Dysleksi i fagskolen - en veileder til individuell tilrettelegging
6. Lovkrav - Individuell tilrettelegging
Tilretteleggingsbestemmelsene i fagskoleloven og universitets- og høyskoleloven er identiske fra 1. august 2019. Sektorlovgivningen ble da endret for å harmonere bedre med likestillings- og diskrimineringslovens bestemmelse om tilrettelegging for studenter med funksjonsnedsettelser.
Læringsmiljøparagrafen, §15 i Lov om høyere yrkesfaglig utdanning, gir studenter med funksjonsnedsettelse og studenter med særskilte behov, rett til egnet individuell tilrettelegging av lærested, undervisning, læremidler og eksamen.
Det er vesentlig å være oppmerksom på tilretteleggingsbehovet i den daglige studiesituasjonen, og ikke bare den unntakssituasjon som eksamen representerer.
Formålet med tilretteleggingsplikten er å sikre like muligheter, ikke å stille studenter med funksjonsnedsettelse eller studenter med andre særskilte behov bedre enn andre studenter, eller å gi dem særlige rettigheter. For at vi skal oppnå likebehandling, må det iverksettes konkrete tiltak tilpasset behovene til den enkelte student.
Tilretteleggingen skal ikke føre til en reduksjon av de faglige kravene som stilles i den enkelte utdanningen. Det medfører at tilretteleggingsplikten også er knyttet til den enkelte utdanningen og det er derfor ikke nødvendigvis automatikk i type tilrettelegging som kan gis. Tilretteleggingstiltak følger ikke studenten ved bytte av studium eller institusjon.
I fagskolenes vurdering av sitt tilretteleggingsansvar skal det ikke tas hensyn til de helsekrav som eventuelt gjelder for ansettelse i de aktuelle yrkene utdanningen kan føre til. Tilretteleggingsmuligheter på en framtidig arbeidsplass er utenfor utdanningsinstitusjonenes mandat.