Kompetansereformutvalget
Kompetansereformutvalget har utredet hvordan Norge skal lykkes med livslang læring i arbeidslivet.
Sist oppdatert : 8. januar 2025Kompetansereformutvalget overleverer tirsdag 14. januar sin rapport, NOU 2025: 1 Felles ansvar, felles gevinst. Dette er et partsamarbeid for kompetanseutvikling i arbeidslivet, til forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel. Overleveringen finner sted kl 11.00 i Kunnskapsdepartementet og vil bli strømmet. Følg strømmingen her.
Kompetansereformutvalget har utredet hvordan de tre partene kan legge bedre til rette for omstilling og læring i arbeidslivet. De overordnete målene er høy stabil sysselsetting, og å motvirke økende ulikhet og sikre kompetansen arbeidslivet trenger. Utvalget har utredet tiltak som sammen eller hver for seg kan stimulere til at virksomheter og arbeidstakere får den kompetansen arbeidslivet trenger.
Kompetansereformutvalget ble nedsatt av Kongen i statsråd 20. juni 2023 og skal legge fram sin rapport 14. januar 2025. Utvalget har fått som mandat å utrede hvordan de tre partene kan legge bedre til rette for omstilling og læring i arbeidslivet, gitt overordnete mål om høy stabil sysselsetting, å motvirke økende ulikhet og sikre kompetansen arbeidslivet trenger.
Innspill til Kompetansereformutvalget
Kompetansereformutvalget arrangerte et digitalt innspillsmøte tirsdag 12. desember 2023. Utvalget inviterte utvalgte aktører fra offentlige og private virksomheter, organisasjoner og utdanningssektoren til å dele sine erfaringer med kompetanseutvikling i arbeidslivet. Utvalget inviterte til innspill til både utfordringer og konkrete forslag til løsninger.
Mottatte innspill
- Innspill fra 4service (pdf)
- Innspill fra Senter for seniorpolitikk (pdf)
- Innspill fra Trondheim kommune (pdf)
- Innspill fra Caverion Norge (pdf)
- Innspill fra Kongsberg Defence & Aerospace (pdf)
- Innspill fra Samfunnsbedriftene (pdf)
- Innspill fra Finnmark fylkeskommune (pdf)
- Innspill fra Norske frisør- og velværebedrifter (pdf)
- Innspill fra Tekna (pdf)
- innspill fra Fundraising Norge (pdf)
- Innspill fra NTNU (pdf)
- Innspill fra NITO (pdf)
- Innspill fra Høyskolen Kristiania (pdf)
- Innspill fra Lørn (pdf)
- Innspill fra Mesterbrevnemda (pdf)
- Innspill fra Norsk Hydrogenforum (pdf)
- Innspill fra Kompetanseforbundet (pdf)
- Innspill fra Norsk Ergoterapeutforbund (pdf)
- Innspill fra Handelshøyskolen BI (pdf)
- Innspill fra Abelia (pdf)
- Innspill fra Universitets- og høyskolerådet (/pdf)
- Innspill fra Universitetet i Agder (pdf)
- Innspill fra Fleksibel utdanning Norge (pdf)
- Innspill fra Noroff Fagskole AS (pdf)
- Innspill fra Universitetet i Stavanger (pdf)
Møteplan 2024
- 18. januar, agenda for utvalgsmøtet (pdf)
- 5. mars, agenda for utvalgsmøtet (pdf)
- 17. april, agenda for utvalgsmøtet (pdf)
- 21.-22. mai, agenda for utvalgsmøtet (pdf)
- 20. juni, agenda for utvalgsmøtet (pdf)
- 20. august, agenda for utvalgsmøtet (pdf)
- 24. september, agenda for utvalgsmøtet (pdf)
- 24. oktober, agenda for utvalgsmøtet (pdf)
- 31. oktober, agenda for utvalgsmøtet (pdf)
- 19. november, agenda for utvalgsmøtet (pdf)
Utvalget
Utvalget er satt sammen av de åtte hovedsammenslutningene og Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD). Dag Terje Andersen leder utvalget.
Medlemmer av utvalget
Dag Terje Andersen har blant annet vært stortingsrepresentant, statsråd og stortingspresident for Arbeiderpartiet. Han har hatt et stort engasjement for livslang læring siden han startet yrkeskarrieren som skogsarbeider.
Andersen ledet nylig grunnlovutvalget, Utvalget til å utrede prosedyren for grunnlovsendringer.
Trude Tinnlund er LO-sekretær, gjenvalgt på kongressen 2022. Hun kom inn i LOs ledelse ved kongressen i 2013. Trude Tinnlund kommer fra Fredrikstad i Østfold. Hun har sin yrkesbakgrunn fra Peterson Emballasje AS i Sarpsborg hvor hun var operatør fra 1989 til 1999. Hovedtillitsvalgt og ansattrepresentant i bedriftsstyret og konsernstyret til og med 2006.
