Etikk
Kompetanseområdet handler om etisk bevissthet i karriereveiledning, og om å kjenne og handle i tråd med etiske retningslinjer for karriereveiledning i praksis. Karriereveilederen i skolen har bred kompetanse om etikk, og kan reflektere systematisk over egen etisk praksis.
Sist oppdatert : 3. juli 2024Hvert kompetanseområde består av kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Det er knyttet kommentarer til hver av dem.
Kunnskaper
Karriereveilederen i skolen:
- kjenner etiske retningslinjer for karriereveiledning, og har kunnskap om lovbestemmelser som handler om personvern
- har grunnleggende kunnskap om etisk teori, og har innsikt i etiske dilemmaer og utfordringer i skolens karriereveiledning og karrierelæring
Dette området dreier seg om det karriereveilederen trenger å vite noe om for å kunne utøve en etisk forsvarlig veiledning. Etikk er et bredt fagområde, og noe av kunnskapen danner basis for alle fagfelt som dreier seg om å støtte, veilede, undervise eller behandle andre mennesker. Andre deler av kunnskapen er spesifikk for karriereveiledning.
Grunnleggende etisk teori handler blant annet om hva etikk er, ulike typer etikk, etiske dilemmaer, handlingsalternativer med mer. De tverrsektorielle etiske retningslinjene for karriereveiledning i Nasjonalt kvalitetsrammeverk er en faglig standard for etikk i tjenestene. Kunnskap om disse og bakgrunnen for dem gir karriereveilederen en etisk plattform for arbeidet.
Karriereveiledning i skolen er omfattet av lovbestemmelser som handler om personvern og behandling av personopplysninger. Dette er lovgivning som gir føringer for karriereveilederens arbeid, og som derfor også er en del av yrkesetikken.
Ferdigheter
Karriereveilederen i skolen:
- kan utvikle og utøve etisk handlekraft i det daglige veiledningsarbeidet
- kan gjenkjenne etisk utfordrende situasjoner og gjøre gode vurderinger av hva som kan være en etisk forsvarlig handling
Dette området handler om hvilke ferdigheter karriereveilederen trenger for å kunne utøve etisk forsvarlig veiledning. Det dreier seg både om å kunne vurdere situasjoner som oppstår i veiledning med elever, og å kunne handle etisk forsvarlig. I tillegg dreier det seg om hvordan karriereveilederen er i stand til å bruke etiske retningslinjer og kunnskapen om etikk og lovgivning til refleksjon over egen praksis.
Karriereveilederen kan oppleve etiske utfordringer og dilemmaer både i den daglige veiledningspraksisen, i forhold til foreldre og knyttet til strukturer og rammebetingelser på skolen.
Kunnskap om etikk, høy etisk bevissthet og vurderingsevne hjelper karriereveilederen til å finne gode, etisk forsvarlige handlemåter og løsninger, både i møtet med eleven, overfor foreldre og i arbeidet på systemnivå.
Generell kompetanse
Karriereveilederen i skolen:
- kan kritisk vurdere egen rolleutøvelse, og kan ta initiativ til etisk refleksjon i profesjonsfellesskapet på skolen
Den generelle kompetansen karriereveilederen trenger innenfor etikk, handler om god rolleforståelse og et kritisk blikk på hvordan utøve veiledningen av elevene, og om etisk refleksjon i profesjonsfellesskap.
Alle mennesker har et sett med verdier, holdninger og atferdsmønstre som preger veiledningspraksisen. Gjennom kritisk å vurdere egen rolleutøvelse, forforståelse og kommunikasjon vil karriereveilederen kunne identifisere hva som er god praksis, og eventuelt endre måten å utøve rollen på. Dette vil kunne styrke den faglige autoriteten og legitimiteten, og gjøre det lettere å ta initiativ til, og delta i, etisk refleksjon i profesjonsfellesskapet.
Plakat
Her kan du laste ned en samlet oversikt over kompetanseområdet Etikk i to ulike varianter. PDF-filen kan lastes ned og printes ut. Plakat kommer.