Veiledningsprosesser og relasjoner
Kompetanseområdet handler om den generelle veilednings- og relasjonskompetansen som utgjør kjernen i alt veiledningsarbeid. I skolen innebærer dette kunnskap og ferdigheter karriereveilederen har til å gjennomføre veiledningsprosesser tilpasset den enkelte elev, gruppe eller klasse.
Sist oppdatert : 28. juni 2024Hvert kompetanseområde består av kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Det er knyttet kommentarer til hver av dem.
Kunnskaper
Karriereveilederen i skolen:
- har kunnskap om hva som bidrar til refleksjon, fremdrift og struktur i veiledning
- har kunnskap om hvordan etablere, utvikle og vedlikeholde gode relasjoner i veiledning
Dette kunnskapsområdet har karriereveiledning i skolen til felles med andre veiledningstjenester, for eksempel faglig veiledning i skolen eller karriereveiledningstjenester for andre målgrupper.
Det finnes mange teoretiske og metodiske retninger innenfor veiledningsfaget. Det dreier seg blant annet om strukturen i veiledningssamtaler, betydningen av relasjonen mellom veileder og elev, hva som kan bidra til gode prosesser for læring og refleksjon, og trekk ved individuell versus gruppebasert veiledning. Det er viktig at karriereveilederen har kunnskap om ulike arbeidsmåter, slik at veiledningen kan tilpasses den enkelte elev.
Ferdigheter
Karriereveilederen i skolen:
- kan gjøre begrunnede valg av veiledningsmetoder for å kunne kartlegge og analysere bakgrunn, nåsituasjon og forventninger sammen med eleven
- kan anvende sentrale veiledningsferdigheter som er tilpasset den enkelte elev, gruppe eller klasse
Veiledningsfaget inneholder et stort spekter av metoder, teknikker, verktøy og tilnærminger. Ulike metoder og verktøy kan være mer eller mindre hensiktsmessige å ta i bruk sammen med den enkelte elev, gruppe eller klasse.
For karriereveilederen er det viktig å ha et bredt repertoar for å kunne ta bevisste og begrunnede valg av metoder og verktøy. I tillegg til å kjenne til og kunne bruke ulike metoder og verktøy trenger karriereveilederen gode kommunikasjonsferdigheter og relasjonelle ferdigheter, for å oppnå en god prosess med eleven, gruppen eller klassen.
Generell kompetanse
Karriereveilederen i skolen:
- forstår betydningen av å vedlikeholde og videreutvikle egne ferdigheter gjennom praksis, refleksjon, kritisk drøfting, kollegasamarbeid og andre faglige fellesskap
Den generelle kompetansen innenfor dette området handler om profesjonell utvikling og faglig fellesskap.
Når karriereveilederen har denne kompetansen, viser den seg gjennom et reflektert forhold til egen praksis og en aktiv søken etter å utvikle kunnskaper og ferdigheter innenfor veiledning. Kompetansen kommer også til syne gjennom at karriereveilederen tar initiativ til, og deltar i, lærende fellesskap med kollegaer på skolen, i regionen og/eller med andre samarbeidspartnere som også utøver veiledning i praksis.
Plakat
Her kan du laste ned en samlet oversikt over kompetanseområdet Veiledningsprosesser og relasjoner i to ulike varianter. PDF-filen kan lastes ned og printes ut. Plakat kommer.