Hopp til hovedinnhold

Faget norsk for språklige minoriteter i forberedende opplæring for voksne (FOV)

Faget norsk for språklige minoriteter i FOV skal legge til rette for aktiv deltakelse i samfunns- og arbeidsliv.

Sist oppdatert : 28. mars 2025

Deltakernes erfaringer og kompetanse og deres språklige og kulturelle ressurser og ferdigheter skal anerkjennes og brukes aktivt i opplæringen. På denne måten kan arbeid med faget bidra til å ivareta og styrke menneskeverdet og identiteten til den enkelte, og styrke det kulturelle mangfoldet og fellesskapet i samfunnet som helhet.

Opplæring etter læreplanen i norsk for språklige minoriteter i FOV avsluttes med sluttvurdering og en egen eksamen. Læreplanen er altså ikke en overgangsplan og skiller seg dermed fra læreplan i grunnleggende norsk for språklige minoriteter (LK20) for barn og unge.

Målgruppen for læreplanen i norsk for språklige minoriteter er voksne som trenger opplæring i norskfaget, og som samtidig har behov for opplæring i norsk som andrespråk.

Språklæring i et andrespråksperspektiv

Faget norsk for språklige minoriteter skal ivareta den systematiske opplæringen i norsk som andrespråk i FOV. Læreplanen legger til rette for begynneropplæring i norsk, og tar utgangspunkt i Det europeiske rammeverket for språk. Språklæring er prioritert i alle modulene i læreplanen, og progresjonen i grunnleggende språkferdigheter er tydeliggjort, med særlig vekt på utviklingen av lese- og lytteforståelse, uttale, ordforråd og begrepsapparat, samt arbeid med rettskriving, tegnsetting og grammatiske strukturer. I arbeidet med faget er den enkelte deltakers samlede språklige kompetanse en viktig ressurs.

Det norskfaglige innholdet i læreplanen

Norsk for språklige minoriteter i FOV er et norskfag som er tilpasset behovene til en voksen deltaker som skal videre i utdanning og i samfunns- og arbeidsliv. En del klassiske norskfaglige temaer som litteraturhistorie og språkhistorie er tonet ned, men faget skal likevel gi innsikt i og forståelse av norsk kulturarv. I læreplanen er arbeid med de grunnleggende ferdighetene lesing, skriving og muntlig kommunikasjon vektlagt.

Kritisk lesing og kildekritikk er løftet fram som viktig i planen, og tekstene deltakerne skal lese og skrive, er ofte knyttet til utdanning og arbeidsliv. Forholdet mellom språk, identitet og kulturelt mangfold i samfunns- og arbeidsliv gjenfinnes i flere kompetansemål.

Om kjerneelementene

For å tydeliggjøre voksenperspektivet er utdanning og arbeidsliv gjort til et av kjerneelementene i læreplanen. Kompetansemål knyttet til utdanning og arbeidsliv skal gi deltakerne kunnskap om ulike utdanninger og yrker, og gi dem forutsetninger for å foreta kvalifiserte utdannings- og yrkesvalg basert på egen kompetanse og egne interesser.

Deltakernes erfaringer og språklige og kulturelle bakgrunn er en ressurs for den enkelte i opplæringen, og deres samlede erfaringer fra ulike kulturer kan bidra til å gi perspektiver på sammenhengen mellom språk, identitet og kultur. Dette framheves i kjerneelementet språklig og kulturelt mangfold.

Det ligger også i kjernen av faget at det skal bidra til å styrke deltakernes skriftlige og muntlige kommunikative ferdigheter på norsk, og gjennom det styrke deltakernes forutsetninger for livslang læring og deltakelse i et arbeidsliv som stiller krav til variert kompetanse i lesing, skriving og muntlig kommunikasjon.

Strukturering av faglige emner

Innholdet i faget er i stor grad strukturert etter spiralprinsippet. Mange temaer er gjennomgående i alle modulene. Videreutvikling av lese- og skrivekompetanse og muntlig kompetanse vektlegges i alle modulene, og det legges til rette for at deltakerne skal bygge videre på sin språk- og kulturkompetanse.

Kompetansemålene er åpne, men gir likevel en tydelig retning for opplæringen. På denne måten har læreren muligheter for pedagogisk og lokal tilrettelegging og tilpasning.

Vurdering

I faget norsk for språklige minoriteter i FOV skal deltakeren ha én skriftlig og én muntlig standpunktvurdering.

Karakterskalaen for modul 1 og 2 er lav måloppnåelse, middels måloppnåelse, høy måloppnåelse.

I modul 3 og 4 skal det brukes hele tallkarakterer på en skala fra 1 til 6.