vite at:
- det er mulig å søke om generell godkjenning av høyere utdanning etter endt utdanning i utlandet, men dette er frivillig. Sett deg gjerne inn i retningslinjene for godkjenning av høyere utdanning i utlandet . Der kan du blant annet se hvilke grader vi kan vurdere en utenlandsk utdanning opp mot.
- det ikke er mulig å få en forhåndsgodkjenning av et studie. Ta utgangspunkt i nettsidene til utdanningsmyndighetene i det landet du skal studere for å undersøke om utdanningen er godkjent som høyere utdanning i studielandet. Du finner lenker til relevante nettsteder ved å bruke verktøyene nedenfor, under "Relatert innhold".
- Lånekassen gir kun støtte til høyere utdanning i utlandet som danner grunnlag for godkjenning hos oss og de har en liste over utdanninger de har gitt støtte til tidligere. Vær klar over at det første året av en bachelorgrad fra enkelte land ikke danner grunnlag for godkjenning hos oss, men du kan likevel få støtte fra Lånekassen.
Hvis du er usikker på hvor og hva du skal studere kan du få veiledning hos ANSA som er er nasjonalt informasjonssenter om utdanning i utlandet. De har også informasjon om godkjenning av studier.
Er du student ved et lærested i Norge og ønsker å reise på utveksling til utlandet som del av graden din, er det ditt norske lærested som har ansvaret for godkjenning av studieoppholdet inn i den norske graden.
Informasjon får du hos det aktuelle lærestedet. Les også om å reise på utveksling hos utdanning.no.
Dersom du har utdanning fra utlandet som du ønsker å søke om innpass av i en norsk grad, må du først søke opptak til det aktuelle studiet. For opptak til bachelorutdanninger søker du gjennom Samordna opptak og til masterstudier søker du til det enkelte lærestedet.
Det er først når du er tatt opp som student ved et lærested at kan du søke om innpass av tidligere avlagt utdanning fra utlandet. Du finner normalt informasjon om dette på lærestedenes nettsider. Om behov kan du be om veiledning fra aktuelle læresteder om mulighetene for innpass før du har fått studieplass.
Fylkeskommunen i ditt fylke er ansvarlig for godkjenning av studieopphold i utlandet på videregående skole.
Du kan lese mer om godkjenning av videregående utdanning fra utlandet på vilbli.no og på utdanning.no