Ordning for fleksibel og desentralisert utdanning Utlysning vår 2023
Denne siden ble endret 6. oktober, i forbindelse med statsbudsjett for 2024. Se avsnittet "Om tilskuddet".
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) lyser ut NOK 149 600 000,- i tilskudd for etablering av flere fleksible og desentraliserte studietilbud.
Under denne utlysningen kan følgende typer organisasjoner søke om midler:
I regjeringas framlegg til statsbudsjett for 2024 blir tilskotsordninga for fleksibel og desentralisert utdanning foreslått fasa ut frå og med 2024. Det blir dermed ingen fleire utlysingar i denne ordninga. Alle prosjekt som er innvilga tilskot til og med vedtak i 2023 er sikra sluttføring innanfor godkjent prosjektperiode.
Spørsmål: I 2022 ble kun desentraliserte tilbud med fysiske samlinger tildelt midler. Gjelder det samme for utlysningen i 2023?
Svar: I 2023 er det også mulig å søke om midler til rene nettbaserte utdanningstilbud og tilbud som gis nettbasert i kombinasjon med fysiske samlinger. Ved karakterlikhet mellom prosjekter vil samlingsbaserte studietilbud foretrekkes foran rene nettbaserte tilbud
Spørsmål: Må utdanningstilbudene etableres utenfor sentrale campus?
Svar: Formålet med tilskuddsordningen er å finansiere utvikling og drift av fleksible og desentraliserte studietilbud som bidrar til å oppfylle lokale, regionale og/eller nasjonale kompetansebehov. Ingen campus er sånn sett utelukket hvis studietilbudene som det søkes om midler til ellers oppfyller målsetningene for ordningen.
Spørsmål: Hva finansieres og hva finansieres ikke?
Svar: Midlene kan brukes til:
Reisekostnader og utgifter til samlinger for studenter dekkes ikke. Det samme gjelder innkjøpskostnader for utstyr som overstiger 10 000 kr. Se også egen veileder i Espresso i fanen «Budsjett».
Spørsmål: Kan vi ta egenbetaling/studieavgift fra studenter som tas opp på studietilbud som får støtte gjennom denne ordningen?
Svar: Nei. Tilskuddsmidler gjennom denne ordningen kan ikke gå til utvikling/drift av studietilbud som helt eller delvis finansieres ved egenbetaling, jf. forskrift om egenbetaling ved universiteter og høyskoler og lov om høyrere yrkesfaglig utdanning § 29, annet avsnitt. Dere må bekrefte at slik finansiering ikke benyttes i deltakelseserklæringen som skal legges ved søknaden.
Spørsmål: Kan vi kreve at studentene betaler semesteravgiften selv?
Svar: Ja. Innkreving av semesteravgift for studenter ved universiteter og høyskoler er regulert i lov om studentsamskipnader og forskrift om studentsamskipnader. Det finnes noen unntak i regelverket for å kreve semesteravgift. Det er den enkelte studentsamskipnaden som normalt har avgjørelsesmyndighet på dette området.
Spørsmål: Må prosjekter som får tilsagn om midler starte opp høsten 2023?
Svar: Prosjekter som får støtte må ha minst én budsjettert aktivitet hvert år i prosjektperioden og starte opp senest 1. september 2023. Det betyr at fremdriftsplan og budsjett må settes opp fra 2023. Om studietilbudet i prosjektet ikke har oppstart før eks. høsten 2024, kan man for eksempel sette av midler på budsjettet til utvikling den første perioden.
Spørsmål: Er det satt et tak på hvor stor sum et enkelt prosjekt kan søke om midler til?
Svar: Vi har ikke satt noe tak på hvor mye dere kan søke om. Selv om det ikke er satt noe anbefalt tak på maks søknadssum, forutsetter vi selvsagt at søkerne har satt opp et realistisk og kostnadseffektivt budsjett. For universiteter og høyskoler skal egenfinansieringen også være på minst 30 prosent av totalbudsjettet.
Spørsmål: Hvordan skal egenfinansieringen fordeles mellom søkerinstitusjonen og eventuelle samarbeidspartnere?
Svar: Det eneste som kreves for å oppfylle egenandelskravet i søknaden er at den som er prosjektansvarlig bekrefter på vegne av søkerinstitusjonen at man er kjent med egenandelskravet og at man vil ta nødvendige steg for å sikre at dette oppfylles ved gjennomføringen av prosjektet. Om egenfinansieringen fra dere også har eksterne bidrag, kan dere bruke fritekstfeltet for spesifikasjon av planlagte kostnader til å forklare hva de eksterne samarbeidspartnerne skal bidra med.
