Hopp til hovedinnhold

Tidsskrifter og publiseringskanaler

Vi eier og drifter register over vitenskapelige publiseringskanaler, det europeiske tidsskriftregisteret erih+, samt informasjonstjenester for fagorganer knyttet til nominering av tidsskrifter, serier og forlag.

Sist oppdatert : 2. juli 2024

HK-dir har et nært samarbeid med Nasjonalt publiseringsutvalg, SIKT og andre aktører innen innen forskning i Norge og Europa.

Kanalregisteret

Kanalregisteret og erih+ presenterer en oversikt over vitenskapelige publiseringskanaler, det vil si tidsskrifter, serier og forlag. Kanalregisteret gir informasjon om et tidsskrift er anbefalt som vitenskapelig publiseringskanal ut ifra gitte kriterier. Kriteriene skal sikre beste praksis, gjennomsiktighet og mangfold i tidsskriftene som indekseres, og gi brukerne tilgang til kvalitetssikrede og fagfellevurderte tidsskrift.

Kanalregisteret sender sine godkjente publikasjonskanaler til SIKT og deres NVA system.

Tidsskriftene kategoriseres i fire nivå:

  • Nivå 2 er det høyeste nivået og omfatter de ledende kanalene i et fagområde. Nomineringen til nivå 2 gjennomføres en gang i året av fagorganene. Individuelle forskere kan komme med innspill til fagorganene via Norsk publiseringsindikator (NPI), eller som faglig kommentar direkte på tidsskriftet i Kanalregisteret.
  • Nivå 1 tilfredsstiller minimumskravet til vitenskapelighet (ekstern fagfellevurdering, vitenskapelig redaksjon og minimum nasjonal forfatterkrets).
  • Nivå 0 betyr at publiseringskanalen har vært oppe til vurdering, men fått avslag. Det vil si at publiseringskanalen ikke er godkjent, og publisering i den vil ikke gi publiseringspoeng.
  • Nivå x/Under diskusjon er publiseringskanaler der det er tvil om de bør godkjennes eller avvises i lys av gjeldende kriterier og tilgjengelig informasjon. Så lenge publiseringskanalen er på nivå X, vil det nivået den hadde før, fortsatt være gjeldende for evt. uttelling.

I tillegg har Kanalregistret blant annet informasjon om hvorvidt tidsskriftene er indeksert, om de omfattes av avtaler om åpen publisering, og om hvilke institusjoner som er med på avtalene.

Kanalregisteret er det norske indekset som i all hovedsak brukes av norske forskere, og som er en del av den resultatbaserte omfordelingen.

Norskspråklege opne tidsskrift innanfor humaniora og samfunnsvitskap

Vi forvalter ordningen Norskspråklige åpne tidsskrift innenfor humaniora og samfunnsvitenskap. Ordningen gir støtte til gratis og fri (uten restriksjoner) tilgang til resultater fra offentlig finansiert forskning. Støtten er treårig.

Tidsskriftene for inneværende periode har støtte fra 2024-2026. Det er 42 tidsskrifter som har fått støtte.

Ordningen vil bli evaluert og vurdert videreført fra 2027.

erih+

erih+ er et europeisk vitenskapelig tidsskriftsindeks innenfor samfunnsfag og humaniora. HK-dir drifter erih+ på vegne av det Europeiske SSH miljøet. erih+ er engasjert i forskningsinfrastrukturen OPERAS, og har derfor en sterk tilknytning til europeisk forskning og forskningsaktiviteter.

erih+ sitt hovedfokus er å støtte og synliggjøre små, flerspråklige tidsskrifter. Disse er ofte drevet og utgitt av forskermiljøene selv, og har derfor ofte lite ressurser til, og kunnskap om, spredning, synliggjøring og annet infrastrukturarbeid.

Norsk publiseringsindikator

Norsk publiseringsindikator (NPI) har til mål å fremme god forskning og skape oversikt over og innblikk i forskningsaktivitetene.

Nettstedet NPI er en informasjonstjeneste om Den norske publiseringsindikatoren og en ressurs for fagorganene i forbindelse med deres årlige oppgave knyttet til nominering av tidsskrifter, serier og forlag. Direktoratet har utviklet informasjonstjenesten på oppdrag fra Universitets- og høgskolerådet. Det nasjonale publiseringsutvalget har ansvaret for det faglige innholdet på sidene.

Nasjonalt publiseringsutvalg

Det nasjonale publiseringsutvalget er et nasjonalt utvalg med ansvar for den faglige forvaltningen av den norske publiseringsindikatoren.

Det nasjonale publiseringsutvalget skal bidra til at faglige hensyn knyttet til vitenskapelig publisering blir godt ivaretatt i forskningspolitikken. Utvalget skal:

  • sørge for en høy kvalitet i det nasjonale systemet for dokumentasjon av vitenskapelig publisering
  • gi bredt forankrede faglige råd til myndighetene i saker som angår vitenskapelig publisering
  • fremme faglige diskusjoner om vitenskapelig publisering og en ansvarlig bruk av publiseringsstatistikk som bidrar til å nå de samlede forskningspolitiske mål best mulig

Utvalget oppnevnes av, og rapporterer til, direktoratet. Sekretariatet til utvalget er plassert i Universitets- og høgskolerådet (UHR).