Hopp til hovedinnhold

Faget naturfag i forberedende opplæring for voksne (FOV)

Naturfag i FOV skal legge grunnlag for livsmestring og medborgerskap.

Sist oppdatert : 28. mars 2025

Læreplanen legger vekt på naturfaglig kunnskap som kommer til nytte i utdanning, arbeidsliv og familieliv. Læreplanen skal bidra til naturfaglig og språklig grunnlag for deltakelse i den offentlige debatten og i demokratiske prosesser.

Deltakernes ressurser som utgangpunkt for arbeid med faget

Læreplanen i naturfag tar utgangspunkt i at deltakerne har kunnskaper, opplevelser og erfaringer som kan brukes som ressurser i læringsarbeidet i faget.

Kompetansemålene er utformet slik at deltakerne kan dra nytte av sin medbrakte kompetanse. Mange av målene er åpne og gir rom for samtaler om og refleksjoner over verden som omgir oss, med bakgrunn i hvordan vi erfarer den. Flere av verbene i kompetansemålene innebærer at deltakerne blant annet skal samtale om, diskutere og reflektere over forskjellig faglig innhold der deltakernes levde liv vil kunne være en viktig ressurs i arbeidet.

Strukturering av faglige emner

Læreplanen legger til rette for dybdelæring i sentrale temaer og ivaretar alle de ulike disiplinene som naturfaget består av, samtidig som den legger vekt på å få fram sammenhengen mellom dem. Læreplanen legger opp til en balanse mellom det språklig og det faglig utfordrende, og progresjonen mellom modulene bygger på at språklig og faglig kompetanse skal utvikles parallelt. Kompetansemålene bygger på deltakernes erfaringer, og den første modulen har fokus på grunnleggende begrepslæring. Kompetansemålene i den andre modulen har kroppen som hovedtema, i den tredje modulen er det naturen og bærekraft som er hovedtema, og i den fjerde modulen er refleksjon rundt de store naturfaglige spørsmålene og kjennetegn på naturvitenskapelig kunnskap hovedtema.

Om kjerneelementene

Kjerneelementene angir hovedinnholdet i naturfag i FOV. Kjerneelementene viser til at både natur og teknologi er bygd opp av byggesteiner og satt sammen til systemer som igjen er i kontinuerlig endring, og at naturfaglig innsikt styrker deltakernes rolle som aktører i eget liv. De ulike disiplinene som naturfaget består av, er ivaretatt, og det er lagt vekt på å få fram sammenhengen mellom dem.

Naturfag er et praktisk og utforskende fag, og kjerneelementet naturfaglige praksiser og tenkemåter inkluderer praksiser og tenkemåter i alle naturfagene, både de naturvitenskapelige fagene og fagområdet teknologi. Å utforske setter ikke nødvendigvis spesifikke krav til språkkompetanse, og deltakerne kan utforske uavhengig av nivå på norskferdighetene.

Språklæring i naturfag

Kjerneelementet «Språklæring i naturfag» skal tydeliggjøre at språklæring er en sentral del av faget. Kjerneelementet legger vekt på den kommunikative kompetansen deltakerne må utvikle for å kommunisere, lære og anvende faget i ulike sammenhenger.

Naturfaglig kunnskapsformidling innebærer å beskrive observasjoner og uttrykke refleksjoner både med fagord og hverdagsspråk. Norskspråklige ferdigheter kan oppleves som en utfordring for mange deltakere i både innlæring av ny og formidling av etablert kunnskap. Språklige ferdigheter for å beskrive objekter, materialer og stoffer har derfor fått eksplisitt plass i læreplanen i naturfag i FOV. Det språklige repertoaret utvides gradvis for hver modul. Modul 1 handler i stor grad om å lære sentrale begreper om omgivelser, fenomener, følelser og kropp, som kan brukes både i hverdagen og i videre læring. Flere av kompetansemålene i de laveste modulene inneholder derfor også formuleringen «samtale med støtte».

Vurdering

Karakterskalaen for modul 1 og 2 er lav måloppnåelse, middels måloppnåelse, høy måloppnåelse.

I modul 3 og 4 skal det brukes hele tallkarakterer på en skala fra 1 til 6.