Hopp til hovedinnhold

For deg som veileder i grunnleggende ferdigheter

Grunnleggende ferdigheter er lesing, skriving, regning, muntlige og digitale ferdigheter. Disse er en forutsetning for å kunne delta aktivt i opplæring, samfunns- og arbeidsliv. På denne siden vil du finne ulike ressurser for deg som veileder.

Sist oppdatert : 15. januar 2025

Læringsmål

Læringsmålene er oppdatert januar 2025.

Læringsmålene har et tydelig ressursperspektiv. Den voksnes kunnskaper, erfaringer og ressurser skal trekkes inn i opplæringen, utnyttes og verdsettes som selvstendige kompetanser. Eksempler på dette er arbeidslivserfaringer, språk, digitale ferdigheter og strategier de er vant til å bruke for å lære, løse utfordringer og kommunisere med andre.

Opplæringen skal bidra til å styrke deltakernes forutsetninger for å støtte seg på strategier, teknologi, omgivelsene og mennesker de har rundt seg når de skal bruke grunnleggende ferdigheter til kommunikasjon, læring og problemløsning.

I opplæringen skal læringsmål forstås i lys av et bredt kompetansebegrep:

«Kompetanse er å kunne tilegne seg og anvende kunnskaper og ferdigheter til å mestre utfordringer og løse oppgaver i kjente og ukjente sammenhenger og situasjoner. Kompetanse innebærer forståelse og evne til refleksjon og kritisk tenkning.»

Læringsmappe for bruk i veiledning

En læringsmappe er en fleksibel læringsressurs for praksisnær opplæring i lesing, skriving, muntlige ferdigheter, regning, og digitale ferdigheter.

Fordeler med læringsmappe

Lærerne kan tilpasse læringsmappen til eget og deltakernes behov. Metodikken motiverer deltakeren til å ta aktivt del i egen læringsprosess og utvikle nye læringsstrategier.

Fordelene med læringsmappe er at:

  • den knytter grunnleggende ferdigheter til konkrete arbeidsoppgaver
  • læringsmålene blir tydelige
  • den tar utgangspunkt i deltakerens behov, kompetanse og kvalifikasjoner
  • den synliggjør læring både før, under og etter opplæringen

Lag din egen læringsmappe

Innhold i læringsmappe

Del 1, Profil for basisferdigheter på jobben, gir en oversikt over hva ulike arbeidsoppgaver innebærer av grunnleggende ferdigheter.

Del 2 inneholder mål for opplæringen. Eksemplene er knyttet til Læringsmål for grunnleggende ferdigheter.

Del 3 kan brukes til kartlegging og har som mål å synliggjøre kompetanse og kvalifikasjoner som deltakeren har opparbeidet seg i løpet av livet. Den inviterer til diskusjon, refleksjon og bevisstgjøring rundt erfaringer med lesing og skriving, muntlig kommunikasjon, regning og data.

Del 4, bilder fra arbeidsplassen, er et godt hjelpemiddel for å diskutere erfaringer, arbeidsoppgaver, læringsbehov, kursinnhold og mål.

Del 5 viser eksempler på autentiske materiale fra arbeidsplassen som man kan bruke i opplæringen.

Sjekklistene for egenvurdering i del 6 er knyttet til ferdigheter, nivå og læringsmål som er brutt ned til delmål. Sjekklistene kan fungere som underveisvurdering og sluttvurdering, i tillegg til læringslogg.

Del 7 omhandler kultur på arbeidsplassen og tar for seg både skrevne og uskrevne regler i arbeidslivet.

Del 8 er en visningsmappe og er i utgangspunktet tom. Den fylles med arbeider som deltakeren ønsker å vise fram og kan fungere som dokumentasjon på deltakerens sluttkompetanse. Her kan også dokumenter som for eksempel arbeidsattester, cv, kursbevis og vitnemål også samles.

Mal for læringsmappe er oppdatert i 2024, mens eksemplene man kan laste ned er fra 2011, det vil derfor være ulikheter mellom mal og eksempler på de konkrete læringsmålene.

Voksenpedagogikk

Tips til deg som skal gi opplæring til voksne i de grunnleggende ferdighetene lesing, skriving, muntlige ferdigheter, regning og digitale ferdigheter

Voksne i en læringssituasjon:

  • Voksne er mest motivert for læring som har sammenheng med deres livssituasjon.
  • Voksne lærer lettere dersom de kan være aktive og påvirke sin egen læreprosess.
  • Voksne har innsikt og erfaringer som læringen må ta utgangspunkt i og bygge på.
  • Voksne lærer lettere når teori og praksis ikke er adskilt, men blir kombinert i læringsprosessen.
  • Voksne er mer interessert i å lære for å løse problemer eller oppgaver, enn i bare å lære et fag.

Didaktisk relasjonsmodell

En opplæringssituasjon innebærer mange valg. De bør være basert på en mest mulig helhetlig forståelse av den situasjonen vi planlegger for. Den didaktiske relasjonsmodellen er et hjelpemiddel for å få overblikk over hvilke faktorer vi bør ta hensyn til, og se sammenhengen mellom de forholdene som i større eller mindre grad påvirker situasjonen. Utfordringen ligger i å ta de beste valgene.

Hvordan bruke ressursene i veilednings­sammenheng

Sjekkene i lesing, regning og muntlige og digitale ferdigheter består av mellom 35 – 40 spørsmål, og gir et resultat fra nivå 1-3. Dette er egenvurdering og sier ikke noe om de faktiske ferdighetene. Testene er litt kortere og tester faktiske ferdigheter. Lesetesten måler en kombinasjon av lesehastighet og leseforståelse.

Resultatene i testene og sjekkene gir kun en indikasjon på ferdighetsnivå og de kan fungere som utgangpunkt for å planlegge et videre opplæringsløp. For en helhetlig kartlegging av ferdigheter kan det være nyttig å bruke begge verktøyene. Det anbefales at veileder er sammen med testtaker når testene eller sjekkene gjennomføres.

Etter at testene og sjekkene er gjennomført, får testtaker tilgang til siden Råd og Tips. Siden gir informasjon om hvor man kan henvende seg for å få hjelp, eller hva man kan gjøre på egenhånd for å forbedre egne ferdigheter.

E-læringen er selvrettende og dekker nivå 1-3 i alle ferdigheter. Verktøyene egner seg godt til arbeid på egenhånd, eller som individuelt arbeid i et kurs/klasserom. Veileder kan også bruke e-læringen i undervisningen, for eksempel ved å lage egne opplegg rundt tematikken i de ulike kapitlene. Løsningen lagrer deltakers progresjon, slik at deltaker kan logge seg på og fortsette når og hvor som helst.

Alle verktøyene ble utviklet med utgangspunkt i læremålene for grunnleggende ferdigheter for voksne og oppdateres jevnlig.