Læreplanpodden
Læreplanpodden er en podkast for deg som jobber med voksenopplæring.
De siste episodene (7–15) tar for seg innføring av forberedende opplæring for voksne (FOV). Les mer om modulstrukturert opplæring for voksne.
Episode 7: Hva er forberedende opplæring for voksne?
Her hører du fra seniorrådgivere i HK-dir, Lene Vårum og Tove Dina Røynestad. Begge jobber tett med utvikling av nye læreplaner for FOV, forberedende opplæring for voksne. I denne episoden forklarer de hvilke deltakere den er ment for, hva læreplanene bygger på, rammene rundt opplæringen og hvor i prosessen vi befinner oss.
I denne episoden samtales det om hvordan opplæringen av voksne kan ta høyde for deltakerens medbrakte kompetanse og ferdigheter/erfaring.
- Hvilke forventinger har du til de nye læreplanene og den nye måten å organisere opplæringen på?
- Hvordan ser du på ressursperspektivet ift. dine deltakere?
- Hvordan tenker du ressursperspektivet kan tas med for å styrke opplæringen? Har du erfaringer knyttet til dette?
- Hvilken fordel tenker du er størst ved de nye læreplanene?
Episode 8: Hvordan jobber lærerne pedagogisk i modulstrukturert opplæring?
I denne episoden hører du Jorunn Vik Dijkstra, lærer ved Kvinesdal Voksenopplæring og Rune Endresen, avdelingsleder ved Johannes læringssenter i Stavanger, som forteller om hvordan modulstrukturert opplæring er organisert hos dem på sentre som er henholdsvis veldig lite og veldig stort. De forteller hvordan lærerne jobber sammen og individuelt for å få til best mulig opplæring.
I podkasten skisseres det to metodiske grep der undervisningen differensieres gjennom modultilpassing av oppgaver, tekster og vurderingsformer og ved bruk av stasjonsundervisning.
- Har noen av dere erfaring med disse metodiske tipsene?
I det tverrfaglige arbeidet på Johannes læringssenter har faglærerne faste møtepunkter slik at de kan samarbeide med tverrfaglige temaer fra læreplanen. De jobber med samme tema over flere uker i flere fag.
- Hvordan kan alle lærerne i en klasse eller modul legge til rette for godt samarbeid og god sammenheng i undervisningen?
- Hvordan vil denne måten å organisere undervisningen på endre måten du som lærer må tenke og planlegge undervisningen din?
Rune Endresen forteller at det er behov for god og grundig kartlegging av deltakerne opp mot fleksibiliteten som ligger i nye læreplaner. Videre poengterer han viktigheten av å sørge for at deltakerne forstår konsekvensene av det løpet som blir gitt til dem.
- Hva tenker dere om dette, og hvordan kan man få det til i praksis?
Episode 9: Forberedende opplæring for voksne – språk og fag på en gang?
I denne episoden hører du Janne Hafslund fra Oslo voksenopplæring Rosenhof og Ragnhild Olstad Wiklund fra Østre Toten læringssenter. De gir deg et innblikk i hvordan man som lærer kan organisere opplæringen når deltakerne skal lære fag og språk parallelt.
Et av målene med FOV er at deltakere med behov for både norskopplæring og grunnskoleopplæring skal få opplæring i norsk språk og fag parallelt. Når norskopplæringen integreres i andre fag betyr det egentlig at dersom du er en samfunnsfagslærer er du også en språklærer. Siden språket ikke skal stå alene for seg selv, trenger du språkopplæringen inn i fagopplæringen også. Det betyr at du som faglærer får et større ansvar for å bidra til at deltakerne får utviklet det språket de trenger for å klare seg i skole og arbeid videre, forteller Janne Hafslund.
- Hva vil det si i praksis at alle lærere i Forberedende opplæring for voksne er språklærere?
Videre forteller Ragnhild Olstad Wiklund at det er utrolig viktig at deltakerne opplever at det de lærer er meningsfylt, og da står språket helt i sentrum. Det er det muntlige språket de trenger først. Hun forteller at det de ser, er at de må bruke mye tid på å gi deltakerne en muntlig basis, fordi det muntlige kommer før det skriftlige. Vi må gi det muntlige mye større plass enn det vi har gjort før.
