Hopp til hovedinnhold

Vurdering i modulforsøket FVO

Deltakere i FVO har på lik linje med deltakere i grunnskole for voksne rett til vurdering.

Sist oppdatert : 19. august 2024

Retten til vurdering innebærer både en rett til underveisvurdering, og en rett til sluttvurdering, samt en rett til dokumentasjon av opplæringen, se Forskrift til Opplæringslova § 4-2.

Likebehandling i vurderingen av deltakernes kompetanse forutsetter et tolkningsfellesskap både lokalt, regionalt og i forsøket som helhet. Vurdering er derfor et prioritert område i FVO.

Sluttvurdering

Sluttvurdering skal gi informasjon om deltakerens kompetanse ved avslutningen av opplæringen i fag etter læreplanene på den aktuelle modulen. Følgende vurderingsuttrykk benyttes i FVO:

Sluttvurdering
Vurderingsuttrykk
Norsk for språklige minoriteter
Matematikk
Naturfag
Samfunnsfag
Engelsk
Norsk
Tallkarakter 1-6, standpunktkarakter
Modul 4
Modul 4
Modul 4
Modul 4
Modul 4
Modul 4
Tallkarakter 1-6
Modul 3
Modul 3
Modul 3
Modul 3
Modul 3
Modul 3
Godkjent / ikke godkjent
Modul 2
Modul 2
Modul 2
Modul 2
Modul 2
Modul 2
Godkjent / ikke godkjent
Modul 1
Modul 1
Modul 1
Modul 1
Modul 1
Modul 1

Underveisvurdering

Formålet med vurdering underveis er å fremme læring og gi gode tilbakemeldinger og veiledning til deltakeren underveis i læringsprosessen, se Forskrift til Opplæringslova § 4-7.

Deltakerne i forsøket har rett til halvårsvurdering som en del av underveisvurderingen. Tidspunktet for halvårsvurderingen vil avhenge av hvor lang tid deltakeren skal bruke på den enkelte modul, og bør tidfestes i deltakerens individuelle plan. Halvårsvurderingen skal gis skriftlig og/eller muntlig.

Vurdering på modul 3 og 4

På modul 3 og 4 får deltakerne karakterer i fagene. En viktig forutsetning for å sette karakterer er god læreplanforståelse og en felles forståelse av kompetansemålene.

Ved avslutningen av modul 4 får deltakerne standpunktkarakterer i fagene. Standpunktkarakterene skal gi informasjon om kompetansen til deltakeren ved slutten av opplæringen i et fag, og skal føres på vitnemålet til deltakeren sammen med eksamensresultatene.

Skolens ledelse må legge til rette for utvikling av et tolkningsfellesskap som grunnlag for karaktersetting i fagene.

Støtteressurser til arbeid med sluttvurdering

Eksamensoppgaver som ikke er brukt til skriftlig eksamen

Vi har publisert eksamensoppgaver med lydfiler i norsk for språklig minoriteter (NORV012), engelsk (ENGV005) og matematikk (MATV004/MATV005/MATV006) som ikke har vært brukt til sentralt gitt skriftlig eksamen. Oppgavene kan benyttes som heldagsprøver i arbeidet med sluttvurdering.

Du finner eksamensoppgavene på denne siden. Du må ha passord for å komme inn på siden. Dette skal du ha mottatt fra direktoratet.

Eksempelbesvarelser til lokalt arbeid med vurdering

Eksamensnemndene har på oppdrag fra HK-dir utviklet to eksempelbesvarelser i fagene til skriftlig eksamen med begrunnelser for karakter. Besvarelsene kan brukes i arbeid med utvikling av lokalt tolkningsfellesskap.

Du finner eksempelbesvarelser i engelsk, norsk for språklige minoriteter og matematikk med vurdering på denne siden. Du må ha passord for å komme inn på siden. Dette skal du ha mottatt fra direktoratet.

Vurdering av måloppnåelse på modul 1 og 2 i naturfag og norsk for språklige minoriteter

Vi har i samarbeid med lærere fra opplæringssentre i forsøket, utarbeidet vurderingsveiledere til bruk i sluttvurderingen etter modulstrukturerte læreplaner i modul 1 og 2.

Lærerveilederne som foreligger i engelsk, matematikk, naturfag, norsk for språklige minoriteter og samfunnsfag inneholder beskrivelse av laveste nivå for godkjent for begge modulene i hvert fag.

Likebehandling i vurderingen av om deltakerne har oppnådd godkjent/ikke godkjent på modulen, forutsetter en felles forståelse av dette nivået.

Det er ikke obligatorisk å bruke veilederne, men vi anbefaler at disse benyttes i sluttvurderingen, og brukes som grunnlag for å utarbeide nye vurderingsoppgaver som måler bredt.