Hopp til hovedinnhold

Høring om forslag til ny forskrift om nasjonal retningslinje for sosionomutdanning

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse sender med dette på høring forslag til ny forskrift om nasjonal retningslinje for sosionomutdanning. Forskriften skal erstatte forskrift 15. mars 2019 nr. 409 om nasjonal retningslinje for sosionomutdanning, som har vært gjeldende fra og med opptak til studieåret 2020–2021.

Sist oppdatert : 15. januar 2025

Forskriften er en del av styringssystemet for helse- og sosialfagutdanningene (RETHOS). Hensikten med styringssystemet er å sørge for at utdanningene er framtidsrettet og i tråd med tjenestenes kompetansebehov og brukernes behov. Gjennom styringssystemet får både tjenestene og brukerne økt innflytelse på det faglige innholdet i utdanningene. I styringssystemet er det oppnevnt programgrupper for hver utdanning som skal utvikle og revidere nasjonale retningslinjer for helse- og sosialfagutdanningene.

HK-dir er sekretariat for RETHOS og er derfor ansvarlig for å gjennomføre høringen. Det er Kunnskapsdepartementet fastsetter revidert forskrift.

Om forskriften

Forskriften skal sikre nødvendig styring slik at utdanningene fremstår som enhetlige og gjenkjennelige uavhengig av utdanningsinstitusjon, men samtidig gi rom for lokal tilpasning og utvikling ved den enkelte institusjon. Den skal videre kunne fungere fleksibelt ved at kravene i forskriften skal kunne endres dersom kompetansebehovene i tjenestene endres. Samtidig skal den ivareta utdanningsinstitusjonenes, tjenestenes og studentenes behov for forutsigbarhet.

Om forslaget til ny forskrift

Programgruppen for sosionomutdanning har vurdert at det er behov for å tydeliggjøre i formålsparagrafen at sosialt arbeid er et internasjonalt fag (§ 2), gjøre beskrivelsen av studiets oppbygging noe mindre styrende (§ 10), samt foreta noen mindre justeringer i læringsutbyttene i kapittel 2 og 3.

Minoritetsperspektiver er presisert i § 6 b og d. Videre er Meld. St. 23 (2022–2023) Opptrappingsplan for psykisk helse (2023–2033) ivaretatt ved at det legges større vekt på betydningen av samordning og koordinering av tjenester og nettverksarbeid, samt at studentene skal få mer kunnskap om helse- og omsorgstjenester. Det foreslås også å styrke kunnskap og ferdigheter i juss.

Det er i tillegg gjort noen forenklinger i setningsstruktur og enkelte omskrivninger for å få et mer konsistent og entydig språk og begrepsbruk. I § 2 og § 10 er det flyttet på noe tekst for å skape en bedre sammenheng.

HK-dir foreslår at ny forskrift om retningslinje for sosionomutdanning skal gjelde for studenter som tas opp fra og med studieåret 2027–2028, med en overgangsordning der studenter som følger utdanning basert på dagens retningslinje, har rett til å avlegge eksamen etter denne fram til og med 31. desember 2030. Universiteter- og høyskoler kan likevel velge å ta i bruk den nye forskriften fra og med opptak til studieåret 2026–2027.

Høringsnotatet viser hvilke endringer som er gjort sammenliknet med gjeldende forskrift, i tillegg til det nye forskriftsforslaget.

Om høringen og høringsfrist

Høringsnotatet er tilgjengelig på våre nettsider. Vi ber om at høringsuttalelser merkes med saksnummer 24/17147 og sendes til post@hkdir.no.

Høringen er åpen for alle. Andre enn de som står på listen over høringsinstanser er velkomne til å uttale seg. Høringen blir sendt til universiteter og høyskoler, kommuner, fylkeskommuner, helseforetak, fag- og interesseorganisasjoner m.fl. Høringsinstansene vurderer selv om saken bør forelegges underordnede organer som ikke er nevnt på listen over høringsinstanser.

Høringsfristen er 15.04.2025.

Eventuelle spørsmål i forbindelse med høringen kan rettes til post@hkdir.no.

Høringsdokumentet

Høringssvar

Vi publiserer høringssvar på denne siden etter hvert som de kommer inn.

Kontakt oss

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse

E-post:post@hkdir.no

Telefonnummer:55 30 38 00