Avdelingsleder i Fellesforbundet avd 851 Østfold fra 2007 til 2013.
Noen av hennes ansvarsområder i LO er bl.a Fag- og yrkesopplæring, Høyere yrkesfaglig utdanning, Kompetansepolitikk og EVU.
Advokat/forhandler i NHO. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) samler Norges største fellesskap av bedrifter og er den ledende organisasjonen for arbeidsgivere. Vi representerer et stort mangfold av jobbskapere fra hele landet. Våre medlemsbedrifter trenger kompetente medarbeidere. Grunnlaget for det får vi gjennom utdanning og opplæring i skole og i bedrift. Derfor engasjerer vi oss i utviklingen av alle nivåer innen læring fra skole til fagbrev, fagskole og universitet, samt livslang læring.
Nestleder YS, forbundsleder i Delta, nestleder i Delta, styremedlem i Delta. YS - Konserntillitsvalgt Helse Sør-Øst RHF. Styrerepresentant Helse-Sør-Øst RHF. YS - Konserntillitsvalgt Helse Sør RHF. Styremedlem Helse Sør RHF.
Fagsjef arbeidsliv i Arbeidsgiverforeningen Spekter, Jobber hovedsakelig med arbeidslivspolitiske problemstillinger, utdanning og kompetanse, inkluderende arbeidsliv og mobilisering av arbeidskraft. Har tidligere erfaring som forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, konsulent i Cap Gemini Ernst&Young og Teleplan, og fra Kunnskapsdepartementet. Dr. Scient i kjerne- og energifysikk fra Universitetet i Oslo.
Avdelingsdirektør for stab og analyse på Arbeidslivsområdet i KS. Dette innebærer bl.a. ansvar for innsamling, analyser og formidling av lønns- og personalstatistikk samt fraværsstatistikk for kommunal sektor og ansvar for forvaltningen av arbeidsgivers andel av OU-fondet i KS-området.
Arbeidet tidligere i Oslo kommune, bl.a. med strategier for kompetanse- og kvalitetsutvikling og pedagogisk bruk av IKT i Utdanningsetaten i Oslo.
Har hovedfag i pedagogikk fra Norges Musikkhøgskole og executive master i ledelse fra Handelshøgskolen BI.
Fagsjef for kompetansepolitikk i Virke. Har jobbet i Virke siden 2021.
Utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Før hun begynte i Virke jobbet hun med analyse og utredninger i offentlig sektor. Hun har erfaring fra Kompetanse Norge og Olje- og energidepartementet. Jobbet i sekretariatet til Etter- og videreutdanningsutvalget 2018-2019. Virkes representant i Kompetansebehovsutvalget 2022 – 2023.
Samfunnspolitisk seniorrådgiver i Akademikerne, hvor han jobber med kompetansepolitikk, næringspolitikk og høyere utdannings- og forskningspolitikk.
Akademikerne representerer gjennom sine 13 medlemsforeninger om lag 250 000 medlemmer med mastergrad, PhD eller tilsvarende, både i privat og offentlig sektor.
Han deltar bl.a. i den administrative gruppen til Kompetansepolitisk råd, samarbeidsorganet for bransjeprogrammene og rådet for kvalitetsprogrammer.
Har lang erfaring med organisasjonsarbeid, politikkutvikling og styrearbeid, samt kurs- og konferanseavvikling.
Statsviter og pedagog. Har jobbet 25 år i Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet, hovedsakelig med grunnopplæringen. Jobber nå som fagsjef for utdanning, kompetanse og forskning i Unio.
Utredningsleder i Kommunal- og distriktsdepartementet. Har hovedfag i sosiologi, og har hatt hele yrkeskarrieren i statlig byråkrati. De første 5 årene i det daværende fylkestrygdekontoret i Akershus, deretter 4 år i Landbruksdepartementets administrasjonsavdeling, før hun gikk over til Kommunal- og distriktsdepartementet, den gang Arbeids- og administrasjonsdepartementet, hvor hun har arbeidet bredt med statlig arbeidsgiverpolitikk i Arbeidsgiverpolitisk avdeling.
Hun har også vært et år i Barne- og likestillingsdepartementet der hun hadde oppgaver knyttet tiltak mot etnisk diskriminering og vold i nære relasjoner. De senere årene har hun jobbet spesielt med kompetanseutvikling blant annet lærlingsatsingen i staten, og var med på å opprette opplæringskontoret i Oslo og Akershus, OK stat. Hun har også vært i sekretariatet for Karantenelovutvalget (2020-2021).
Sekretariat
HK-dir skal ivareta sekretariatsfunksjonen til utvalget.
- Margrethe Marstrøm Svensrud (sekretariatsleder)
- Randi Husemoen
- Christine Thokle Martens
- Lars Johannessen Krikebøen
- Simen Blaker