Utvikling, nettverk og samarbeid
Kompetanseområdet handler om å skape et mest mulig helhetlig karriereveiledningstilbud på skolen. I samarbeid med skolens ledelse, lærere og eksterne samarbeidspartnere kan karriereveilederen utvikle tilbudet om karriereveiledning og karrierelæring.
Sist oppdatert : 13. juni 2024Hvert kompetanseområde består av kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Det er knyttet kommentarer til hver av dem.
Kunnskaper
Karriereveilederen i skolen:
- har kunnskap om betydningen av å jobbe målrettet med karriereveiledningsarbeid på egen skole
- har kjennskap til hvordan karriereveiledningsfeltet i Norge er organisert
Det er mange forventninger knyttet til karriereveilederens rolle og arbeid. Karriereveilederens primære målgruppe er elevene, men karriereveilederen samarbeider også med skoleledelsen, lærere, foreldre, arbeidslivet og utdanningsinstitusjoner på nivået over egen skole. Dette området dreier seg om kunnskaper karriereveilederen trenger for å kunne være med på å utvikle et helhetlig karriereveiledningstilbud for elevene. Det handler om å ha systemforståelse og forstå verdien av å samarbeide, sette felles mål, jobbe strategisk og vurdere resultater av innsatsen.
Karriereveiledningsfeltet består av mange målgrupper og tjenester det er viktig for karriereveilederen å kjenne til for å kunne samarbeide ved behov, og for å informere elevene om andre tjenester.
Ferdigheter
Karriereveilederen i skolen:
- er i stand til å drive utviklingsarbeid og jobbe målrettet for å styrke karriereveiledningstilbudet på egen skole
- kan bygge nettverk og samarbeide med utdanningsinstitusjoner og arbeidsliv og med andre karriereveiledningstjenester
Dette området handler om ferdigheter som karriereveilederen trenger for å kunne drive utviklingsarbeid og samarbeide med andre skoler, utdanningsinstitusjoner og arbeidslivet, i samarbeid med ledelsen og lærere.
Karriereveilederen jobber i et system der mange aktører internt på skolen og eksternt har sine roller, oppgaver og krav. Karriereveilederen må kunne bidra med sin kompetanse og faglige perspektiver i dette systemet og samhandle godt og konstruktivt om måloppnåelsen. Nettverksbygging er viktig for å kunne trekke på interne og eksterne ressurser i karriereveiledningsarbeidet.
Et faglig nettverk innenfor karriereveiledning gir mulighet for å dele erfaringer og lære om hvordan andre har fått til godt samarbeid og utvikling av karriereveiledningen på sin skole.
Generell kompetanse
Karriereveilederen i skolen:
- har forståelse for hva som styrer rammebetingelsene for tjenesten, og hva som er karriereveiledningens bidrag for individ og samfunn
Den generelle kompetansen innenfor dette området handler om innsikt i omverdenen til karriereveiledningen i skolen og om faglige og politiske prosesser som gir rammer for tjenesten. Eksempler på dette er forståelse for hvordan karriereveiledning i skolen er knyttet til utdanningspolitikken, hva som fra politisk ståsted er hensikten med karriereveiledning, og hva tjenesten skal bidra med i samfunnet. Det inkluderer også en forståelse av hvordan fagkunnskap og faglige argumenter er viktige bidrag i politiske prosesser.
Plakat
Her kan du laste ned en samlet oversikt over kompetanseområdet Utvikling, nettverk og samarbeid i to ulike varianter. PDF-filen kan lastes ned og printes ut. Plakat kommer.