Hopp til hovedinnhold

Digitalisering i Erasmus+

Digitalisering er en av de overordnede prioriteringene som skal prege aktivitetene i Erasmus+ 2021-2027.

Sist oppdatert : 29. oktober 2024

Arbeid med digitalisering i Erasmus+ skal fremme innovasjon og utvikling av nye metoder og verktøy til bruk i utdanning og opplæring – gjennom hele utdanningsløpet. Digitalisering er også et virkemiddel for å lette tilgangen til utdanning og bidra til det grønne skiftet.

Virtuell utveksling og blandet mobilitet

Digitalisering gir mange muligheter for internasjonalt samarbeid. Kommunikasjon via nettet kan supplere eller erstatte fysisk mobilitet og utenlandsopphold gjennom for eksempel virtuell utveksling og blandet mobilitet.

Nye måter å undervise og lære på

Digitale kommunikasjons- og samarbeidsformer brukes i økende grad i samarbeid mellom prosjektpartnere. Det virtuelle samarbeidet er viktig for utvikling av nye måter å undervise og lære på, og gir mulighet til å nå større målgrupper både i og utenfor Erasmus+-landene.

Handlingsplan for digital kompetanse og utdanning

Europakommisjonen har utarbeidet en handlingsplan for digital kompetanse og utdanning som gjelder for 2021 til 2027. Les mer om handlingsplanen her: Digital Education Action Plan 2021 - 2017.

Se også denne pdf-brosjyren for ideer til hvordan du kan bruke handlingsplanen aktivt i arbeidet med ditt Erasmus+ prosjekt.

Nye løsninger for digitale utfordringer

Europakommisjonen kom våren 2023 med to rådsanbefalinger med forslag om nye løsninger for digitale utfordringer:

Erasmus+ tilbyr flere muligheter knyttet til digitalisering:

Erasmus+ hovedtiltak 1 (KA1) mobilitet

  • Blandet mobilitet

Blandet mobilitet kombinerer fysisk mobilitet med en virtuell læringskomponent før, under og/eller etter den fysiske mobiliteten, og er mulig i alle sektorer. For eksempel deltar mange skoler i dag både i eTwinning-prosjekter og organiserer mobiliteter med de samme partnerinstitusjonene.

  • Blandede intensivprogram (BIP) for høyere utdanning

Blandede intensivprogram (BIP) er korte og intensive program hvor grupper av studenter og/eller ansatte gjennomfører kortvarig fysisk mobilitet i utlandet, kombinert med en virtuell komponent. BIP gjør det mulig for høyere utdanningsinstitusjoner å gå sammen for å utvikle felles læreplaner og aktiviteter for nye måter å lære og undervise på.

Gjennom virtuell utveksling for høyere utdanning og ungdom kan høyere utdanningsinstitusjoner eller ungdomsorganisasjoner utvikle og gjennomføre digitale studieopplegg og gruppediskusjoner for ungdom og unge voksne. Disse skal enkelt kunne inngå som del av kurs i høyere utdanning eller i ungdomsprosjekter. Virtuell utveksling retter seg mot utvalgte regioner utenfor EU og Norge.

  • Digital språklæring

Erasmus+ programmet tilbyr språklæringsmuligheter til deltakere som studerer eller lærer i utlandet. Denne støtten tilbys gjennom verktøyet Online Language Support (OLS) på EU Academy-plattformen. OLS er tilgjengelig for alle offisielle EU-språk.

Erasmus+ hovedtiltak 2 (KA2) – Samarbeid mellom organisasjoner og institusjoner

Samarbeidspartnarskap i Erasmus+ støttar utdanningssamarbeid i Europa som bidrar til å utvikle, utveksle og prøve ut nyskapende praksis, pedagogisk metode og/eller ulike læringsaktiviteter. Småskalapartnerskap retter seg mot søkere som ønsker å ta steget mot et europeisk samarbeid innen utdanning og kompetanseutvikling.

Prosjekter kan adressere prioriteringer (overordnede eller sektorspesifikke) knyttet til digitalisering. Prosjekter oppfordres til å benytte digitale verktøy og metoder for å komplimentere fysiske aktiviteter og forbedre samarbeid mellom prosjektpartnerne. Det er for eksempel mulig å søke om midler i et prosjekt til å kjøpe programvarelisenser dersom dette er nødvendig for å utvikle innovative online aktiviteter i stedet for fysiske.

Innovasjonsallianser er større europeiske samarbeidsprosjekter innen høyere utdanning og fag- og yrkesopplæring. Målet med innovasjonsallianser er å utvikle nyskapende utdanningstilbud som fremmer innovasjon og entreprenørskap innen utdanning og arbeidsliv. Alliansene skal adressere store samfunnsutfordringer, som blant annet digitalisering.

Tiltaket støtter store, tverrnasjonale og tverrsektorielle prosjekt som jobber med å identifisere, teste, utvikle eller vurdere innovative tilnærminger, som kan ha potensiale til å gjøre europeisk utdanning og opplæring bedre. Grønn og digital omstilling er sentrale prioriteringer i utlysningen.

La deg inspirere av hvordan andre har jobbet med digitalisering:

La deg inspirere av eksempler fra andre land - se denne samlingen av «beste praksis»-prosjekt plukket ut fra andre land i Europa.

