Veileder for teksting av video i høyere utdanning
4. Vurderinger og anbefalinger
Institusjonene må selv vurdere i hvilken grad video skal tekstes og til hvilken kvalitet. Det avhenger av institusjonens videoproduksjon, ressurser, teknologi og studentenes behov.
Ta utgangspunkt i din institusjon og vurder:
- Formål: Er formålet med video produksjon eller opptak? Hvilke videotyper finnes, og hvilke videotyper forekommer mest på institusjonen?
- Omfang: Vurder omfanget av ulike typer av video. Er det noen videotyper der omfanget er spesielt stort? Hvor mange er i målgruppen for videoen
- Bruk: Blir videoer sett, og er det noen videotyper som skiller seg ut, for eksempel med tanke på lengde på video eller type fagområde? Trekk ut statistikk og prioriter manuell teksting på de videoene som har et stort publikum.
- Teknologi og innhold: Hvilke verktøy har institusjonen tilgjengelig for teksting av video? Test automatisk teksting og ta stikkprøver for å vurdere om automatisk teksting er tilstrekkelig, eller om tekstingen må bearbeides manuelt.
4.1 Vurderinger og anbefalinger for noen typer av video
For å gi noen eksempler på hvordan institusjonene kan vurdere behovet for teksting og nivået på kvalitet på tekstingen, har vi laget noen anbefalinger som gjelder for hele sektoren.
Vi har tatt utgangspunkt disse typene av video, fordi de finnes på alle institusjoner og har stor utbredelse:
Opptak av forelesninger og strømmet innhold som konferanser, webinarer og seminarer bør i utgangspunktet tekstes automatisk.
For videoopptak av forelesninger og strømmet innhold, har HK-dir vurdert følgende:
- Formål: Automatiserte forelesningsopptak og opptak av strømmet innhold er opptak av innhold som har blitt presentert live. Teksting av opptak kan prioriteres lavt.
- Omfang: Slike opptak finnes ofte i store mengder på institusjonene. Størrelsen på målgruppen avhenger av hvor mange studenter som tar de ulike emnene. Det kan være ressurskrevende og kostbart å tekste alle slike opptak til best mulig kvalitet.
- Bruk: Opptak blir ofte ikke sett, men erfaringer fra sektoren viser at det kan variere avhengig av lengden på opptaket og fag/emne. Institusjonene bør undersøke hvor mange studenter som ser opptak og hvor mye de ser.
- Teknologi og innhold: Hvordan institusjonen/emneansvarlig velger å tekste videoen, kommer an på hvilke verktøy institusjonen har til rådighet, og hvor nøyaktig verktøyet tekster innholdet automatisk. Vi anbefaler å ta stikkprøver for å kontrollere om det er god nok kvalitet på tekstingen.
HK-dir sin anbefaling til kvalitet på teksting av opptak av forelesninger og strømmet innhold:
- Nivå 4, omfattende bearbeidet automatisk teksting eller manuell teksting: Ikke anbefalt, på grunn av stor mengde av opptak og fordi innholdet er allerede presentert live. Det krever også høy ressursbruk for å sikre teksting på dette nivået.
- Nivå 3, lett bearbeidet automatisk teksting: Delvis anbefalt, primært for faglig innhold som har mange tekniske detaljer, hvis det er viktig at alt innholdet er korrekt eller hvis gjenbruksverdien er høy.
- Nivå 2, ubearbeidet automatisk teksting: Anbefalt for de fleste typene av opptak, spesielt hvis innholdet er på engelsk.
- Nivå 1, tekstalternativ: Anbefalt som et fullgodt alternativ til automatisk teksting av video.
Opptak av forelesninger og strømmet innhold trenger ikke teksting hvis det er kort brukstid, ikke skal gjenbrukes, det er få brukere og man har oversikt over målgruppens behov for eventuell tilrettelegging.
Videoproduksjoner brukt i undervisning, instruksjonsvideoer og informasjonsvideoer er ofte avgjørende for at studenter og ansatte skal få med seg viktig informasjon.
For videoer som er produsert i studio, foreligger det gjerne et manus eller notater i forkant, som det er mulig å bruke som utgangspunkt for å tekste på en effektiv måte.
Videoproduksjoner bør i utgangspunktet alltid tekstes.
- Formål: Videoproduksjoner er innhold som primært finnes som video og inneholder relevant og viktig informasjon. Teksting av slike videoer kan prioriteres høyt.
- Omfang: Slike opptak kan finnes i varierende grad og kommer an på produksjonsvolumet hos den enkelte institusjon. Omfanget er gjerne mindre enn for eksempel for forelesningsopptak og videoene er ofte kortere i varighet.
- Bruk: I enkelte sammenhenger kan det også være påkrevd at studenter eller ansatte ser slike videoer. Derfor vil slike videoer kunne ha mange seere.
- Teknologi og innhold: Hvordan institusjonen/emneansvarlig velger å tekste videoen, kommer an på hvilke verktøy institusjonen har til rådighet.
