Euroguidance
Er du karriereveileder i skole, høyere utdanning eller voksenopplæring og har spørsmål om utdanningsmobilitet? Lurer du på hvordan du som karriereveileder kan samarbeide med andre land for egen kompetanseheving? Da er Euroguidance en ressurs for deg!
Euroguidance er et europeisk nettverk som jobber for å styrke karriereveilederes kompetanse om verdien av internasjonalisering. Euroguidance er en del av Erasmus+, og skal støtte oppunder mobilitet i Europa. Vi har ansvaret for Euroguidance, og vi formidler informasjon om veiledningssystemer og om livslang veiledning internasjonalt ved å:
- spre informasjon om muligheter for utdanningsmobilitet i Europa
- arrangerer seminarer og læringsopphold for veiledere om mobilitet
- gi informasjon til veiledere i alle deler av utdanningsystemet om hvordan de kan øke sin kompetanse gjennom mobilitet
Kurs i mobilitetsveiledning
Veiledning om utenlandsopphold som en del av utdanningsløpet kalles mobilitetsveiledning.
Målet med dette korte nettkurset er å heve kompetansen hos karriereveiledere - spesielt i grunnopplæringen, men også i andre sektorer - slik at flere veisøkere kan ta informerte valg om utenlandsopphold og bli godt forberedte før de reiser ut for å få best mulig læringsutbytte. Det er også et mål at de skal kunne sette ord på oppnådd kompetanse etter oppholdet og kunne bruke dette videre i studier og/eller arbeid.
Kurset er delt inn i ni korte leksjoner på omtrent fem minutter. Alle leksjonene avsluttes med en liten quiz slik at du kan sjekke hva du har lært.
Nyheter
På den felles hjemmesiden til Euroguidance-nettverket, finner du en nyhetsoversikt over nye relevante publikasjoner og ressurser samt arrangementer: https://www.euroguidance.eu/news
Du kan også melde deg på et nyhetsbrev som sendes ut én gang i måneden. Påmelding skjer helt nederst på denne siden: https://www.euroguidance.eu/
Gode eksempler
Academia-programmet for utveksling av karriereveiledere i Europa 2025
Euroguidance Norway vil i samarbeid med Rådgiverforum Norge sende ni karriereveiledere på hvert sitt 3-4 dagers kompetansehevende opphold i et annet europeisk land i perioden februar til mai 2025. Academia-programmene varierer hvert år, og omhandler forskjellige temaer i de ulike landene. Veiledere i alle sektorer kan søke på det som passer dem, enten de jobber i grunnopplæringen eller høyere utdanning, i NAV, voksenopplæringen eller karrieresentrene.
Tilbudene du kan velge mellom i 2025 legges ut fortløpende på Academia.
Det som kreves av deg på et utvekslingsopphold er at du kan presentere egen praksis, ta del i diskusjoner på engelsk (eller språket du har valgt) og at du sprer kunnskap i ditt nettverk når du er tilbake i Norge. Hvis du og din arbeidsplass mener dette er interessant for deg å delta på, kan du søke på et enkelt skjema hvor du blant annet beskriver hvordan du planlegger å spre den kunnskapen du får gjennom utvekslingsoppholdet. Søknadsfristen er 30. november 2024.
Dersom du er blant de heldige som får delta i Academia-programmet 2025, vil du få et stipend på 10 000,- kr for dekning av reise- og oppholdsutgifter. Dette utbetales som et flatt bidrag til utvekslingsoppholdet uavhengig av om du har høyere eller lavere utgifter.
I tillegg til en rangering ut fra besvarelsene i søknadsskjemaet nedenfor, ønsker vi en spredning både når det gjelder sektor og geografi. Hvis det er ikke er mulig å skille mellom søkerne på annet vis, benytter vi loddtrekning som metode.
Gå til søknadsskjemaet her
I Veilederforum kan du lese om erfaringene til noen av veilederne som reiste på Academia-utveksling i 2024. Inspirerende møter med europeiske kolleger