Om nettbasert opplæring
Nettbasert opplæring er opplæring som foregår på en digital flate der underviser og deltaker befinner seg på ulike steder.
Sist oppdatert : 19. mars 2024Det betyr at lærer og deltaker benytter ulike digitale verktøy i undervisnings- og læringsarbeidet, og de trenger ikke å være til stede på samme fysiske sted når opplæringen foregår.
Nettbasert opplæring kan videre deles inn i synkron og asynkron opplæring.
Synkron opplæring betyr at lærer og deltaker(e) kommuniserer i sanntid i et digitalt klasserom som f.eks. Teams, Zoom e.l.
Asynkron opplæring betyr at lærer og deltaker ikke kommuniserer i sanntid, men at deltakeren har tilgang til lærestoffet og kan jobbe når det passer best for den enkelte.
For at nettbasert opplæring skal kunne likestilles med undervisning i et klasserom, er det en betingelse at deltakeren er knyttet opp mot en lærer som gir undervisning og veiledning på nett.
Hvordan kan nettbasert opplæring benyttes?
I internasjonal sammenheng brukes ofte begreper som «blended learning» eller «flipped learning» for å definere kursmodeller som er en kombinasjon mellom fysiske samlinger og nettbasert opplæring.
I Norge bruker mange sentre begrepene «fjernundervisning/nettkurs» og «kombinert klasseroms- og nettkurs/kombikurs». Vi har her valgt å bruke begrepene stedbasert og nettbasert opplæring for å beskrive hvor opplæringen finner sted. Disse begrepene har vi hentet fra rapporten «Språk uten grenser» (Doetjes et.al.: 2017).
Vi kan se for oss en variasjon av kursmodeller:
- stedbasert opplæring uten nettbasering (tradisjonelle klasseromskurs)
- stedbasert opplæring kombinert med nettbasering (kombinert klasseromskurs og tilgang til asynkront nettkurs)
- stedbasert opplæring kombinert med nettbasering (kombinert klasseromskurs og synkront nettkurs)
- nettbasert opplæring uten stedbasering (asynkront nettkurs med veiledning fra lærer).
- nettbasert opplæring uten stedbasering (synkront nettkurs, for eksempel via Teams, Zoom eller lignende)
- nettbasert opplæring i kombinasjon (kombinert synkront OG asynkront nettkurs)
Mange av spørsmålene under vil handle om nettbasert opplæring generelt, for eksempel spørsmål knyttet til utstyr og digital kompetanse hos lærere/deltakere. I slike spørsmål er det kanskje irrelevant i hvor stor grad denne opplæringen er knyttet til stedbasert opplæring. Da vil nettbasert opplæring bli brukt som et generelt begrep. I denne veiledning vil også begrepene nettkurs og kombinert klasseroms- og nettkurs brukes der det er naturlig.
Fordeler med nettbasert opplæring
«Spørsmålet er ikke nødvendigvis om nettbasert opplæring er bedre (eller dårligere) enn stedbasert opplæring, men hva vi kan oppnå gjennom nettbasering som vi ellers ikke kan oppnå.»
Gerard Doetjes et al. (2017: 48) Språk uten grenser
Større fleksibilitet i opplæringen
Nettbasert opplæring gir større fleksibilitet både for deltakere, lærere og opplæringssentre. Sentrene kan på denne måten nå flere deltakere, for eksempel de som ikke har mulighet til å delta i stedbasert opplæring fordi de bor langt unna, har uregelmessig arbeidstid, mangler barnepass, sliter med helseutfordringer eller av andre grunner ikke kan benytte seg av et ordinært kurstilbud.
Nettbasert opplæring kan også gi hjelp til å organisere en helhetlig timeplan for introduksjonsdeltakere, blant annet når deltakere skal ut i praksis, men fremdeles har behov for nivåbasert norskopplæring.
Fleksibel oppstart og mer individuelt tilpasset progresjon er også lettere å oppnå med nettbasert opplæring.
