Om leseprøven
Her finner du informasjon om leseprøven beregnet på lærere og prøvesteder.
Sist oppdatert : 23. april 2024Oppbygging av leseprøven
Delvis adaptiv prøve
Det er viktig at lærerne forstår hvordan de adaptive prøvene fungerer for å kunne forberede kandidatene på prøven. Les mer om den adaptive strukturen i lese- og lytteprøven.
Innholdet i leseprøven
Kandidatene har til sammen 75 minutter på alle tre delene av leseprøven. Alle kandidater får to forprøver og én hovedprøve. Hver forprøve har 7–8 oppgaver, og hovedprøven har 16–23 oppgaver.Det er færrest oppgaver i A1–A2-prøven, men antallet i hver hovedprøve kan variere litt.
Gangen i prøven
Kandidatene går videre fra del til del og oppgave til oppgave når de selv vil. I starten av hver del (forprøve 1, forprøve 2 og hovedprøven) kommer en introduksjonsside som forteller kandidatene hvor de befinner seg. Nederst på siden kan man se hvor mange oppgaver det er i den aktuelle delen, og hvilken oppgave man er på. Antall oppgaver i prøven viser også om det er en forprøve eller en hovedprøve. Hvis man har kommet til en del med mer enn 7-8 oppgaver, vet man at det er en hovedprøve.
Tidsbruk
Leseprøven kan være utfordrende fordi kandidatene selv må styre tidsbruken.
Kandidatene bør ikke bruke mer enn 15 minutter på hver forprøve. Det kan være en fordel å gå videre til neste del før det er gått 15 minutter hvis alle oppgavene er besvart. Da får man mer tid til oppgavene i hovedprøven. Hvis det er mulig, bør vaktene be kandidatene gå videre etter 15 minutter, for at de ikke skal bli sittende veldig lenge med for vanskelige oppgaver i hver forprøve. Når kandidatene er kommet til den lange hovedprøven, betyr det at det ikke kommer flere deler, og de kan da disponere tiden de har igjen.
I leseprøven kan kandidatene gå frem og tilbake mellom oppgavene i samme del, men de kan ikke gå tilbake til en tidligere del. Det kan være lurt å gjøre de letteste oppgavene først, og gå tilbake til de vanskelige hvis man får tid.
Kandidaten kan se en linje med oppgavenummer nede på siden. Denne viser hvilke oppgaver de har svart på. Oppgaver som er grå, er ikke svart på, mens de som er lyseblå, er besvart. Kandidatene kan gå tilbake ved å klikke på oppgavenummeret på linjen, eller bruke «forrige»-knappen.
Oppgavetyper i leseprøven
Ulike oppgavetyper skal sikre at ulike aspekter ved lesing blir målt. Nivået avgjør hvilke oppgavetyper som er egnet.
Klikk i bilde og kalender – finnes på nivå A1
Kandidaten får se et bilde og en instruksjon eller et spørsmål på skjermen, for eksempel: «Klikk på det minste vinduet». Kandidaten svarer ved å klikke på riktig sted i bildet.
Kalenderoppgaver består av en lesetekst, et spørsmål og en kalender der kandidaten skal klikke på riktig dag eller måned.
Velg bilde – finnes på nivå A1 og A2
Kandidaten får se fire bilder og en kort beskrivelse på skjermen. Beskrivelsen passer kun til ett av bildene. Kandidaten svarer ved å klikke på riktig bilde.
Velg tekst – finnes på nivå A1 og A2
Kandidaten får se fire korte tekster og en instruksjon eller et bilde på skjermen. Instruksjonen/bildet passer kun til én av tekstene. Kandidaten svarer ved å klikke på riktig tekst.
Flervalgsoppgaver – finnes på nivå A1, A2, B1 og B2
Kandidaten leser en tekst, et spørsmål og ser fire alternative svar på skjermen. Kandidaten svarer ved å klikke på riktig svar.
Tekstene er gjerne korte sms-er, e-poster og oppslag på lavt nivå. På B1 og B2 vil de ofte ligne på korte avistekster, som nyhetsmeldinger og nytt om forskning.
