Grunnleggende digitale ferdigheter i befolkningen
3. De digitale ferdighetene er høyest blant de yngste
Som vi ser av figur 3 er ferdighetsnivået i befolkningen høyest hos de yngste og avtar med økende alder. Forskjeller i digitalt ferdighetsnivå med hensyn til alder blir spesielt tydelig etter fylte 40 år. 84 prosent i gruppen under 20 år og 81 prosent i gruppen 20–29 år er sterke brukere, mens dette er tilfelle for 22 prosent i gruppen 60–69 og bare 11 prosent for de over 70 år.
Forskjellene mellom alderskategoriene er trolig i større grad en kohort- eller generasjonseffekt enn en alders- eller livsfaseeffekt. Digitaliseringen av større deler av samfunnet er relativt nytt, i rask utvikling og blir stadig mer nødvendig for å beherske ulike områder. De yngste er født inn i en digital hverdag hvor informasjons- og kommunikasjonsteknologi er en naturlig del av både utdanningsløpet, arbeids- og dagliglivet, og unge har derfor solid digital erfaring på de fleste grunnleggende ikt-områdene.
De eldste var godt voksne da datamaskiner, internett, smarttelefoner og en rekke digitale tjenester ble vanlig. De kan ha vent seg til andre måter å løse oppgaver på og har digital erfaring på færre områder. Det er derfor forståelig at de eldste ikke har like høy eller bred kompetanse som de yngre. Gruppen ikke-brukere finnes nesten utelukkende i de to eldste aldersgruppene. Digitale ferdigheter er dessuten, som alle andre ferdigheter, avhengig av å bli brukt og holdes ved like, og det er derfor også naturlig at ferdighetene går ned på en del områder når man for eksempel trer ut av arbeidslivet.
Digital kompetanse er et bredt begrep. Selv om unge skårer høyt på grunnleggende digitale ferdigheter kan det være noe annet enn å oppfylle kompetansekravene i arbeidslivet. Resultatene i denne undersøkelsen viser at det finnes svake brukere på alle alderstrinn, selv om andelen øker med alderen. Siden dette er en undersøkelse som ser på de helt grunnleggende ferdighetene og ikke hva som kreves i arbeidslivet, vil resultatet kunne underkommunisere at de unge også har behov for å styrke sine ferdigheter. Selv om de aller fleste kan sende e-post eller kjøpe varer via nettet, så er det ikke sikkert de kan gjøre avanserte digitale operasjoner. Det kan også være at unge i større grad overvurderer sine digitale ferdigheter. Blant annet viser PIAAC-undersøkelsen at en del unge skårer lavt når de testes i faktiske ikt-ferdigheter.