Tilpasset opplæring
Nettbasert opplæring åpner for nye muligheter til å tilpasse opplæringen til den enkelte deltaker, ved at lærere via nett kan drive «en-til-en-undervisning» og ivareta deltakere som har spesielle personlige eller faglige behov. Det kan for eksempel være deltakere med hørselshemming som trenger ro rundt lytting til undervisning/lyttetekster, deltakere med uttaleutfordringer som trenger å trene på enkeltlyder eller deltakere som trenger å forbedre en spesifikk ferdighet til neste norskprøve.
Nettbasert opplæring kan gjøre det lettere å håndtere grupper der ikke alle deltakerne er på samme nivå, fordi læreren kan ivareta ulikhetene på nett og fokusere på det som er felles når alle er samlet. Denne type opplæring kan også bidra til å ivareta andre behov enn de rent norskfaglige, fordi det er lettere å tilpasse undervisningen til enkeltdeltakeres hverdags- og yrkesliv.
For deltakere som etter integreringsloven skal ha en norskplan, kan nettbasert opplæring bidra til bedre måloppnåelse fordi lærere for eksempel kan legge til rette for kvalifisering mot et spesielt yrke, gi mulighet til rask progresjon, eller gi tilbud om B2/C1 der planen tilsier det. Undervisningen kan også tilpasses hele grupper.
Nettbasert opplæring kan gi effektiv tidsbruk for deltakere/grupper som har behov for det. Effektiv tidsbruk kan oppnås blant annet ved å drive «omvendt undervisning» eller ved å legge opp til raskere løp mot ønsket nivå.
Det å delta på et nettbasert kurs kan hjelpe deltakere til å nå læreplanens mål om utvikling av digitale ferdigheter og gi god trening til digitale norskprøver. Digitale ferdigheter vil også kunne være med på å ruste deltakere til et samfunn og arbeidsliv som stadig stiller større krav til digital deltakelse.
Utfordringer ved nettbasert opplæring
Nettbasert opplæring har flere fordeler, men kan også by på noen utfordringer. Det er viktig å være klar over disse, for å sikre god kvalitet i opplæringen.
Manglende digital kompetanse
For noen deltakere passer det godt å ha store deler av opplæringen på nett, men for andre kan dette være en krevende måte å lære et språk på. Dette kan gjelde for eksempel deltakere med lite eller ingen skolebakgrunn og lite digital erfaring. I henhold til læreplanens mål for digital kompetanse kan imidlertid nettopp disse deltakerne ha utbytte av å ta i bruk digitale verktøy og lære dette parallelt med språket, men da bør digital opplæring innføres gradvis og med mye støtte i stedbasert undervisning, før man forventer at deltakerne skal jobbe selvstendig på nett.
Manglende motivasjon
Dette kan være et problem både hvis deltakere blir pålagt å lære norsk på nett og hvis deltakere velger nettbasert opplæring uten å egentlig ønske dette spesielt (for eksempel på grunn av ventelister til andre kurs, problemer med barnepass eller fordi det kan virke som en lettvint løsning). Dette bør opplæringssentre være bevisst på ved inntak til denne type kurs, og det blir en viktig oppgave for lærere å motivere til læring.
Asynkron nettbasert opplæring krever både selvdisiplin og gode tidsstyringsevner. Deltakerne må selv styre sin egen læring. De må selv sette av tid og bruke nok tid på opplæringen og noen kan oppleve dette mer krevende å få til enn å delta på fast oppsatte opplæringstider i et fysisk eller digitalt klasserom.
Det kan ta tid for lærer og deltaker å bli kjent med hverandre på et asynkront nettkurs. Mange savner det å møte hverandre fysisk, og det blir viktig for nettlærer å legge opp til jevnlige «samlinger» eller personlige «møter» på nett f.eks. via muntlige og skriftlige beskjeder og meldinger, Skype eller andre videoverktøy.
Også i synkron nettopplæring er det viktig å bruke litt tid i starten på at lærer og deltakere blir kjent med og trygge på hverandre. Trygghet i opplæringssituasjonen fremmer læring. Noen deltakere kan ha lite erfaring med denne type opplæring og føle større usikkerhet og mer stress enn å sitte i et «vanlig» klasserom. Derfor blir det viktig for nettlæreren å etablere god kontakt med og mellom deltakerne på kurset helt fra oppstart.