Det finnes flere varianter av flervalgsoppgaver:
- Kort flervalg: Man leser en kort tekst med ett spørsmål.
- Lang flervalg: Man leser en lengre tekst og får flere spørsmål til den. For hvert nytt spørsmål får man en ny side opp på skjermen, og teksten vises på nytt. Teksten kan være fortellende, en liten avisnotis, en e-post eller et brev.
- Meningsytring: Disse oppgavene er laget for å ligne på korte meningsytringer i aviser og på nettsider. De handler om små og store temaer som folk kan bli engasjert i, for eksempel dårlig service, en utvikling i samfunnet, en aktuell hendelse. Det er også noen anmeldelser av bøker og musikk.
Klikk på riktig ord – finnes på nivå A2 og B1
Kandidaten leser en kort tekst og instruksjonen «Klikk på ordet som her betyr omtrent det samme som» og så et ord. Kandidaten svarer ved å klikke på riktig ord i teksten. Ordet som står i spørsmålet skal være lett forståelig for nivået, mens ordet i teksten antakelig er ukjent. Oppgaven går ut på å slutte seg til betydningen av det ukjente ordet ut fra en helhetsforståelse av teksten. Denne oppgavetypen ble tidligere også brukt på B2.
Lukeoppgave: Tekstbinding – finnes på nivå B1 og B2
Kandidaten leser en kort tekst der ett eller flere ord mangler. Man skal klikke på luken og velge riktig ord eller frase. Oppgaven skal teste forståelse av helhet og sammenheng i teksten, så det er også nødvendig å forstå endel bindeord og fraser, som for eksempel «derfor», «fordi», «på denne måten», osv.
Flytt avsnitt – finnes på nivå B1
Kandidaten leser en litt lengre tekst med flere avsnitt og en instruksjon på skjermen. Avsnittene er i utgangspunktet stokket om, og kandidaten svarer ved å flytte avsnittene i riktig rekkefølge.
Klikk på riktig navn – finnes på nivå B1 og B2
Kandidaten leser en litt lengre tekst med omtale av flere personer. Det er flere spørsmål knyttet til teksten, for eksempel «Hvem kan si: «Jeg gleder meg til å flytte til Oslo»?» eller «Hvilken person skal snart flytte?» Kandidaten svarer ved å klikke på riktig navn i teksten.
Hvilke ferdigheter måler leseprøven?
På leseprøven skal man avkode og forstå det som er uttrykt i lesetekstene, og oppfatte både hovedbudskap og detaljer. Det brukes ofte omformuleringer i spørsmålene og svaralternativene, slik at det ikke er nok å kjenne igjen et ord eller en frase for å svare riktig.
Først på nivå B2 forventes det at kandidatene i større grad kan oppfatte budskap som er implisitt uttrykt og oppfatte holdninger.
Oppgavene skal ikke teste kunnskap, og det er ikke nødvendig å kjenne temaene på forhånd.
Leseprøven tester heller ikke den typen teksttolkning som er vanlig i norskfaget i skolen. Det er ikke forventet at kandidatene skal reflektere og tolke ut over det som kommer fram i den konkrete leseteksten.
På nivå A1–A2:
- å finne informasjon
- å forstå enkeltord og noen detaljer
- å forstå hovedpunkt
- å koble informasjon
- å forstå betydningen av ord i en kontekst
På nivå A2–B1:
- å finne informasjon
- å forstå detaljer
- å forstå hovedpunkt
- å koble informasjon
- å forstå betydningen av ord i en kontekst
- å forstå sammenheng i tekster
På nivå B1–B2:
- å finne informasjon
- å forstå detaljer
- å forstå hovedpunkt
- å koble informasjon
- å forstå betydningen av ord i en kontekst
- å forstå sammenheng i tekster
- å lese mellom linjene
Eksempeloppgaver
Pilotering
Alle registrerte prøvesteder kan melde opp deltagere til utprøving av lese- og lytteoppgaver, såkalt pilotering. Les mer om pilotering av lese- og lytteoppgaver.