Hopp til hovedinnhold

Læringsmål i regning

Opplæring i regning skal ta utgangspunkt i definerte læringsmål. Læringsmålene i grunnleggende ferdigheter er tilpasset voksnes behov i hverdag, arbeidsliv, samfunnsdeltakelse og utdanning og gir en ramme for opplæring i grunnleggende ferdigheter for voksne.

Sist oppdatert : 6. januar 2025


Læringsmålene er oppdatert januar 2025

Læringsmålene har et tydelig ressursperspektiv. Den voksnes kunnskaper, erfaringer og ressurser skal trekkes inn i opplæringen, utnyttes og verdsettes som selvstendige kompetanser. Eksempler på dette er arbeidslivserfaringer, språk, digitale ferdigheter og strategier de er vant til å bruke for å lære, løse utfordringer og kommunisere med andre.

Opplæringen skal bidra til å styrke deltakernes forutsetninger for å støtte seg på strategier, teknologi, omgivelsene og mennesker de har rundt seg når de skal bruke grunnleggende ferdigheter til kommunikasjon, læring og problemløsning.

I opplæringen skal læringsmål forstås i lys av et bredt kompetansebegrep:

«Kompetanse er å kunne tilegne seg og anvende kunnskaper og ferdigheter til å mestre utfordringer og løse oppgaver i kjente og ukjente sammenhenger og situasjoner. Kompetanse innebærer forståelse og evne til refleksjon og kritisk tenkning.»

Dette kompetansebegrepet er det samme som gjelder for opplæring i læreplanene etter opplæringsloven og med opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter integreringsloven.

Hva er grunnleggende ferdigheter i regning?


Å kunne regne er en forutsetning for å kunne delta aktivt i arbeidsliv, samfunnsliv og opplæring. Å ha grunnleggende regneferdigheter vil si at man forstår og er sikker på egne matematiske vurderinger i ulike sammenhenger. Dette innebærer å være trygg på hvilke regnearter og hvordan de skal brukes i ulike situasjoner, både på jobb, samfunnsliv og opplæring. Gode regneferdigheter vil si å løse oppgaver og vurdere hva svarene betyr i reelle situasjoner. Gode regneferdigheter stiller også krav til vurdering av nøyaktighet.

Inndeling i nivåer

Læringsmålene i regning er delt inn i tre nivåer med utgangspunkt i Rammeverk for grunnleggende ferdigheter. Nivåene beskriver progresjonen i det å bruke regning som verktøy i ulike situasjoner.

NIVÅ 1

Å kunne regne som grunnleggende ferdighet på nivå 1 innebærer at en forstår enkel matematisk informasjon i hverdagen, og tar i bruk enkel regning i kjente sammenhenger med og uten hjelpemidler.

NIVÅ 2

Å kunne regne som grunnleggende ferdighet på nivå 2 innebærer at en forholder seg aktivt til matematisk informasjon, bearbeider informasjonen og bruker regning i ulike situasjoner.

NIVÅ 3

Å kunne regne som grunnleggende ferdighet på nivå 3 innebærer at en forstår og bruker matematisk informasjon. En skal bruke sin kunnskap til å gjøre egne vurderinger, og kunne kommunisere og presentere matematisk informasjon i ulike sammenhenger.

Læringsmål nivå 1

Læringsmål nivå 2

Læringsmål nivå 3

Regning i hverdagen

Regneferdigheter kan komme til uttrykk i voksnes hverdag i arbeidsliv, privatliv og opplæring. Eksemplene under er ment som nettopp eksempler. De er ikke uttømmende og må ikke forstås verken som obligatoriske eller avgrensende. I en opplæringssituasjon bør de tilpasses og suppleres med andre eksempler og situasjoner som er relevante for deltakerne.

Nivå 1

Nivå 2

Nivå 3