Faget norsk i forberedende opplæring for voksne (FOV)
Faget norsk skal legge til rette for aktiv deltakelse i samfunns- og arbeidsliv.
Sist oppdatert : 28. mars 2025Norskfaget skal videreutvikle både den muntlige og den skriftspråklige kompetansen deltakerne tar med seg inn i opplæringen, og bidra til at de i enda større grad kan benytte denne kompetansen i møte med samfunns- og arbeidsliv.
Målgruppa for denne læreplanen er voksne som trenger opplæring i norskfaget, men som ikke har behov for opplæring i norsk som andrespråk.
Deltakernes ressurser som utgangspunkt for arbeid i faget
Læreplanen tar utgangspunkt i at deltakerne har kunnskaper, opplevelser og erfaringer som kan brukes som ressurser i læringsarbeidet i faget. Gjennom arbeid med kompetansemålene vil deltakerne få anledning til å kjenne at deres bakgrunn er viktig. Flere av verbene i kompetansemålene gir føringer på at deltakerne blant annet skal samtale om, diskutere og reflektere over forskjellig faglig innhold, der deltakernes livserfaringer er en viktig ressurs i arbeidet.
Om kjerneelementene
Kjerneelementene uttrykker det som langt på vei skal være det viktigste innholdet, de viktigste begrepene, tenkemåtene og metodene i faget. Gjennom å bygge på deltakernes erfaringer, kunnskap og kompetanse, skal faget styrke deltakernes forutsetninger for livslang læring og deltakelse i et arbeidsliv som stiller krav til variert kompetanse i lesing, skriving og muntlig kommunikasjon. For tydelig å løfte frem voksenperspektivet i planen, er utdanning og arbeidsliv et av fagets fire kjerneelementer.
En ferdighetsorientert læreplan
I læreplanen i norsk i FOV er en del klassiske norskfaglige temaer som litteraturhistorie og språkhistorie tonet ned, til fordel for arbeid med de grunnleggende ferdighetene lesing, skriving og muntlighet, da ofte i et utdannings- og arbeidslivsperspektiv. Norskfaget i FOV er altså mer ferdighetsorientert og tilpasset behovene til en voksen deltaker som skal mestre utdanning, arbeids-, samfunns- og hverdagsliv. Kritisk lesing og kildekritikk er løftet frem som viktig i planen, og tekstene deltakerne skal lese og skrive er ofte knyttet til utdannings- og arbeidsliv. Forholdet mellom språk, identitet og kulturelt mangfold i samfunns- og arbeidsliv gjenfinnes i flere kompetansemål.
Strukturering av faglige emner
Innholdet i faget er delvis strukturert etter spiralprinsippet. Noen faglige temaer er gjennomgående i alle fire modulene, mens andre er knyttet til spesifikke moduler.
Når det gjelder videreutvikling av lese- og, skrivekompetanse og muntlig kompetanse, er dette gjennomgående ferdigheter som utvikles gjennom modulene.
Kompetansemålene er åpne, men gir likevel en tydelig retning for opplæringen. På denne måten har læreren muligheter for pedagogisk og lokal tilrettelegging og tilpasning.
Vurdering
I faget norsk i FOV skal deltakeren ha én skriftlig og én muntlig standpunktvurdering. De skal altså ikke ha en egen karakter i sidemål.
Karakterskalaen for modul 1 og 2 er lav måloppnåelse, middels måloppnåelse og høy måloppnåelse.
I modul 3 og 4 skal det brukes hele tallkarakterer på en skala fra 1 til 6.