Spørsmål: Kan det søkes midler til fleksibilisering/desentralisering av eksisterende studietilbud?
Svar: Ja, det kan gis tilskudd til både omlegging av eksisterende studietilbud og utvikling av nye studietilbud.
Spørsmål: Hvordan går man frem dersom studietilbudet skal tilbys desentralisert i flere fylker? Det er kun mulig å velge ett fylke i søknadsskjema?
Svar: Det er kun mulig å velge ett fylke i søknadsskjema. Velg det fylket der hovedaktiviteten skjer (f.eks der det er flest studenter og/eller studiesteder). Du kan oppgi flere kommuner uavhengig av hvilket fylke du har registrert.
Spørsmål: Er det en nedre grense på antall studiepoeng pr studietilbud som det kan søkes støtte til?
Svar: Nei
Spørsmål: Kan leie av lokaler/undervisningsrom regnes som egenandel
Svar: Egenandelen kan brukes til blant annet personal- og administrasjonskostnader, inkludert leie av lokaler.
Spørsmål: Kan det søke om midler til et studieprogram som pr. i dag har egenbetaling, men som vil omgjøres til et studium uten egenbetaling dersom prosjektet får innvilget støtte fra HK-dir?
Svar: Ja, hvis søknaden ellers oppfyller målsetningene for ordningen.
Spørsmål: Vil desentraliserte studier med fysiske samlinger bli prioritert foran nettstudier og kombinerte nett- og samlingsbaserte tilbud?
Svar: Desentraliserte studier med fysiske samlinger vil bli prioritert ved ellers lik karakter.
Spørsmål: Kan det søkes om midler til både utvikling og drift/gjennomføring av studietilbud?
Svar: Ja
Spørsmål: Kan stipendiatstillinger inngå i personalkostnader som det søkes støtte til?
Svar: Ja, så lenge midlene brukes til å dekke utvikling og drift av studietilbudet. Midlene skal ikke gå til forskning eller følgeforskning i prosjektene.
Spørsmål: Kan det søkes om støtte til studietilbud på masternivå?
Svar: Ja, det kan søkes om støtte til grunnutdanninger på bachelor- og masternivå, samt årstudier og mindre enheter.
Spørsmål: Hvordan skal det dokumenteres at prosjektet bidrar til å oppfylle lokale, regionale og/eller nasjonale behov?
Svar: Dette kan sannsynliggjøres ved å vises til kompetanseplaner og strategier, behovskartlegginger eller tilsvarende.
Spørsmål: Er det mulig å søke støtte til prekvalifiseringskurs til lærer, sykepleier, ingeniør og lignende?
Svar: Nei, studietilbudene må være på fagskole-, universitets- eller høgskolenivå.
Spørsmål: Kan tilskuddsmidler brukes til TDI-kostander?
Svar: Vi viser til budsjettveilederen som finnes i budsjettfanen i søknadsskjemaet i Espresso. Her finner dere utfyllende informasjon om hvordan prosjektets budsjett skal settes opp.
Spørsmål: Er det mulig å søke midler for studieåret 2023/2024 eller kan perioden forlenges til første halvår 2024?
Svar: Nei, dette er driftsmidler som følger kalenderåret og gjelder aktiviteter i tidsrommet fra 01.01.2023 – 31.12.2023.
Spørsmål: Er dette kun en ordning for etablerte studiesentre?
Svar: Nei, studiesenter som er under etablering kan også søke ved å vise til dokumenterte planer for etablering av studiesenteret som en regional satsing. Det må også legges ved en uttalelse fra fylkeskommunen om behovet for studiesenterets aktivitet og samarbeidsavtaler med fagskole, universitet eller høgskole.
Spørsmål: Ordningen gjelder driftsstøtte fra 2023 og utbetales tidligst juni 2023. Kan man søke om støtte til kostnader som påfaller før juni?
Svar: Ja, man kan budsjettere med kostnader til drift fra og med januar 2023 og ut året.
Formålet med denne utlysningen er å finansiere utvikling og drift av fleksible og desentraliserte studietilbud som bidrar til å oppfylle lokale, regionale og/eller nasjonale kompetansebehov.
Fleksible utdanningstilbud er tilbud med flere alternativer for hvordan læringsaktivitetene gjennomføres, bl.a. når det gjelder tid, sted, omfang og progresjon. Tilbudene kan være både nett- og stedbaserte. Med desentraliserte utdanningstilbud mener vi utdanningstilbud som foregår ved fysiske samlingssteder hvor undervisningen blir gitt i bolker (ofte kalt samlinger).