I synkron nettopplæring kan rommet for muntlig aktivitet faktisk være større enn i tradisjonell klasseromsundervisning. Deltakerne kan deles inn i mindre grupper og sendes ut i egne digitale grupperom, der de kan samarbeide, samtale og diskutere uforstyrret av de andre gruppene og deltakerne. Nettlærer kan gå inn og ut av de ulike digitale grupperommene, veilede, svare på spørsmål og følge med i den muntlige samhandlingen. Noen deltakere kan dessuten oppleve at samtalene flyter lettere dersom læreren ikke til enhver tid «overvåker» samtalene, og slik kan digitale grupperom tilby en friere muntlig samhandling enn det fysiske klasserommet.
Dersom enkeltdeltakere har spesielle utfordringer, kan de dessuten skilles ut i egne rom og nettlæreren kan gi ekstra oppfølging. Synkron nettopplæring muliggjør at denne oppfølgingen blir mindre synlig for de øvrige deltakerne i klassen enn den blir i et vanlig klasserom. Dermed kan det også gjøre det lettere for deltakere med spesielle utfordringer å delta mer muntlig.
Det er naturlig nok mindre rom for muntlige aktiviteter og muntlig ferdighetstrening når mye av opplæringen foregår asynkront på nett. I kursmodeller der en større del av undervisningen foregår asynkront på nett, bør det derfor legges et sterkt fokus på muntlige aktiviteter når lærere og deltakere møtes i et felles klasserom, enten fysisk eller digitalt. Deltakere bør i tillegg få veiledning i å finne arenaer der de kan få muntlig norsktrening i hverdagen. Når det gjelder ren uttaleundervisning, kan imidlertid nett være en bedre arena enn klasserommet, ved at lærere gjennom muntlige innsendinger/tilbakemeldinger har mulighet til å jobbe direkte med den enkelte deltaker.
Dårlig tilgang til nett, manglende eller utilstrekkelig utstyr og svak digital kompetanse hos lærere og deltakere kan gi utfordringer. Noen av disse utfordringene kan møtes ved å ta utgangspunkt i det utstyret man allerede har og derfra finne gode løsninger for å nå fram til deltakerne. I dag har f.eks. de fleste lærere en pc med kamera og mikrofon og nesten alle deltakere en smarttelefon eller tilgang til pc på offentlige bibliotek. Allerede her har man verktøy som kan brukes til nettbasert opplæring.
Det blir viktig med en god plan rundt kompetanseheving og informasjon, og opplæringssentre bør velge digitale ressurser som ikke krever for mye, verken av teknisk kompetanse eller teknisk utstyr.
For å sikre en god nettbasert opplæring, er det også avgjørende med tilgang til teknisk support når det trengs, både for nettlærer og deltakere.
Fagstoff, rapporter og forskning om nettbasert opplæring
Veileder for kvalitet i fleksibel opplæring og undervisning
Fleksibel utdanning Norge (FuN) har utviklet en veileder om hvordan sørge for så god kvalitet som mulig i digital og fleksibel opplæring og undervisning. Målgruppen for veilederen er først og fremst undervisere.
Normer for kvalitet i fleksibel opplæring og undervisning
FuN har også utviklet et sett med anbefalinger for hvordan man kan sørge for nettbasert undervisning av god kvalitet. Normer for kvalitet i fleksibel utdanning og opplæring retter seg deg som har lederansvar for et tilbud, og er nyttig både for deg som skal etablere et tilbud og for deg som skal videreutvikle et allerede eksisterende tilbud.
Rapport om digital fjernundervisning i norsk og samfunnskunnskap
Proba samfunnsanalyse har utredet bruk av digital fjernundervisning i norsk og samfunnskunnskap for nyankomne innvandrere. Rapporten anbefaler tiltak og peker på suksesskriterier for å legge til rette for digital fjernundervisning og større fleksibilitet i opplæringstilbudet.