Hopp til hovedinnhold

Læringsmål i digitale ferdigheter

Opplæring i digitale ferdigheter skal ta utgangspunkt i definerte læringsmål. Læringsmålene i grunnleggende ferdigheter er tilpasset voksnes behov i hverdag, arbeidsliv, samfunnsdeltakelse og utdanning og gir en ramme for opplæring i grunnleggende ferdigheter for voksne.

Sist oppdatert : 8. januar 2025

Læringsmålene er oppdatert januar 2025

Læringsmålene har et tydelig ressursperspektiv. Den voksnes kunnskaper, erfaringer og ressurser skal trekkes inn i opplæringen, utnyttes og verdsettes som selvstendige kompetanser. Eksempler på dette er arbeidslivserfaringer, språk, digitale ferdigheter og strategier de er vant til å bruke for å lære, løse utfordringer og kommunisere med andre.

Opplæringen skal bidra til å styrke deltakernes forutsetninger for å støtte seg på strategier, teknologi, omgivelsene og mennesker de har rundt seg når de skal bruke grunnleggende ferdigheter til kommunikasjon, læring og problemløsning.

I opplæringen skal læringsmål forstås i lys av et bredt kompetansebegrep:

«Kompetanse er å kunne tilegne seg og anvende kunnskaper og ferdigheter til å mestre utfordringer og løse oppgaver i kjente og ukjente sammenhenger og situasjoner. Kompetanse innebærer forståelse og evne til refleksjon og kritisk tenkning.»

Dette kompetansebegrepet er det samme som gjelder for opplæring i læreplanene etter opplæringsloven og med opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter integreringsloven.

Hva er digitale ferdigheter?


Digitale ferdigheter er i dag en forutsetning for å kunne delta aktivt i arbeidsliv, samfunnsliv og opplæring. Å ha grunnleggende digitale ferdigheter vil si å kunne bruke digitale verktøy og tjenester hensiktsmessig og forsvarlig. Digitale ferdigheter innebærer også å utvikle digital dømmekraft gjennom å tilegne seg kunnskap og gode strategier for nettbruk. Bruk av digitale verktøy og tjenester vil si å løse praktiske oppgaver, finne informasjon og kunne kommunisere. Digitale
ferdigheter påvirker også måten vi lærer på, vår måte å lese, skrive, regne og utrykke oss muntlig.

Inndeling i nivåer

Læringsmålene i digitale ferdigheter er delt inn i tre nivåer med utgangspunkt i Rammeverk for grunnleggende ferdigheter. Nivåene beskriver progresjonen i det å bruke digitale ferdigheter som verktøy i ulike situasjoner.

NIVÅ 1

Digitale ferdigheter på nivå 1 innebærer at en forholder seg til digital informasjon når det er nødvendig, Kjenner til enkle nettvettregler. og de vanligste former for svindelforsøk. Kan bruke digitale verkøty på en enklemåte i sosiale sammenhenger. Trenger opplæring for å ta i bruk nye verktøy eller tjenester. Har en begynnende forståelse for hva en digital verden dreier seg om.

NIVÅ 2

Digitale ferdigheter på nivå 2 innebærer at en forholder seg aktivt til digital informasjon og kan bruke informasjonen i nye sammenhenger og situasjoner. Digitale verktøy og tjenester er kjent og blir benyttet. Har en økt bevissthet i forhold til nettvett og digital dømmekraft. Bruker ulike kommunikasjonsverktøy og tjenester i arbeid og i fritien. Holder programvare og apper oppdaterte for å sikre eget bruk. Skjønnner og deltar i et digitalt samfunn i større grad.

NIVÅ 3

Digitale ferdigheter på nivå 3 innebærer at en er en reflektert bruker av sammensatte digitale verktøy og tjenester. Bruker aktivt digitale tjenester tilpasset situasjon og hensikt og aktivt bruk er en naturlig del av hverdagen i de fleste situasjoner. Setter seg raskt inn i nye bruksområder og er en bevisst og reflektert bruker. Er en sikker bruker av ulike apper og i jobb og på fritiden. Holder seg oppdatert på utviklingen av den digitale verden og velger selv hvilke verktøy og tjenester som passer best til egen situasjon. Har en forståelse for fordeler og ulemper med å delta i et digitalt samfunn.

Læringsmål nivå 1

Læringsmål nivå 2

Læringsmål nivå 3

Digitale ferdigheter i hverdagen

Digitale ferdigheter kan komme til uttrykk i voksnes hverdag på ulike måter i forskjellige situasjoner. Eksemplene er ment som nettopp eksempler. De er ikke uttømmende og må ikke forstås verken som obligatoriske eller avgrensende. I en opplæringssituasjon bør de tilpasses og suppleres med andre eksempler og situasjoner som er relevante for deltakerne.

Nivå 1

Nivå 2

Nivå 3