Materiell og øvelser til bruk i norsktrening
Vi har utviklet øvelser og nedlastbart materiell som kan brukes i norsktrening.
Sist oppdatert : 4. januar 2024Bildekort
Når du bruker bildekort, er det viktig å presentere spørsmål deltakerne skal øve på når de bruker kortene. Du må bestemme deg for hvilken formulering du skal bruke og hold deg konsekvent til denne.
Talloversikt
For å øve på tallene, kan du bruke en talloversikt:
- Du kan klippe opp tallene i remser, blande dem og en deltaker kan trekke en remse og lese tallene høyt for en annen. Husk at du kan klippe både på kryss og tvers i firkanten.
- De kan sitte to og to og lese tabellen forlengs, baklengs, diagonalt osv.
Samtaleark
Du kan bruke samtaleark til muntlig trening hvor to og to stiller hverandre spørsmål og svarer. Samtalearket inneholder opplysningene deltakerne trenger for å kunne spørre og svare.
Spill
Brettspill kan være en morsom måte å øve seg på språk. Deltakerne kan gjerne hjelpe hverandre med oppgavene for å få til muntlig aktivitet. Husk at det viktigste er å øve på norsk, ikke selve spillet.
En variasjon kan være at norsktreneren skriver inn oppgavene på spillet, eller at deltakerne selv lager oppgaver og bytter spillebrett med en annen gruppe.
Øvelser
Norsktreneren bør gi deltakerne i norsktreningen mulighet til å bruke språket mest mulig når de er på norsktrening. Her er noen øvelser for å få til aktivitet blant de som skal lære seg norsk. Det kan ta litt tid før de lærer øvelsen og forstår hva de skal gjøre. Du må være forberedt på at det kan bli litt kaotisk i begynnelsen, men du må være tålmodig og gjerne delta selv for å vise hva som skal gjøres. Det kan være lurt å holde seg til en øvelse til den har fungert en stund.
Det er viktig å kunne stave navn og adresse fordi det ofte blir spurt om når de skal bestille time, billetter og liknende.
Å bruke kort med personalia (PDF) er en god måte å øve seg på å stave ved hjelp av bokstaveringsalfabetet. Deltakerne kan ha med seg kortet som hjelpemiddel i situasjoner de trenger å stave.
Norsktreneren kan:
- lese opp bokstaveringsalfabetet sakte og tydelig: A som i Alfa, B som i Beta, osv, og be deltakerne om å bruke mobiltelefonene sine til å ta lydopptak/video av det som blir sagt.
- la deltakerne gjenta i kor.
- stave eksempler på navn og adresser og la de gjenta i kor.
- la deltakerne øve i par. Den ene bokstaverer navn/ord, mens den andre skriver ned. Når de er ferdig, kontrollerer de sammen at det er riktig skrevet. De bør bytte på å stave og å skrive ned.
Du bør vise hvordan deltakerne kan fylle ut kortene og bruke dem som hjelpemiddel. Om de står ved en skranke, kan de vise fram kortet med sine personalia slik at den som trenger opplysningene kan skrive dem ned.
På telefon kan det være ekstra krevende å stave personalia. Det er derfor fint å øve på frasen: «Har du et mobilnummer jeg kan sende mine personalia til?»
Du må være oppmerksom på at enkelte kan ønske å uttale navn slik de gjør det i hjemlandet fordi navn er knyttet til identitet. Men i denne øvelsen er det viktig å uttale på norsk for at nordmenn skal oppfatte det riktig.
Førstelektor Toril Kristin Sjo ved Universet i Oslo har utviklet videoer av øvelser som egne seg for muntlig trening.
Norsktreneren kan samle lapper med ord dere har hatt i gruppa i en egen boks. Denne kan brukes til repetisjon og øvelse underveis. Ordene i boksen bør være ord deltakerne kjenner og har lært. Du kan også bruke bilder hvis det passer bedre for nivået i gruppa. Her kan dere gjøre mange ulike øvelser i par. Det er viktig at du som norsktrener går rundt og støtter der det er nødvendig.
- En deltaker trekker lapp fra boksen, leser ordet høyt og den andre skal forklare hva ordet betyr.
- En trekker lapper fra boksen og skal forklare den andre ordet uten å si hva ordet er. Den andre skal gjette hvilket ord det er.
- Den som gjetter riktig ord, skal så bruke ordet i en setning. Den andre vurderer om ordet blir brukt riktig.
- En trekker et bilde fra boksen og forklarer for den andre hva som er på bildet.
Deltakerne sitter i små grupper. En person i hver gruppe tenker på en ting eller en person som alle kjenner. De andre skal stille ja/nei-spørsmål etter tur for å kunne gjette hva/hvem personen tenker på.
Diktat – enkel
Deltakerne får et ark med ord eller tall på. De sitter i par hvor den ene leser ordene, mens den andre skriver dem ned. De bytter på å lese høyt og å skrive. Når de er ferdige, retter de diktaten sammen. Til slutt kan du gjerne gå igjennom diktaten felles for å sikre at alle får alt riktig.
Diktat – løpende
Norsktreneren henger et ark med ord eller setninger på veggen et stykke unna der deltakerne sitter. De løper/går til arket, husker ordene på veien tilbake og skriver det ned på et papir. De kan også sitte i par. Den ene leser på arket, går tilbake til partneren og forteller ordet til den som skal skrive. De retter diktaten selv med til slutt.
Diktat – avansert
Deltakerne skriver ned 4–5 ord eller hele setninger. Du går rundt og sjekker at alle får det riktig. De setter seg i par. Den ene leser ordene eller setningene sine og den andre skriver dem ned. Deretter bytter de. Når begge har lest diktat for hverandre, retter de diktatene sammen. Her er det viktig at du som norsktrener går rundt og sjekker at det blir riktig.