HK-dir sin anbefaling til kvalitet på tekstingen av informasjonsvideoer og videoproduksjoner brukt i undervisning:
- Nivå 4, omfattende bearbeidet automatisk teksting eller manuell teksting: Anbefalt, for å sikre at tekstingen blir nøyaktig og av høy kvalitet. For videoer som er produsert i studio finnes det ofte manus eller annet grunnlag som det er mulig å ta utgangspunkt i.
- Nivå 3, lett bearbeidet automatisk teksting: Delvis anbefalt. Dette nivået vil være mest relevant for eksempel for videoer som er produsert av foreleser på egen datamaskin.
- Nivå 2, ubearbeidet automatisk teksting: Ikke anbefalt, på grunn av risiko for unøyaktighet i tekstingen og risiko for at ikke alle får tilgang til samme informasjon.
- Nivå 1, tekstalternativ: Anbefalt som et fullgodt alternativ til automatisk teksting av video.
Opptak av forelesninger og seminar trenger ikke teksting hvis det er kort brukstid, ingen gjenbruk, det er få brukere og man har oversikt over målgruppens behov for eventuell tilrettelegging.
Når video er en del av et oppgavesett i forbindelse med vurdering, digital eksamen, eller forberedelse til eksamen, er det ekstra viktig at alle studenter får tilgang til innholdet til videoen.
Teksting av disse videoene er med på å kunne sikre at studentene får de samme mulighetene til å bli vurdert. Video som er brukt i forbindelse med vurdering eller eksamen bør i utgangspunktet alltid tekstes.
For video som er brukt i forbindelse med vurdering og eksamen, har HK-dir vurdert følgende:
- Formål: Formålet med disse videoene er å gi studentene like muligheter til å kunne bli vurdert. Videoene er ofte produksjoner og i mindre grad opptak av noe som har skjedd live.
- Omfang og bruk: Når video er brukt som en del av vurdering eller eksamen, er det stor sannsynlighet for at det potensielle og det faktiske publikumet er det samme. Størrelsen på den målgruppen kommer an på størrelsen på emnet.
- Teknologi og innhold: Hvordan institusjonen/emneansvarlig velger å tekste videoen, kommer an på hvilke verktøy institusjonen har til rådighet. For video som er brukt i forbindelse med vurdering og eksamen er det ekstra viktig med kvalitetssikring av tekstingen.
HK-dir sin anbefaling til kvalitet på tekstingen av video som er brukt i forbindelse med vurdering eller eksamen:
- Nivå 4, omfattende bearbeidet automatisk teksting eller manuell teksting: Anbefalt, for å sikre at tekstingen blir nøyaktig og av høy kvalitet
- Nivå 3, lett bearbeidet automatisk teksting: Delvis anbefalt. Tekstingen bør kvalitetssikres for å sikre nøyaktighet og kvalitet.
- Nivå 2, ubearbeidet automatisk teksting: Ikke anbefalt, på grunn av risiko for unøyaktighet i tekstingen og at ikke alle studenter får tilgang til samme informasjon.
- Nivå 1, tekstalternativ: Delvis anbefalt. Tekstalternativet bør være en nøyaktig gjengivelse av innholdet i videoen for å sikre nøyaktighet og kvalitet.
Video brukt i forbindelse med vurdering og eksamen trenger ikke teksting hvis
- videoen har en liten og kjent målgruppe og hvor teksting/tekstalternativ gir liten effekt for studentene
- teksting gir studenten svaret på oppgaven. Da vil teksting føre til at oppgaven blir ugyldig, for eksempel hvis videoen er en del av en språktest og oppgaven er å skrive ned det som blir sagt i videoen.
Samlet oversikt over anbefalingene
4.2 Dokumentasjon av institusjonens vurderinger og prioriteringer
Selv om vi kommer med anbefalinger for noen typer av video, må utdanningsinstitusjonene fortsatt gjøre prioriteringer og ta valgene selv.
- Offentlige institusjoner dokumenterer og begrunner sine prioriteringer i tilgjengelighetserklæringene for løsningene som inneholder video- eller lydopptak. Disse vurderingene kan overprøves av Diskrimineringsnemnda og Uu-tilsynet.
- Private institusjoner har ikke plikt til å lage tilgjengelighetserklæringer, men vi anbefaler likevel at institusjonene gjør tilsvarende dokumentasjon tilgjengelig for studentene. Private utdanningsinstitusjoner kan søke om dispensasjon til Uu-tilsynet for unntak fra forskriftens bestemmelser.
Dersom en institusjon har unntatt innhold fra kravene ut fra en ny forholdsmessighetsvurdering, må dette dokumenteres ved en oppdatering av tilgjengelighetserklæringen.
4.3 Be om tilbakemelding fra brukerne
Hvis institusjonen har mange timer med video, kan det være vanskelig å ha full oversikt over om alle videoer er tekstet og hvor god kvalitet det er på tekstingen.
Be gjerne studenter om tilbakemeldinger hvis tekstingen mangler eller er mangelfull. Studentene kan også gi tilbakemelding og melde inn feil via en tilgjengelighetserklæring.
4.4 Sektoranbefaling
Vi har oppsummert veilederen og våre anbefalinger i en sektoranbefaling for teksting av video i høyere utdanning.