Det europeiske rammeverket for språk
Rammeverket er et felles dokument om språklæring og språkkompetanse for land i Europa. Det gir oss felles terminologi og et felles grunnlag for å snakke om språklæring og språkkompetanse.
Sist oppdatert : 21. februar 2024Rammeverket kan brukes til å lage læreplaner, pensum til språkopplæring, læremidler og prøver. Rammeverket er opphavet til språknivåene A1, A2, B1, B2, C1 og C2. Det inneholder detaljerte skalaer for hva man kan gjøre med språket i forskjellige kontekster på de forskjellige nivåene. Slik kan man også sammenligne kurs, ferdigheter og prøver fra forskjellige land.
«Det Felles europeiske rammeverket for språk: læring, undervisning, vurdering» ble utgitt av Europarådet i 2001 og kom første gang på norsk i 2011. Nå har det kommet en ny og utvidet versjon CEFR-CV, som på norsk heter Det Felles europeiske rammeverket for språk: læring, undervisning, vurdering. Utvidet versjon (PDF)
Rammeverket har et kommunikativt språksyn, som vil som vil si at man først og fremst ser på språket som et redskap for kommunikasjon: «Metodebudskapet i Rammeverket er at språklæring først og fremst skal gjøre innlærere i stand til å handle i situasjoner som oppstår i det virkelige liv, ved å uttrykke seg og utføre ulike typer oppgaver» (Utvidet versjon 2022, s. 31).
Beskrivelser av språkferdigheter
Rammeverket inneholder et omfattende beskrivelsessystem for språkferdigheter og et sett med felles referansenivåer (A1–C2) som er definert i en rekke deskriptorskalaer. Skalaene beskriver hva innlærere kan gjøre. Fokuset er altså på hva man kan, ikke feil og mangler.
Det er tre hoveddimensjoner i Rammeverket: språkaktiviteter, domener og språkkompetanse.
Språklige aktiviteter er inndelt i resepsjon (lytting og lesing), produksjon (muntlig og skriftlig), samhandling (muntlig og skriftlig) og mediering (oversettelse og tilrettelegging av kommunikasjon).
Kommunikativ kompetanse utvikles innenfor forskjellige livsområder, der man har en kontekst og forskjellige muligheter og begrensninger. Domenene i Rammeverket er utdanning, arbeid, offentlig og privat.
Deskriptorskalaene for kommunikativ språkkompetanse dekker lingvistisk kompetanse som vokabular, grammatisk korrekthet, uttale og rettskriving. Det er også skalaer for sosiolingvistisk kompetanse, som går på å tilpasse språkbruken til den sosiale konteksten, og pragmatisk kompetanse (turtaking og fleksibilitet).
Kvalitet og innlærerfokus
Rammeverket er utviklet av Europarådet i samarbeid med en rekke fagmiljøer innen språklæring og språktesting. Visjonen har hele tiden vært å fremme «kvalitet i andre-/fremmedspråkslæring og i flerspråklig og flerkulturell opplæring» (Utvidet versjon 2022, s. 23).
Det inneholder også forslag til utforming av læreplaner som fremmer flerspråklig og interkulturell opplæring. Dette utdypes nærmere i «Guide for the Development and Implementation of Curricula for Plurilingual and Intercultural Education» (Beacco et al. 2016a).