Hopp til hovedinnhold

Erasmus Mundus felles masterprogram

• Erasmus+

Målet med dette tiltaket er å fremme fremragende kvalitet i høyere utdanning gjennom internasjonalisering og globalt samarbeid. Høyere utdanningsinstitusjoner kan gå sammen i et konsortium og søke om støtte til å opprette og drive et felles studieprogram på masternivå. Konsortium kan inkludere andre relevante partnere i utdanningssektoren, arbeidslivet eller liknende.

Hvem kan søke

Et partnerskap/konsortium må bestå av:

  • minst tre høyere utdanningsinstitusjoner fra tre ulike land, der minst to er Erasmus+-land. Erasmus+-landene inkluderer i tillegg til EUs 27 medlemsland de tre EFTA-landene som omfattes av EØS-avtalen: Norge, Island og Liechtenstein. I tillegg kommer Nord-Makedonia, Serbia og Tyrkia. Disse seks landene omtales i programdokumentene som «third countries associated to the programme»
  • minst to av partnerne hvorav minst en i et Erasmus+-land utsteder et felles vitnemål eller hvert sitt separate vitnemål til studenter som fullfører studieprogrammet
  • ulike assosiasjoner av utdanningsinstitusjoner, ikke-akademiske institusjoner, f.eks. fra næringslivet, kan delta som (assosierte) partnere, hvis deres ekspertise er relevant for programmet, men ikke som koordinatorer

Nærmere detaljer om krav til sammensetting av konsortiet og krav til mastergraden finnes i Erasmus+ Programme guide.

Søknadsfrist

13. februar 2025 kl. 17.00
(CET)

Om tilskuddet

Hva kan du søke støtte til?

Erasmus Mundus Joint Masters (EMJM) vektlegger fremragende kvalitet og global studentmobilitet. Det grunnleggende konseptet med felles studieprogram på masternivå er å videreutvikle kvaliteten og attraktiviteten av høyere utdanning i Europa, samt fremme fysisk mobilitet mellom studiestedene. Dette gjøres gjennom en kombinasjon av to komponenter, dvs. institusjonelt samarbeid mellom høyere utdanningsinstitusjoner og integrert mobilitet.

Felleskapskomponent står sentralt i Erasmus Mundus Joint Masters (EMJM). Prosjektsøknaden skal utformes i felleskap, inkludere en integrert studieprogrambeskrivelse og oppfylle standardene for kvalitetssikring av felles studieprogrammer i Det europeiske området for høyere utdanning (EHEA). Les mer her: Standards for Quality Assurance of Joint Programmes in the EHEA - EQAR

Konsortier kan få støtte til fire studentopptak og ett forberedende år, eventuelt fem studentopptak. I tillegg gis et antall stipendier til studenter. Programmet må utgjøre 60, 90 eller 120 ECTS og skal være et felles utviklet program, som fortrinnsvis dokumenteres via et felles vitnemål (Joint Degree) eller ved flere vitnemål fra samarbeidsinstitusjonene. I et felles utviklet program forventes det at institusjonene sammen blir enige om innhold og struktur, inkludert felles opptaks- og kvalitetssikringsprosedyrer.

Støtten er økt til institusjoner og studenter (særlig studentene fra Erasmus+land), og det er blitt mer attraktivt for institusjonene å rekruttere studenter uten stipend. Også reglene for forberedelse, studentopptak og geografisk balanse er gjort mer fleksible, og det er introdusert en egen støtte for studenter med spesielle behov.

Støtten gis for ca. fem studentopptak (prosjektvarighet opptil 74 måneder). Prosjekter som velges ut vil få støtte til drift med 750 euro pr. måned pr. student avgrenset til maks 100 studenter, og det vil gis studentstipend på 1400 euro pr. måned til 60 studenter, samt mulighet for opp til ytterligere 27 fra utpekte regioner. I tillegg finnes det særskilte midler for studenter med spesielle behov. Maksimal driftsstøtte til et prosjekt vil være 1 800 000 euro.

Det kan også søkes ettårig støtte for å utvikle et felles studieprogram.

Erasmus Mundus Design Measures (EMDM) tilbyr støtte til å utvikle et Erasmus Mundus-program. Målet er å styrke deltakelsen fra underrepresenterte Erasmus+-land, institusjoner og fagområder. Dette er en selvstendig utlysning, der en institusjon kan søke en «lump sum» opp til 60 000 euro for å utvikle et felles studieprogram. EMDM har en fast varighet på 15 måneder. EMDM anses som en selvstendig ordning som fremmer innovasjon og tilrettelegger for nye samarbeid, ikke et trappetrinn til EMJM.

Slik søker du

Erasmus Mundus er et sentralisert tiltak i Erasmus+. Det vil si at tiltaket forvaltes av Europakommisjonen.

Søknad sendes til: The Education, Audio-visual and Culture Executive Agency (EACEA) i Brussel.

Prosjektetableringsstøtte

Institusjoner, organisasjoner og bedrifter som ønsker å utvikle prosjekter innenfor de sentraliserte tiltakene i Erasmus+, kan søke om prosjektetableringsstøtte (PES). I tillegg tilbys det veiledning. Les mer om prosjektetableringsstøtte.

Kontakt oss

Erasmus+ høyere utdanning

E-post:erasmus@hkdir.no