Karrierelæring
Kompetanseområdet handler om å legge til rette for aktiviteter og læringsprosesser slik at elevene utvikler karrierekompetanse. Karriereveilederen har kompetanse til å legge til rette for karrierelæring for elev, klasse og gruppe, alene og sammen med andre på skolen.
Sist oppdatert : 13. juni 2024Hvert kompetanseområde består av kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Det er knyttet kommentarer til hver av dem.
Kunnskaper
Karriereveilederen i skolen:
- har kunnskap om karrierelæring og karrierekompetanse
- har kunnskap om kompleksiteten i det å håndtere forandring og overganger
Karriereveilederen trenger kunnskap om hvorfor karrierekompetanse er viktig for å kunne ta gode valg og håndtere overganger nå og gjennom livet. Elevene kan tilegne seg karrierekompetanse gjennom å delta i karrierelæringsaktiviteter.
Læringsteori er et stort område innen pedagogikken, med en rekke ulike retninger og tradisjoner. Læringsteorier ligger til grunn for karrierelæring som fagområde. Karriereveilederen trenger kunnskap om hvordan man kan legge til rette for gode karrierelæringsprosesser, i både individuelle samtaler, gruppe og klasse, og både i og utenfor skolen.
Overgangsfaser kan arte seg på mange ulike måter. De kan være både korte og lange, synlige og usynlige og ønsket og ufrivillige. Det er synlige overgangsfaser både mellom ungdomsskole og videregående, fra vg1 til vg2, og fra skole til læretid, høyere utdanning eller ut i arbeidslivet. Kunnskap om disse og andre overganger, og hvilke utfordringer de kan innebære for elevene, er sentralt for å kunne tilpasse karrierelæringen til den enkelte.
Ferdigheter
Karriereveilederen i skolen:
- kan planlegge, gjennomføre og vurdere utbyttet av ulike karrierelæringsaktiviteter
- kan samarbeide med aktører som kan bidra til karrierelæringsaktiviteter med relevans for den enkelte elev, gruppe og klasse
Dette området handler om hvilke ferdigheter karriereveilederen trenger for å kunne legge til rette for karrierelæring, og for å kunne vurdere om karrierelæringsaktivitetene gir relevant utbytte for elevene.
Karrierelæring kan foregå i mange former og formater. Karriereveilederen må derfor kunne planlegge og gjennomføre ulike typer aktiviteter som er tilpasset elev, gruppe eller klasse.
Mange kan bidra inn i karrierelæringsprosesser for å gjøre dem relevante for den elevgruppen det jobbes med. Et samarbeid mellom karriereveilederen, faglærere, andre ressurspersoner på skolen, foresatte og eksterne samarbeidspartnere vil kunne gjøre karrierelæringen mer variert og tettere integrert både med den faglige utviklingen elevene går gjennom, og det arbeidslivet som venter elevene i fremtiden.
Generell kompetanse
Karriereveilederen i skolen:
- kan kritisk vurdere hvordan valg av karrierelæringsaktiviteter kan påvirke den enkelte elevs valg og overganger
Den generelle kompetansen handler om å reflektere over og kritisk vurdere skolens valg av karrierelæringsaktiviteter og utbyttet av dem, og hvordan det kan påvirke elevenes valg og overganger. Eksempler på valg som kan få betydning for elevene, er graden av variasjon i karrierelæringen, hvordan karrierelæringen er tilpasset den enkelte elev, hva slags erfaringer elevene blir eksponert for, og hvorvidt praksiserfaringer følges av refleksjon.
Plakat
Her kan du laste ned en samlet oversikt over kompetanseområdet Karrierelæring i to ulike varianter. PDF-filen kan lastes ned og printes ut. Plakat kommer.