De desentraliserte og fleksible tilbudene skal bidra til økt tilgjengeliggjøring av utdanning i hele landet, og kunne benyttes uavhengig av livssituasjon og individuelle behov. Det gis støtte til studietilbud av ulik varighet, fra korte modulbaserte tilbud til grunnutdanninger og videreutdanninger. Studietilbudene skal være studiepoenggivende og det forventes at de bygger på prinsipper for universell utforming og at de har god pedagogisk og fagdidaktisk forankring.
Studietilbud som forankres i enten nasjonale kompetansebehov som for eksempel profesjonsutdanninger, helse og oppvekstfag, teknologi, digitalisering og «grønt skifte», eller i regionale kompetansebehov som fylkeskommunale prioriteringer, vil gis særskilt uttelling under «Prosjektets relevans og effekt».
Ved karakterlikhet mellom prosjekter vil samlingsbaserte studietilbud(1) foretrekkes foran tilbud planlagt som rene nettbaserte tilbud. Samlingene bør arrangeres i nærhet til der studentene bor, for eksempel på et studiesenter eller på et desentralt studiested/campus.
(1)Med samlingsbasert studietilbud menes tilbud hvor obligatorisk fysisk oppmøte for studentene kun er knyttet til faglig begrunnede samlinger, og hvor det er minimum én samling per kurs/semester.
Merk at tilskuddsmidler gjennom denne ordningen ikke kan innvilges til utvikling/drift av studietilbud som helt eller delvis finansieres ved egenbetaling, jf. forskrift om egenbetaling ved universiteter og høyskoler og lov om høyrere yrkesfaglig utdanning § 29, annet avsnitt. At slik finansiering ikke benyttes må bekreftes via deltagelseserklæringen, jf. nedenfor under «Krav til søknaden».
Det lyses ut NOK 149 600 000. Prosjektet må ha en varighet på mellom ett og fem år. Prosjektet må ha planlagt oppstart senest 1. september 2023, og senest være planlagt avsluttet innen 1. september 2028. Merk at prosjektet må ha minst én budsjettert aktivitet i hvert år av prosjektperioden.
For å kunne få tilskudd, må søkere som er høyskoler og universitet bidra med en egenandel på minimum 30 prosent av totalbudsjettet for prosjektet.
Merk at egenandelskravet ikke gjelder for fagskoler
Midlene kan brukes til å dekke følgende typer kostnader:
Søknader må leveres gjennom HK-dirs søknadsportal Espresso. I søknadsskjemaet og malen for prosjektbeskrivelse er det hjelpetekster som gir veiledning om hva slags informasjon som er etterspurt i de ulike feltene.
Søknader som oppfyller kravene som gjelder for utlysningen, vil bli vurdert ut fra følgende kriterier:
Under dette kriteriet vil følgende moment bli vurdert:
Under dette kriteriet vil følgende moment bli vurdert:
Kriteriene vil bli vektet i henhold til prosentandelen som er angitt i parentes bak det enkelte kriterium.
Søknadene vil bli vurdert av to saksbehandlere med god kjennskap til området utlysningen gjelder for. Ved disse individuelle vurderingene gis søknadene én delkarakter for hvert vurderingskriterium som gjelder for utlysningen, i henhold til HK-dirs karakterskala. Vurderingene blir så konsolidert, slik at hver søknad får ett sett med karakterer. Ved uenighet om karaktersetting av søknader, vil søknaden også bli vurdert av en tredje person.
For å kvalifisere for tilskudd, må begge de endelige delkarakterene være minst 4.
Søknadenes totalkarakterer kalkuleres på grunnlag av de endelige delkarakterene og vektingen angitt for kriteriene (vektet snittkarakter). I tilfeller hvor to eller flere søknader oppnår samme totalkarakter,
vil søknadene rangeres ut fra høyeste delkarakter på kriteriene i den rekkefølge de er angitt.
Ved søknader som fortsatt står likt, vil samlingsbaserte studietilbud foretrekkes foran tilbud planlagt som rene nettbaserte tilbud. Dersom det er nødvendig for å sikre at ingen regioner blir uforholdsmessig underrepresentert, kan HK-dir prioritere søknader med lavere totalkarakter. Hvis det fremdeles er søknader som står likt etter
gjennomført rangering etter de gitte prioriteringene og det er tatt hensyn til geografisk spredning, vil loddtrekning kunne benyttes. Endelige vedtak om tilskudd fattes av HK-dir basert på den endelige rangeringen av søknadene.
Alle søkere vil bli informert om utfallet av søknadsprosessen. Vi anslår at vedtak om tilskudd, samt begrunnelse for vedtak, vil bli sendt ut i slutten av mai 2023.
Det forventes rapportering i denne utlysningen. Informasjon om dette vil bli gitt ved tildeling av midler.