Målgrupper og kontekst
Kompetanseområdet handler om ulike målgrupper, omgivelsene som påvirker karriereutvikling, og hva som setter rammer for karriereveiledningen. Karriereveilederen i skolen har kompetanse om elevmangfoldet, og om hvordan sosiokulturelle forhold kan påvirke den enkelte elevs valg og karriereutvikling.
Sist oppdatert : 13. juni 2024Hvert kompetanseområde består av kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Det er knyttet kommentarer til hver av dem.
Kunnskaper
Karriereveilederen i skolen:
- har kjennskap til relevante lover og regler som setter rammer for karriereveiledningen i skolen
- har innsikt i hvordan sosiokulturelle forhold kan påvirke elevenes valg og utvikling når det gjelder utdanning og arbeid
Dette området dreier seg om kunnskap om mangfoldet av elever i skolen, deres behov og forutsetninger for å ta gode valg om utdanning og arbeid, og hva som setter rammer for skolens karriereveiledning. Karriereveiledningen er regulert i opplæringsloven.
Sosiokulturelle forhold spiller en betydelig rolle for elevens karriereutvikling. Disse forholdene refererer til den sosiale og kulturelle konteksten eleven vokser opp i, og handler om kjønn, sosioøkonomisk bakgrunn, etnisitet, alder, funksjonsevne, helse, religion, seksualitet med mer. Innsikt i hvordan dette kan påvirke elevenes valg og utvikling, kan gjøre karriereveilederen bedre i stand til å møte elevene der de er, og bidra til å utvide deres mulighetshorisont.
Ferdigheter
Karriereveilederen i skolen:
- anerkjenner elevens livssituasjon og behov, og kan bidra til utforskning av muligheter og begrensninger
- kan samhandle med foresatte om elevenes valgprosess og karrierelæring
Dette området handler om ferdigheter karriereveilederen trenger for å kunne bistå elevene i utforsking av egne muligheter.
Konteksten elevene lever i, kan virke inn på måten de tenker om valg, utdanning og arbeid. Karriereveilederen må kunne ta utgangspunkt i deres situasjon og det de synes er viktig, og bygge videre på det. Samtidig må karriereveilederen kunne utfordre elevene og sette forestillinger, som kanskje er ubevisste for dem, i et nytt perspektiv. Elevenes vurdering av muligheter og begrensninger kan være rasjonelt begrunnet, eller de kan være basert på manglende kunnskap eller begrensninger de selv eller omgivelsene legger på dem.
Foreldregruppa er en målgruppe som er særegen for karriereveiledere i skolen. Foreldrenes betydning for elevenes valg av utdanning og arbeid er godt dokumentert gjennom forskning. For karriereveilederen betyr det at det blir viktig å etablere en god samarbeidsrelasjon med foreldrene for å kunne bistå elevene i deres valgprosess og karrierelæring.
Generell kompetanse
Karriereveilederen i skolen:
- har innsikt i konsekvenser av utenforskap og betydningen av inkludering og sosial rettferdighet for eleven og for samfunnet
Den generelle kompetansen handler om å ha innsikt i hvordan karriereveiledning kan bidra til å motvirke utenforskap og fremme sosial rettferdighet.
Begreper som utenforskap, inkludering og sosial rettferdighet er nært knyttet til hverandre, og karriereveiledning er et virkemiddel for å bidra til at alle elever har like muligheter, kan bidra i samfunnet og leve et godt og verdig liv som voksne. Karriereveiledning kan, gjennom god og individtilpasset informasjon og veiledning, bidra til inkludering av elever som har utfordringer med å finne en vei gjennom utdanning og arbeid eller annen aktivitet. Inkludering og sosial rettferdighet er nøkkelprinsipper for å redusere utenforskap og skape et mer bærekraftig samfunn, og flere av FNs bærekraftsmål vektlegger nettopp utdanning, arbeid og inkludering.
Plakat
Her kan du laste ned en samlet oversikt over kompetanseområdet Målgruppe og kontekst i to ulike varianter. PDF-filen kan lastes ned og printes ut. Plakat kommer.