Den adaptive strukturen i lese- og lytteprøven
Delprøvene i lytting og lesing er utviklet for at alle som tar dem, skal få et resultat (et nivå). De er delvis adaptive og tester alle nivåene fra A1 til B2. Kandidatene får både oppgaver som passer for dem og oppgaver som er for lette og/eller for vanskelige.
Sist oppdatert : 6. november 2024Lytteforståelse og leseforståelse: Adaptive prøver
Forprøver og hovedprøver
Lytteprøven og leseprøven består av forprøver og hovedprøver. Forprøvene skal skille kandidatene slik at de kommer videre til rett hovedprøve. Derfor må forprøvene inneholde oppgaver som mange kandidater ikke klarer.
De tre hovedprøvene tester to nivåer hver: A1-A2, A2-B1 og B1-B2. De som er på A1-nivå, får også mange A2-oppgaver, men de trenger bare å klare en god del av A1-oppgavene for å få resultatet A1.
For kandidater som er på B2-nivå, vil prøven derimot kunne virke lett, og de må gjennom mange oppgaver på A2- og B1-nivå før de når de oppgavene som passer best for dem.
Gangen i de adaptive delprøvene
Denne figuren viser oppbygningen av de adaptive lese- og lytteprøvene:
Alle kandidatene starter lese- og lytteprøvene med forprøve 1, der nesten alle oppgavene er på A2-nivå. Derfra sendes de videre til en lett (A1-A2-nivå) eller vanskelig (B1-nivå) forprøve 2. Hver forprøve har 7–8 oppgaver. Antall poeng kandidatene får på forprøvene, bestemmer hvilken hovedprøve de kommer til: A1–A2, A2–B1 eller B1–B2. Alle kandidater får altså to korte deler (forprøver) og én lang del (hovedprøve).
Prøve-strategi
Den første forprøven, Forprøve 1, skal skille kandidater på A1 og A2 fra kandidater på B1 og B2. Forprøve 2A skal skille kandidater på A1 og lav A2 fra kandidater på høy A2 og B1. A1-kandidater vil dermed oppleve at forprøvene er vanskelige.
Det er viktig at lærerne forbereder A1-kandidatene på dette, og at kandidatene forstår at det er greit at de ikke klarer disse oppgavene. A1-oppgavene kommer i hovedprøven.
Kandidatene får ikke minuspoeng for å svare feil. Det er derfor en god strategi å svare noe, selv om man er usikker på svaret.
Vi anbefaler at kandidatene ikke bruker mer enn 15 minutter på hver forprøve (dette står også i starten av selve prøven.) Sterke kandidater må gjøre de letteste oppgavene også fordi alle oppgaver (også i forprøvene) teller med i resultatet. Det er mer informasjon og tips om tidsbruk på kandidatsidene.
Resultat, poeng og poenggrenser
Denne figuren viser mulige resultater på lese- og lytteprøvene:
Man får 1 poeng for hvert riktig svar og 0 poeng for feil svar eller hvis man ikke svarer. Alle oppgavene teller med i resultatet. Hvis man får Hovedprøve A1-A2, kan resultatet bli Under A1, A1 eller A2. På A2-B1-prøven kan man få A1, A2 eller B1. På B1-B2-prøven kan man få A2, B1 eller B2.
Hver oppgave som er satt inn i lese- eller lytteprøven, har egne analyseverdier. Poenggrensene for hvert nivå for hver kombinasjon av delprøver regnes ut ved hjelp av en statistisk metode (IRT-metoden). Dette kompenserer for eventuell variasjon i vanskegrad på oppgavene som settes inn i prøven, slik at nivåene måles stabilt fra avvikling til avvikling. Siden poenggrensene vil kunne forskyve seg litt fra prøveavvikling til prøveavvikling, kan vi ikke oppgi nøyaktige grenser, men det er viktig å være klar over følgende:
- Man må aldri ha alt rett på en forprøve eller hovedprøve for å oppnå et bestemt resultat.
- Man kan ha flere feil på Forprøve 1 og likevel få den vanskeligste Forprøve 2.
- Man kan ha flere feil på Forprøve 2 og likevel gå videre til B1-B2-prøven.
- Man kan ha en del feil på hovedprøven uansett nivå.
- Man trenger bare ca. en fjerdedel riktig på hele prøven for å få A1.
- Man kan ha ca. en fjerdedel feil på hele prøven og likevel få B2.
Mer informasjon om lytteprøven og om leseprøven finner du under hver delprøve.