- Hvordan vil det sterke muntlige fokuset i begynnelsen endre din måte å planlegge og gjennomføre undervisninga på?
Det jeg ser som alfa og omega for suksess hos oss, er at det prioriteres samarbeid mellom lærerne. Vi har timeplanfestet samarbeidstid, hvor alle lærerne i et fag eller en modul, treffes for å samarbeide, forteller Janne Hafslund. De har delt hele skoleåret inn i periodeplaner og temaplaner. Da har alle klassene, alle modulene, akkurat de samme temaene, de samme ukene gjennom hele året. For et gitt tema plukkes ord og uttrykk som er aktuelle, så bruker lærerne disse i alle fag, både i muntlig arbeid og skriftlig arbeid. Den nye måten å jobbe på gir mulighet til å se helheter i større grad, at fagene ikke står alene.
- Har dere gode eksempler på temaplaner og tverrfaglig samarbeid som har fungert? Hva var suksessfaktorene for at det fungerte?
- Hvordan kan vi organisere FOV på små opplæringssentre i vårt distrikt med kanskje bare noen få deltakere på hver modul?
- Hvilke forventninger har du til denne måten å arbeide på? Hva trenger du av påfyll eller kursing?
Episode 10: Om læreplanene og hvordan ta dem i bruk
I FOV er det jo sju læreplaner – norsk, norsk for språklige minoriteter, engelsk, matematikk, samfunnsfag, naturfag. I tillegg er det en grunnmodul. I denne episoden snakker Helene Uri med leder for læreplangruppa i engelsk, Ingrid Rodrick Beiler og leder for læreplangruppa for grunnmodulen, Sigridur Vilhjalmsdottir om arbeidet med læreplanene og hvordan de er tenkt tatt i bruk.
Episode 11: FOV som norskopplæring og hva med norskprøven?
I denne episoden møter du Signe Wiger og Tove Dina Røynestad fra HK-dir som begge kjenner norskopplæringen og norskprøvene godt. De snakker om hvordan språknivåene i norskopplæringen er integrert i FOV-opplæringen, og hvordan deltakerne også blir forberedt til norskprøven ved å følge FOV-opplæringen.
Episode 12: På vei mot fagbrev med FOV
I denne episoden får du møte Trude Thuv-Slettli og Seline Eskedal Amundsen som har erfaring med opplæring i kombinasjonsforsøket. Her får deltakerne opplæring p nivået under videregående og på videregående nivå samtidig. I tillegg lærer deltakerne norsk og får opplæring ute i bedrift.
Episode 13: Om innføring og faglig utviklingsarbeid i FOV
I denne episoden møter du Lene Vårum og Ingvild Røed Sletten fra HK-dir. De forteller om status på arbeid med læreplanene for FOV og om faglig utviklingsarbeid fremover. Du får også høre om støtteressurser og hvordan HK-dir ser for seg innføringen fremover.
Episode 14: Realkompetansevurdering som grunnlag for innplassering i modulstrukturert opplæring
I denne episoden får du høre om hva realkompetansevurdering er, hvorfor dette er så viktig for voksne som ønsker opplæring og kvalifisering, særlig nå også knyttet til innføring av modulstrukturert opplæring. I studio sitter programleder Helene Uri, Julie Løvseth fra HK-dir, som gir oss det nasjonale perspektivet og Signe-Kristine Kolsvik fra Moss voksenopplæring, som forteller om hvordan det kan gjennomføres i praksis.
Læreplanpodden, episode 15:
Organiseringen av FOV – om lokalt handlingsrom og erfaringer fra forsøket
I denne episoden får du høre om handlingsrommet kommunene har for organiseringen av FOV, og du får noen nyttige råd og tips til hvordan organiseringen kan gjøres. I studio sammen med programleder Helene Uri, sitter Catharina Azarian som er avdelingsleder ved Nordre Follo kvalifiseringssenter, og med digitalt fra Bergen, Malin Dahle fra ideas2evidence, som har stått for følgeforskningen av forsøket.