Aktuelle verktøy og plattformer knyttet til digitalisering:

  • A Europe fit for a digital age – EUs strategi for digitalisering.
  • Handlingsplan for digital kompetanse og utdanning - Europakommisjonen har utarbeidet en handlingsplan for digital kompetanse og utdanning som gjelder for 2021 til 2027. Se også denne pdf-brosjyren for ideer til hvordan du kan bruke handlingsplanen aktivt i arbeidet med ditt Erasmus+ prosjekt.
  • Erasmus+ Project Results Platform - Tilgang til alle finansierte Erasmus+-prosjekt. Her er det også mulig å filtrere ut prosjekt som jobber med digitalisering, og lese mer om hvordan andre har jobbet med tematikken.
  • SALTO Digital Resource Centre - Nyttig materiale, retningslinjer og ressursser knyttet til digital transformasjon i utdanning og opplæring.
  • DigiComp 2.2 - Det digitale kompetanserammeverket for borgere skal gi en felles forståelse av hva digital kompetanse er. Se også denne pdf-brosjyren for mer info om hvordan du kan bruke DigiComp i ditt prosjekt.
  • DigiCompOrg - Det europeiske rammeverket for digitalt kompetente utdanningsorganisasjoner.
  • DigiCompEdu - Det digitale kompetanserammeverket for lærere og undervisere.
  • SELFIE for skoler - et gratis verktøy som kan hjelpe skoler med å vurdere hvor godt de er rustet for den digitale tidsalderen. Se også her for mer info og ideer til hvordan du kan benytte deg av verktøyet i arbeidet med ditt prosjekt.
  • SELFIE for lærere – et gratis verktøy som lar lærere selv evaluere sine styrker og kunnskapshull i bruk av teknologi. - Se også denne pdf-brosjyren for hvordan du kan benytte deg av verktøyet.
  • European Digital Education Hub - skal styrke samarbeid og legge til rette for erfaringsutveksling mellom interessenter fra alle sektorer som jobber med digitalisering av utdanning og opplæring. Se også her for mer info om hvordan European Digital Education Hub kan være nyttig i arbeidet med ditt prosjekt.
  • Digital Skills and Jobs Platform er en plattform med ressurser og mulighet for å komme i kontakt med andre som er interessert i og har ekspertise på temaet digitale ferdigheter og arbeid.
  • European School Education Platform er et gratis tilbud for interessenter innen barnehage og grunnopplæringen , som legger til rette for pedagogisk samarbeid mellom skoler og barnehager i ulike land for å utvikle bruk av IKT i læring.
  • eTwinning - internasjonalt samarbeid på nett. eTwinning er EU-kommisjonens portal for digitalt skolesamarbeid i Europa. Plattformen gir lærere og elever muligheten til å samarbeide pedagogisk på tvers av landegrenser i Europa. Gjennom verktøy, prosjekter og nettverk kan deltakerne dele kunnskap, erfaringer og kreativitet, og skape internasjonale læringsmuligheter på nett.
  • Electronic Platform for Adult Learning in Europe (EPALE) er en åpen og flerspråklig plattform for voksenpedagoger og alle som er interessert i voksenopplæring. I EPALE kan du opprette personlige faglige kontakter, spre informasjon og god praksis fra ditt eget arbeid, og se etter Erasmus+ prosjektpartnere.
  • HEInnovate -et gratis selvevalueringsverktøy for høyere utdanningsinstitusjoner som ønsker å utforske sitt innovative potensiale. Verktøyet skal hjelpe høyere utdanningsinstitusjoner med å vurdere om de er forberedt for fremtidens utfordringer, og inneholder også mange case-studier, samt opplærings- og støttemateriale.
  • European Student Card Initiative (ESCI) er samlebetegnelsen for digitaliseringen av de administrative prosessene knyttet til mobilitet i høyere utdanning og det digitale studentkortet European Student Card. Formålet er å forenkle studentens og institusjonenes søknads- og godkjenningsprosesser knyttet til studentmobilitet.
  • Euroguidance – et nettverk av nasjonale ressurs- og informasjonssentre som knytter sammen karriereveiledningssystemene i Europa.
  • Europass Digital Skills Self-Assesment Tool – En test for å vurdere egne digitale ferdigheter, og hjelp til å identifisere hva du kan gjøre for å forbedre dem.
  • COIL - COIL er ikke direkte knyttet til Erasmus+, men det er mulig å inkludere COIL som læringsmetode i Erasmus+ prosjekt. COIL kan for eksempel være den digitale komponenten i Erasmus+ blandede intensivprogram (BIP), eller være læringsformen i et prosjekt innenfor virtuell utveksling for høyere utdanning og ungdom.
  • Etiske retningslinjer for bruk av kunstig intelligens og data i undervisning og læring – Europakommisjonen har utviklet retningslinjer designet for å hjelpe lærere å forstå potensialet av å bruke kunstig intelligens i undervisning, og å øke bevisstheten om mulige risikoer man må være oppmerksom på.
  • Retningslinjer for lærere og undervisere om å håndtere feilinformasjon og fremme digital kompetanse gjennom utdanning og opplæring – Europakommisjonen har utviklet retningslinjer som også gir praktisk veiledning og tips for lærere og undervisere.
  • Se også mulighetene som finnes i Digital Europe-programmet: https://www.digdir.no/internasjonalt-arbeid/hva-er-digital/3198